Sprzątanie zabawek

Hahah o tak czarny wór na smieci to straszak większości dzieciaczków :wink:
Mija za mała jeszcze na takiej straszydło i nie zrozumie :face_with_peeking_eye:

Z czasem jak nie będzie poprawy to bedzie wór używany i jeszcze najlepiej zrobie tak ze spakuję te rzeczy w worwk np na plastiki wystawie na niby i pokaze jej jak panowie zabierają te nieposprzatane zabawki i wrzucają do smieciarki , tak zeby widziała na ocy konsekwencje a nie ze tylko mama tak gada :rofl::rofl: ciekawa jestem wtedy czy to poskutkuje

@daga1271 @efegegwa zmywarka też jest :smiley: mój ulubiony kubek tam nosi xd
@Wesola95 dokladnie najpierw się denerwuje, a potem ja tłumaczę, że miała prawo .D

Kochana, to co przeżywasz to totalna norma przy noworodku i starszaku :heart: Zmęczenie + brak rąk + dziecko, które nagle szaleje = gotowy przepis na załamkę :slightly_smiling_face:. I to wcale nie znaczy, że robisz coś źle. Dzieci można uczyć sprzątania już od 1,5–2 lat, ale na początku to bardziej zabawa i pomoc mamie niż realne sprzątanie. Najlepiej działa sprzątanie razem, krótkie konkretne polecenia i rutyna, np. zawsze przed bajką. A to rozwalanie na złość często nie jest złośliwością, tylko zazdrością i wołaniem o uwagę, bo noworodek zabrał mamę ( przerabiałam to). I najważniejsze, że masz prawo nie ogarniać. Masz noworodka, więc jesteś w trybie przetrwania, nie idealnej matki. Wiem, że łatwo się mówi, ale to minie, naprawdę :yellow_heart:

1 polubienie

Zmywarka, pralka, suszarka to jakas magia :sweat_smile: Nasz dwulatek uwilelbia uruchamiać pralkę i zmywarkę. Wklada pranie ze mna. Zamyka. Ja wsypuje proszek a on wlacza i uruchamia. Jak słyszy, ze skończyła prac to biegnie wyłączyć i otwiera.
Do zmywarki wklada tabletke. Zamyka. Ustawi sam program którego najczęściej używamy i uruchomi. I oczywiscie musi wyciągać navzynia.

Dokładnie też ostatnio o tym pomyślałam, że może tak radzi sobie z nową rzeczywistością i chce zwrócić uwagę

1 polubienie

wszystko wymienione
jak nie zadziała zabawa kto szybciej sprzatnie albo kto ile sprzatnie w 1 min
można też wypróbować sprzątnie z piosenką jej ulubioną,
sprzątnie kategoriami ja lego ty autka lub kolorami ja żółte ty zielone
a najlepiej worek 120l czarny :grinning:

4 polubienia

Oj 120l to aż za dużo :smiley:

1 polubienie

im większy tym szybsze tempo (sprawdzone) :blush: zanim ja bym w te woreczki powkladala to by było ułożone :joy:

1 polubienie