Sprawna buzia- ćwiczenia/zabawy logopedyczne

Ćwiczenia logopedyczne to ćwiczenia usprawniające narządy mowy, a więc język, wargi, policzki, żuchwę i podniebienie miękkie. Przygotowują one dziecko do prawidłowego mówienia. Można je prowadzić w formie zabawy.

Ćwiczenia słuchowe

Stymulują funkcje słuchowe, przyczyniają się do rozwoju mowy.

- rozróżnianie i naśladowanie głosów zwierząt

- szukanie ukrytego zegarka, radia, dzwoniącego budzika

Ćwiczenia oddechowe

Poprawiają wydolność oddechową, prowadzone są  przy wykorzystaniu różnych środków: piórek, wody mydlanej, wiatraczków, słomek.

- chuchanie na zmarznięte ręce

- robienie baniek mydlanych

- wciąganie powietrza nosem, wydech ustami

- dmuchanie na piórko, listek- dziecko stara się jak najdłużej utrzymać element w powietrzu

Ćwiczenia fonacyjne i logorytmiczne

To zabawy oparte na śpiewie, ruchu i muzyce. Rozwijają koordynację wzrokowo-słuchowo-ruchową, poczucie rytmu i koncentrację uwagi.

- przeciąganie samogłosek ustnych ooo, aaaa, uuu, iiiii …

- śpiewanie piosenki

- ruchy naśladowcze do usłyszanego tekstu

Ćwiczenia motoryki narządów artykulacyjnych

- ćwiczenia warg i policzków (nadymanie policzków, cmokanie, przerzucanie powietrze z jednego policzka do drugiego, parskanie)

- ćwiczenia języka (oblizywanie zębów, warg, dotykanie językiem na zmianę dolnych i górnych zębów przy opuszczonej żuchwie)

- ćwiczenia podniebienia miękkiego (chrapanie, wciąganie policzków)

- ćwiczenia szczęki dolnej/ żuchwy (chwytanie dolnymi zębami górnej wargi)

Jakie zabawy logopedyczne są najczęściej wykorzystywane przez Was? 

Wychodzi na to,że coś robimy z tych rzeczy, o których piszesz stosujemy codziennie ,a nawet sobie zdawałam sprawy, że w ten sposób ćwiczymy mowę :D naśladujemy zwierzęta , śpiewamy itp.

ale zaskoczyło mnie, że szukanie przedmiotów też możwy wpływać na mowę ! to dla mnie nowość

Mazia słuch również jest istotny, bo w procesie porozumiewania się dużą rolę odgrywa odbiór informacji za pomocą właśnie słuchu, ale i również wzroku. Kiedy mówimy do dziecka bardzo istotne jest to aby widziało nasze usta.

No tak, jak się mówi to widzi jak się powinno wymawiać dane słowo. 

Czytamy dużo, ale nigdy nie patrzy się na mnie bo jest wpatrzona w książkę 

Przy czytaniu książki to zrozumiałe, że ogląda obrazki. Ale przy codziennych czynnościach, gdy mówimy do dziecka to powinniśmy być do niego zwróceni twarzą.

Mazia szukanie przedmiotów może ćwiczyć mowę w ten sposób np że jak dziecko znajdzie to pytamysie co to, albo chowając mówimy co chowamy i prosimy żeby dziecko powtórzyło 

Ćwiczenia  z powietrza na zasadzie dmuchana i rozdmuchiwania  

Ćwiczenia języka poprzez powtarzanie wierszy 

Liczenie zębów 

Zamiatanie językiem buzi w środku

Naśladowanie odgłosów zwierząt

Super. Muszę z synem.porobowac ;))

Mamusie przesyłam Wam stronę do zrobienia dmuchajki dla dzieci. Moja corka dostała takie zadanie od swojego logopedy z przedszkola.

Zabawy logopedyczne z #MówiAga 😀 
Odcinek 2. „ Jak zrobić dmuchajkę 

Bardzo fajne ćwiczenie dla dzieci jako zabawa i zrelaksowanie. Ona ma bardzo fajne pomysły jak ćwiczyć z dziecmi. Np: odcinek z wykonaniem pola do gry w piłkę nożną dmuchana oczywiście:D polecam 

Fajne te wszystkie ćwiczenia- zabawy ;) Moje dzieci na szczęście nie miały żadnych problemów logopedycznych, a rzeczywiście często nieświadomie ćwiczyliśmy buzię przy zabawach.

ANeczka to w sumie tak też codziennie ćwiczymy bo moja jak coś znajdzie, zobaczy to milion pytań co to ? mamy chyba taki etap, że ciągle zadaje to pytanie choć doskonale wie co to jest :) to jej mówię, że Ty mi powiedz co to bo wiem ,ze Ty też wiesz :D 

Pijąc napój przez rurkę dziecko może wdmuchiwać do niego powietrze robiąc bąbelki i już ćwiczymy apart mowy.

Moje dziecko ostatnio wciąga górną warge do buzi 

Malwa tak to nie ćwiczyłam z córka. Sama czasem tak zacznie robić,ale jakoś nie przypominam sobie by często tak robiła 

Mazia o tak te pytania "a co to" to już codzienność. Całymi dniami jak coś zobaczy albo usłyszy. Wiecznie chce wiedzieć co się wokół dzieje 

Moniczka ale to nie musi się pojawić problem żeby ćwiczyć aparat mowy ☺

Dzień bez "co to" to dzień stracony haha

Dokładnie jak pisze Nati nie musi być problemów z wymowa by ćwiczyć to tylko będzie dobrze rozwijać ten aparat mowy,który się rozwija

pewnie, bo w końcu lepiej zapobiegać niż leczyć

w sumie każda zabawa na coś działa, coś pobudza. Uczymy dziecko poprzez zabawę i wspieramy ich rozwój. Łączymy tym sposobem dobre z pożytecznym 

Jasne, tym bardziej, że dzieci najłatwiej uczą się poprzez zabawę.