Ooo to nieźle. Jak testem u teściowej to tyle jest i ubieram mu i kaftanik i bluzę
bo wydaje mi się że jest chłodno …. W samym kaftaniku jest u mnie w domu jak jest 23-24stopnie ![]()
Synek ma tak jak ja - jest mu ciepło więc w domu ubieram go jak siebie i ma ciepły kark. Gorzej mam teraz ze spacerami jak jest 13-15 stopni bo ubieram mu spodenki, body, bluzę i wiatrówkę i do tego lekka czapeczka i jest zgrzany ![]()
O kurczę to faktycznie chyba jest przyzwyczajony do niższych temperatur. Ja w zimie nawet kaloryfer skręcałam a i tak było bardzo ciepło w mieszkaniu. Ja jeszcze nie ubieram wiatrówki ale jak jest 20 stopni to polarek mu ubieram
Jutro ma być 20 stopni to ja nie wiem jak go ubiorę
zwłaszcza że walczymy z …. Potówkami ![]()
Moja mama robi to samo ![]()
tez dmucha , bo ma zimne stopki
a mala sama sciaga skarpetki , lubi miec gole stopki , do spania zawsze musze jej sciaganc , bo fika tak jakby chciala mi powiedziec “wez sje matka zawijaj z tymi skarpetkami” ![]()
My w zimie też mieliśmy moment że syn miał potówki. I my w domu w bluzach a on w body. Może do lata termoregulacja u dzieci naszych się poprawi i nie będzie źle z tymi potowkami
@asiam1 ja śpię w skarpetach jak czuje że mnie choroba rozkłada. A tak to mi też by było niewygodnie w nich spać.
Ja tez spie jak mam byc chora ![]()
ale w nocy zawsze zdejmuje i pozniej poszukuje ich po calym lozku rano
Ja jak czuję że mnie bierze choroba to śpię w skarpetkach i bluzie ![]()
@daga1271 my dlatego teraz zdecydowaliśmy się na zrobienie klimatyzacji w domu, bo w zeszłym roku latem (a lato nie było mega gorące) ciągle mieliśmy w domu powyżej 26 stopni a jak były upały to nawet 33 lub więcej. Bo w sumie dla nas to niekomfortowe, piesków i dla synka tym bardziej
Ja mam takiego grincha , cos ala kocobluza
i tez w zime uwielbiam w nim spac
A może ma słabo wyćwiczone mięśnie brzucha? Byłaś u fizjo? Czas na brzuszki jest ważny. Nie porównuj dzieci. Przede wszystkim daj mu siebie. Zobaczysz jak nagle załapie i będzie śmigał ![]()
Też bym polecała skontrolować u fizjo , ogólnie te skoki rozwojowe nam mamom potrafią dać w kość
To u mnie w lecie miał ale wtedy były straszne upały to w samym pampersie leżał
Ja zawsze spałam w skarpetkach potem mnie mąż oduczył a teraz po ciąży znów wróciłam do skarpetek
Dziewczynyyyy musze sie pochwalic
bo jak nie wam to komu !
Moja mała zaczeła raczkowac , wczesniej chodzila tylko do tylu a teraz popyla juz pewnoe do przodu
jakby tego bylo malo jak tylko ruszyla z kopyta to zaczela tez siadac . To wszytsko wydarzylo sie doslownie z dnia na dzien. Normalnie szalenstwo . Wiedzialam , ze bedsie to dla mnie duze i wazne wydarzenie , ale nie spodziewalam sie , ze az tak . Jestem z niej taka dumna, ciesze sie jak dziecko , ale poczulam tez lekki hmm smutek ? Taka igielke w serduszku , ze wlasnie oficjalnie pozegnalismy etap malego bejbika a wkraczamy w zupelnie nowy .
