Mama Gratki dokładnie, najlepiej to samemu obserwować i dostosować wielkość, zarówno smoczka w butelce, jak i tego uspokajającego. Oznaczenia na smoczkach są raczej orientacyjne, najlepiej indywidualnie je dostosować do potrzeb naszego malucha.
Ja również uważam, że oznaczenie na smoczkach jest orientacyjne i trzeba podchodzić do tego indywidualnie. Jednym dzieciom będzie dłużej odpowiadał mały smoczek a z większego mleko będzie im za szybko lecieć i będą się dławić. Dlatego trzeba obserwować swojego maluszka i podchodzic do tematu na prawdę bardzo indywidualnie.
Dokładnie dziewczyny bo buźka noworodka a sześciomiesięcznego bobasa się różnią. Na początek wybrałabym oznaczenie 0-2
uważam tak jak Kasia bo każde dzidcko w danym miesiącu ma inne rozmiary więc też jednemu dziecku na 3 miesiące będzie pasować smoczek 3 plus innemu większy a jeszvze inny będzie używać tego 0 2 m więc fakt trzeba podchodzić indywidualnie bo jednak każde dziecko rodzi się z inną waga jedno będzie maluszkiem ledwo ponad 2 kg inne będzie 0onad 4 kg i tu w smoczkach może być już różnica jednemu będzie to pasować innemu inny ![]()
Dokładnie, trzeba teztować z maluszkiem i zobaczyć co bardziej mu odpowiada
Tak, najważniejsze co dziecku odpowiada. To że zalecają przejście na większy od pewnego wieku nie oznacza że musimy. U nas smoczek 2 i 3 został wprowadzony troszkę później bo syn się krztusił. I jak po którejś próbie w pewnym odstępie czasu było ok to już go zostawiałam. Teraz w butelce z sokiem mam mniejszy smoczek i widzę że mu przeszkadza że za wolno leci
Oznaczenia na smoczkach czy to do butelek czy uspokajających są ułatwiające, orientacyjne. Jednak najlepiej to my same znamy nasze maluszki i poprzez obserwację powinnyśmy je dobierać. Jedno dziecko szybciej przejdzie na smoczek 3+ a inne nie.
to prawda niekiedy dzircko nie musi używać tych 0 2 tylko od razu 0 3 i niekiedy wcześniej 3 plus się daje niż te 3 miesiące a niekiedy później.
Warto obserwować dziecko, zmienić smoczek na próbę i się przyglądać. Właśnie, czasem czas się nakłada np 0-2 i 0-3, wtedy zaczęłabym od mniejszego
Dziewczyny ale troszeczkę namieszałyście
co prawda jeśli chodzi o rozmiar smoczka to sprawa bardzo indywidualna i trzeba każdemu dziecku w innym czasie wymienimy smoczek czy to uspokajacz czy do butelki na większy. Trzeba obserwować reakcję dziecka i czy zaakceptuje zmianę. Jednak w komentarzach jedna pisze o smoczkach do butelek, druga uspokajaczach albo wychodzi artystyczny miks.
Nie ma smoczków do butelek 0-2 to rozmiar uspokajacza 0-3 to też rozmiar uspokajacza. Rozmiary smoczków z Lovi czy Canpol to 0+,3+ itd.
Ale najważniejsze zostaje to samo, rozmiar smoczka trzeba dobierać bardzo indywidualnie.
Kasia tak ja nawiązałam do tych uspokajających akurat ale w sumie bardzo indywidualnie powinno się podchodzić do dziecka i każde inne smoczki w danym wieku będzie używać czy do butelek czy uspokajające.
Dokładnie do skoczków podchodzimy indywidualnie i patrzymy na to czy nasze dziecko jest na kolejny większy rozmiar gotowe. Częściej jednak dzieci nie są gotowe na większy rozmiar niż chcą smoczek w większym rozmiarze.
0-2 to oczywiście smoczek uspokajający i to z lovi, bo w sumie nie spotkałam się z innymi takimi małymi.
Jak dziecko się krztusi to znak,że za duży jest smoczek w butelce, a jak się denerwuje, tzn, że za mały, bo za wolno leci, Nikt lepiej niż matka tego nie rozpozna.
dzieci są różne jedno dziecko będzie chciało jeszcze przed 3 miesiącem smoczek trojprzeplywowy wolny a inne po 3 miesiącu będzie chciało dalej smoczek 0 plus inne dzircko będzie chcialo smoczek 3 plus one z tego co kojarzę mają dwie dziurki i myślę że mama powinna po prostu próbować jeśli dzircku vos nie pasuje z aktualnym smoczkiem.
Dokladnie jak pisze Aiisa moj synek dlugo nie chcial większego mimo jaknmial 4mc kupiłam ten od 3-6mc a on nie chcial i jak zassal to strasznie mu sie wylewalo kacikami ust i nadal wrocilam.od 0-3mc i dop ok. 5mc bylo dobrze a na ten trojprzeplywowy dop mial.na ok. 7-8mc…także wszystko zalezy od dziecka, oczywiście zawsze warto co jakis czas próbować i jednak moze dziecko będzie chciało wiekszy smoczek a przynajmniej szybciej wypije mleczko, bo wiem jak synek szybko wypijal w tym od 3-6mc z porownaniem do tego od 0-3mc.
ewciaos to prawda trzeba próbować podawać z tym następnym smoczkiem a nóż dziecko się przekona ale też nie na siłę jak nie chxe to wrócić do tamtego bo na siłę dziecko można zrazić i może być problem dlatego warto obserwować maluszka czy przy jedzeniu wszystko ok czy jednak męczy się ciagnac i trzeba zmienić a jak się zmieni lepiej mieć w razie co tamten stary smoczek bo może się okazać że ten szybszy dziecku jeszcze nie pasuje
no i nie kombinujemy i sami dziurek nie robimy
Dzieci dokłądnie wiedzą, kiedy jest czas na zmianę smoka…
My mieliśmy problem z przejściem ze smoka 3-6 na smoka 6-18. Różnica w wielkości jest spora i synek przekonał się do niego około 8-9 miesiąca. Nie zmuszałam, sam znalazł tego smoka i sobie go wziął. Od tamtej pory używamy 6-18 ![]()
też uważam że warto próbował ale na siłę nie zmieniać smoka
Bo te przewidywania wieku to są dość statystyczne nie każde dziecko mając te 3 miesiace chce tego smoczka 3 -6 miesięcy czasami to za wcześnie a czasami wcześniej dziecko chxe smoczka już większego niby pisze 6 18 np a np mając 4 miesiące dziecko już chxe takiego więc róznie bywa ![]()
mój syn np nie chciał żadnych kubeczków przeznaczonych dla jego wieku kupiłam z tego wszystkiego kubek pije się jak ze szklanki mając 6 miesięcy z niego pił a on niby od 12 miesięcy więc jak widać różne są dzieci.
Wiek jest zawsze orientacyjny i nie ma sensu na siłę zmieniać smoka. Każde dziecko w innym czasie zaakceptuje nowy smoczek. Owszem trzeba co jakiś czas sprawdzać i proponować większy ale bez przesady.