Czy ktoś z Was ma problem z dzieckiem, które nie chce spać u siebie tylko z rodzicami?
Mój błąd był na początku ponieważ młody spał z nami, było mi łatwiej z karmieniem nocnym. I niestety, ale mój 4 latek nie ma zamiaru się przenieść na stałe do siebie.
Jest to mega uciążliwe, ale nie mam już siły przebicia. Może ktoś miał podobnie i ma jakieś złote rady?
Za komentarze typu : o Boże, ale jak to taki duży i tak dalej - dziękuję.
Mój syn spał z nami w łóżku do prawie 3 roku życia. Musiałam go eksmitować jak zaszłam w ciążę. Syn bardzo się rozkopywał i zdarzyło się , że kopnął mnie w brzuch ;( tłumaczyliśmy mu z mężem , że w jego pokoju będzie mu wygodniej. Nie było czegoś : jesteś za duży , tak nie można. A po prostu bardziej kierowaliśmy to , że będzie ci wygodniej , możesz się kręcić ile chcesz itd pojechaliśmy do sklepu , syn wybrał sobie pościel jaką chce do swojego łóżeczka. Kupiliśmy mu lampkę - takiego astronautę. Światło skierowane jest na sufit i wygląda jak piękna galaktyka. Zaczęliśmy wprowadzać rytuał , o tej samej godzinie szliśmy do łóżka , czytałam synowi książkę , poleżałam z nim chwilę i jak zasypiał to wychodziłam. Miał tłumaczone , że jeżeli się obudzi to mnie nie będzie , ponieważ będę u siebie w pokoju. Mówiliśmy , że jeżeli się obudzi to niech zamknie oczka i zaśnie po chwili. Oczywiście czasem przychodził do nas i mówił , że nie może zasnąć. Moim błędem było , że pozwalałam mu kłaść się ze mną. I zaczęłam po paru tygodniach odprowadzać go do jego łóżka. Przytuliłam go , otuliłam kołdrą i wracałam do siebie. Zadziałało
Nowa pościel - próbowaliśmy nie poszło, lampkę też mamy i nic. Rozmowy też średnio wychodzą.
Także w międzyczasie urodził się brat, ale ten od początku śpi u siebie.
moje starsze dziecko - od 1 dnia do 2 roku zycia spalo tylko w swoim lozeczku… pozniej - cyk i jest u nas. nie da sie go przeniesc, spimy aktualnie we 3 plus 2 psy ;p nie polecam
A może niech sobie kupi sam coś do wystroju pokoju i zacznij spać tam z nim na jakiś czas. Z dziećmi jest ciężko jak się przyzwyczaja. Ogólnie musisz dużo tłumaczyć może jakieś bajki, książeczki gdzie jest pokazane że dziecko śpi samo ale też nie za dużo i nie na każdym kroku żeby nie zaczął się jeszcze bardziej bać. Wszystko z umiarem musisz dać mi trochę czasu
A jakbys zaczęła czytac w jego pokoju bajki do snnu?
Kupila projekt i w lozku tlumaczyla co akurat pokazuje ?
Może takie lataki z mini filmikami do wyswietlania na suficie ?
Od malego uczylam córkę spac osobno najpierw dosyawka ,potem łóżeczko. Dzis nie ma problemów , ale zasypia najpierw z nami w lozku a potem ją dajemy do łóżeczka
Dużo też zależy tak naprawdę od dziecka, widocznie potrzebuje jeszcze tej bliskości w nocy, bo czuję się po prostu bezpiecznie.
To wcale nie zależy od tego, czy dziecko z wami spało, czy też nie, a przynajmniej nie jest główną przyczyną tego, że dziecko nie chce spać samo
U nas było podobnie – też przez nocne karmienia. Pomogło stopniowe oswajanie z łóżkiem: wspólne czytanie, lampka, pluszak, a potem wychodzenie na chwilę i wracanie. Sporo cierpliwości, ale z czasem się udało wiele dzieci długo potrzebuje bliskości.
Mieliśmy to samo! U nas pomogło stopniowe oswajanie – najpierw wspólne zasypianie w jego łóżku, potem „nocki nagrody” za przespanie całej nocy samemu. Ważne, żeby czuł się bezpiecznie i dumny z postępów. Trochę trwało, ale się udało – cierpliwość i konsekwencja to klucz!
Kupiłam synowi do pokoju projektor na sufit więc nie miał ciemno , spał u siebie . Zdąży się że jeszcze przyjdzie ale staram się żeby już nawet zasypiał w swoim łóżku
Miałam tak ze starszym synem. Jednego dnia stwierdzil ze za tydzien bedzie spal u siebie i od wtedy tak było. Przed tym będąc u siebie budzil sie płakał nie chcial u siebie spać. To było bardzo uciażliwe bo juz byl starszakiem
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.