Dziewczyny, czy też macie/miałyście nagły spadek energii w III trymestrze?
U mnie właśnie końcówka 31. tygodnia i z dnia na dzień jest coraz gorzej. Jeszcze tydzień temu mogłam góry przenosić, a teraz ciężko mi zrobić cokolwiek. Ciągle potrzebuję odpoczynku, drzemek, totalny brak sił
Czy to normalne na tym etapie? Jak jest lub było u Was?
Też tak miałam codziennie musiałam mieć drzemkę w ciągu dnia. A bierzesz jakieś suplementy i witaminę D ? Senność może być też przez niedobory, zwłaszcza Wit D.
Nie, nie mam spadku energii, 34 tydzień, właśnie wróciłam z 10 km spaceru czuję się super i oby jak najdłużej. Jedyne co to bardzo słabo śpię, ale nie dosypiam w ciągu dnia Jestem niesamowicie Wdzięczna jak moje ciało znosi ciążę
A to, że jesteś zmęczona to na tym etapie normalne, wiele kobiet tak ma, więc się nie przejmuj
Też jestem w 3 trymestrze i dokładnie czuję się tak samo. Bardzo szybko się męczę i obowiązkowo po 12 muszę mieć drzemkę bo inaczej jestem bardzo słaba
To normalne. Najłaskawszy dla większości ciężarnych jest II trymestr, a w III już z reguły jest coraz ciężej. Ja miałam tak że jednego dnia mogłam góry przenosić, a drugiego już musiałam dać na luz i trochę odpocząć. Nie forsuj się, rób tyle na ile masz siły
To z tego co kojarzę to ma chyba optymalny poziom witaminy D, bo chyba 2000iu. Ja dodatkowo brałam 2000iu (czyli łącznie 4tys) bo przed ciążą miałam lekki niedobór.
Kilka lat wcześniej miałam spory decyfit i chodziłam spać o 20 o wstawałam ledwo żywa o 6.
To całkowicie normalne, ja mam dokładnie tak samo. Nic mi się nie chce, szybko się męczę, jednak tam w środku mamy coraz mniej miejsca i nasza przepona jest uciskana, nie możemy wziąć pełnego oddechu i to robi swoje. Dodatkowo wszystkie składniki odżywcze dzielimy na dwoje, a nawet więcej na tą małą istotkę wewnątrz nas. Wszystko się kumuluje i takie efekty.
Ja akurat do końca ciąży byłam pełna energii i nie doświadczyłam spadku na końcówce.
Świadczy to tylko o tym jak bardzo różnorodna jest każda z nas. Jeśli potrzebujesz snu i odpoczynku w ciągu dnia, pozwalaj sobie na to w miarę możliwości, gdyż najwyraźniej Twój organizm o to właśnie prosi
Ja miałam spadki energii tylko w I trymestrze a w III trymestrze było super, dwa dni przed porodem byłam na targach brzuszkowych i zrobiłam 15 km spaceru więc podobnie jak @Wesola95 dla mnie ciąża była łaskawa.
Sprobuj sobie kupic jeszcze pregna dha dodatkowo, powinno się kwasy dha suplementować w ciąży bo w diecie ciężko dostarczyć.
Miałam tak przy 2giej córce, trochę trawy obskubalam kolo płota wiecie te co po płocie pną się do góry i po 5 minutach musiałam isc na łóżko bo myślałam że kręgosłup mi strzeli na pół, przy 1szej nawet malowałam ploty ogrodzeniowe w lato i miałam sie baaaardzo dobrze
Mi ten III trymestr również daje w kość.
Potrzebuję więcej snu niż w I trymestrze, tym bardziej że w I musiałam wytrzymywać bo pracowałam. Teraz robię jakieś drobne domowe czynności a jestem wykończona.
W nocy normalnie śpię, przesypiam całą noc, a w dzień i tak muszę położyć się na drzemke co najmniej 2h. Bo jak nie odespie któregoś dnia, to np dzisiaj mi się skumulowało i spałam 5h jak wróciłam po badanich tak mnie od świata odcięło. Jak tak dalej pójdzie to akcję porodową prześpię
Ja też tak miałam… Organizm jednak potrzebował już więcej odpoczynku. I w ogóle np. jak szłam na spacer to też się szybciej męczyłam, więcej odpoczynku potrzebowałam. I jak miałam intensywny dzień, dużo spraw na głowie to później po takim dniu byłam po prostu padnięta. Wtedy często w ciągu dnia robiłam sobie nawet krótkie drzemki.
Ja miałam spadek energii może na podobnym etapie, dużo musiałam odpoczywać, szybko mnie brzuch bolał. A z tygodnia na tydzień bliżej terminu jakby odzyskiwałam siły. Wiadomo że też ciężko bo brzuch rósł ale jakby lepiej się czułam pod koniec ciąży Może Tobie też siły powrócą
Myślę że normalne , w pierwszym trymestrze mogłam non stop spać , w drugim nie było dla mnie rzecz nie możliwych a jak przyszedł ostatni trymestr to się zastanawiałam dlaczego on trwa 3 lata okropnie mi się ciągnęła końcówka ciąży i byłam zmęczona non stop
Końcówka ciąży to masakra energetyczna. Dobrze, że zaraz po porodzie ta energia wraca i mimo niespania można góry przenosić no przynajmniej przez jakiś czas
Oj tak , 3 trymestr byl dla mnie bardzo ciezki . Nawet przez to czulam sie “niepotrzebna” i “nieproduktywna” codziennie obiecywałam sobie przed snem , ze jutro wstanę i cos zrobie … a konczylo sie , ze robilam NIC . Do tego nie moglam spac , gdy sie kladlam mialam wrazenie , ze wbija mi sie taka dluga cieniutenka igielka/drucik w rozne czesci ciala i szedl tako “prąd” . To bylo tak irygujace , ze czego bym nie robila to zasnac nie moglam , nie pomagała nawet zmiana pozycji . Od 37 tygodnia juz marzylam zeby bylo po wszytskim , mialam duze ryzyko szybszego porodu a ciaze przenosilam 3 trymestr nie zawsze jest dla kobiet łaskawy , uczucie zmeczenia , niemocy to norma . Nie martw sie , odpoczywaj . Wlasciwie to caly czas jestes na najwyzszych obrotach ! Produkujesz nowe zycie
Z jednej strony to normalne że nie masz już tyle siły w ostatnim trymestrze ale z drugiej taki nagły spadek sił też nie jest do końca normalny. Zbadaj sobie żelazo bo często kobiety mają anemię która objawia się właśnie brakiem sił i sennością. W razie czego lekarz przepisze ci suplementację i będzie lepiej
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.