Skrócona szyjka, rozwarcie na palec. Drugi poród

Hej,
Jakie macie doświadczenia z takim rozwarciem długo później nastąpił poród czy jeszcze miałyście parę dni?
Jest to moja druga ciąża po półtora roku. Lekarz mówi, że w tym tygodniu może się wszystko rozwiązac, ale nie musi.

A na kiedy masz termin?
Ja teraz przy przyjęciu do szpitala miałam takie rozwarcie, ale nie byłam 2 tygodnie u lekarza, więc nie wiem ile chodziłam tak, ale nic mnie nie bolało. U mnie rok i 8 miesięcy było różnicy. Mam kolezanke, która z takim rozwarciem chodziła 3 tygodnie zanim zaczęła się akcja

Na 20 grudnia. Jutro będzie równo 37 tydzień.

To całkiem normalne , przynajmniej mi tak lekarz mówił im bliżej końca ciąży to juz moze być rozwarcie na dwa palce plus skrócona szyjka :slight_smile: na pewno tym się nie martw i to nie jest wskazanie do leżenia plackiem na łóżku :wink:
Ja tak chodziłam też kilka tygn :slight_smile:

Z rozwarciem na 2 palce chodziłam 3 dni z pierwszą córka. Tak naprawdę nic nie wiadomo. Możesz chodzić tydzień a możesz urodzić jeszcze dziś. Nie da się jednoznacznie tego określić. Myślę że to tylko dziecko wie kiedy będzie chciało wyjść na światło dzienne jak ja to mówię hihi. Trzymamy kciuki za ciebie i za maluszka :blush::blush:

1 polubienie

U mnie neonatolog stwierdziła przy planowej cesarce, że syn jeszcze tydzień chciał siedziec :smiley::crazy_face:

ja w poprzedniej mialam na palec przez dobre 2 tygodnie tyle ze u mnie od 34 to bylo ze rozwarcie na palec i bez szyjki juz
teraz w 34 mialam 1.8 cm szyjke ale skraca sie caly czas

Jeny ja długo chodziłam z rozwarciem … urodziłam dwa dni po terminie

U mnie rozwarcie 2,5 cm na tydzien przed terminem a wywolywali tydzien po terminie :sweat_smile: czytajac to co pisza dziewczyny wyzej to nie ma zasady , u kazdej indywidualnie

Ja przy rozwarciu 4 cm byłam na brwiach :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile: dopiero na następny dzień urodziłam

Ja miałam tak tylko rozwarcie 1.5 i chodziłam jeszcze miesiąc :wink: dodam że to było przy 4 ciąży

ja również chodziłam z takim rozwarciem i krótką szyjką 7 tygodni.

Ciekawa jestem, bo przy badania ginekologicznym ginekolog mówił, że czuję płód. Ostatnio miałam poród z oksytocyną i ciekawa jestem czy uda się bez, bo podobno jest lepiej jak wszystko dzieje się samo.

Ja takie rozwarcie dostałam dopiero kiedy zgłosiłam się ze skurczami do szpitala. Urodziłam kilkanaście godzin pozniej

Też uważam, że to loteria.

1 polubienie

Ja słyszałam że oksytocyna ma wpływ na napięcie mięśni, i że potem kobiety mają problem z mięśniami dna mięsny np. jak byłam na takich warstwach z Tens, to prowadząca fizjo mówiła żeby brać okscy od 8 cm rozwarcia. Ale przecież wiadomo że to położna/lekarz o wszystkim decyduje

Hahah o widzisz to fajnie że jeszcze udało się brwi zrobić przed samym porodem , miałaś na świeżo :rofl:

każda z nas jest inna i nie ma co się sugerować, trzeba już być wyczulonym przy końcówce ciąży

1 polubienie

Potwierdzam, ja z podobnym rozwarciem urodziłam tego samego dnia (ale też nie wiem ile wcześniej z nim chodziłam). Przy drugiej prawie 2 tyg i już bez szyjki ale tutaj już leżałam

1 polubienie

W drugiej ciąży od 30 tyg to już leżałam, ale teraz rozwarcie na dwa palce i 3 tygodnie tak przechodziłam. Aż w końcu złapały skurcze.