Dzis caly dzien spedzilismy na dworze , rozlozylam kocyk i dalam malej "pozwiedzac "
obiadek tez byl w plenerze . Nawet wykapala sie dzisiaj na siedzaco . Kiedy to tak zlecialo ? ![]()
Ale super
mnie zawsze nowe umiejętności ciesza i jednocześnie pojawia się trochę smutek że tak szybko rośnie i stres np u nas synek dziś nauczył się już tak w 100% odwracać z pleców na brzuszek (w drugą stronę podobno łatwiej ale mu nie idzie więc mam przez to dodatkowy stres, że się odwróci w nocy i nie będzie mógł wrócić na plecy
). Wcześniej się odwracał ale to nie było takie świadome jak dziś, czasem się mu udało a czasem nie, ale w większości się nie udawało. A w zeszłym tygodniu nauczył się wkładać stopę do buzi (ale tylko jedna, drugiej nie wkłada więc też znowu pojawia się stres czemu drugiej nie wkłada, czy ma jakąś asymetrię, napięcia itd). Dobrze że jest chat gpt to mnie uspakaja
Ale wizytę u fizjo i tak umówiłam żeby posprawdzać asymetrię i napięcia (miał sporą asymetrię i napięcie po porodzie)
Super gratulacje
co dopiero bedzie jak pojdzie sama
napewno bedzie to dla ciebie super Wydarzenie ![]()
Kazda nowa umiejetnosc cieszy , a najlepsze jest to , ze my mamy to rozumiemy ale ktos kto nie ma dzieci patrzy z boku i mowi "o matko no przez przypadek powiedziala mama a ta sie cieszy jak do sera "
ale dla nas to święto ![]()
U mnie mala w nocy stawala w czworaki i padala na brzuszek i tak spala
balam sie , ze w nocy przycisnie sobie nosek do materaca , ale juz mi przeszlo . Tez przejmuje sie kazda taka drobnostka , lepiej sprawdzic za duzo niz za malo , a taka wizyta u fizjo napewno nie zaszkodzi .
@ewelka8990 nie moge sie doczekac i jednoczesnie jestem przerazona, ze ten czas tak szybko leci . Mam wrazenie , ze wvzoraj wrocilismy ze szpitala a tu juz 8 miesiecy
bardzo czesto wracam do zdjec z poczatkow jej zycia i az nie moge uwiezyc jak szybko urosla
@asiam1 superancko. Ja już zapomniałam kiedy to było. Mój wcześnie jakoś zaczął bo siadł jak miał prawie 7 miesięcy a raczkować zaczął wcześniej bo jak miał 6,5 miesiąca. A miesiąc temu jak skończył 11 (dzień po tym) zaczął chodzić. W tym tygodniu obchodził rok i popinkala po całym domu już
I w tym tygodniu oficjalnie zakończył etap niemowlaka ![]()
i już jest klasyfikowany jako dziecko …. Kiedy to zleciało ![]()
@SylwiaMK moj w ogóle pominął etap obracania się z brzucha na plecy. Obracał się tylko z pleców na brzuch ![]()
![]()
Po pierwsze i najważniejsze NIE PORÓWNUJEMY DZIECI. Jeśli coś bardzo cię niepokoi udaj się z maluchem do fizjo. Są pewne normy w jakich miesiącach co powinien potrafić maluszek ale każde dziecko i tak rozwija się indywidualnie. U mnie synek zaczął pełzać dopiero jak miał prawie 10 miesięcy. Nie raczkował a jak miał rok to wstał jak miał 18 miesięcy to zaczął chodzić sam. Usiadł sam około 9 miesiąca. Byliśmy pod kontrolą fizjoterapeuty i wszystko było w normach rozwojowych. A obecnie córka ma 8 miesięcy pełza i jeszcze nie usiadła a posadzona po kilku sekundach się przewraca. I to też jest ok. ![]()
![]()
![]()
![]()
@Sandra Ale my nie porównujemy tylko piszemy kiedy nasz maluszek zdobył konkretne kamienie milowe.
Ja nie widzę tu porównywania
Ja mysle , ze @Sandra odposala na ten 1 post
on jest z maja 2018 roku , ale mogla nie zauwazyc