Zazdroszczę tym mamom gdzie dzieci chodzą spać o 19
Najważniejsze to wprowadzić dziecku harmonogram dnia wiadomo nie co do minuty ale dziecko musi wiedzieć że jest kolacja, kąpiel czytanie bajeczki a później spanie, mój też czasami nie zaśnie ale lezymy sobie wtedy nie ma już biegania, zabawy jest to czas na wyciszenie. Wiadomo są czasami dni kiedy wszystko się wali i młody idzie spać później ale na szczęście takie dni rzadko się zdarzają :D
Natinka jeszcze tak będziesz miała :) u nas było ciężko, żeby wypracować sobie dany rytm, grunt to podejście konsekwentne.
Natinka może się doczekać tych chwil 🙂
Ja dziś chciałam dać luz dla córki żeby poszła spać o której będzie chciała i o której zasnęła o 19.30 ;)
U mnie zasypia po 20 i wstaje po 8, oczywiście nad ranem zazwyczaj, chociaż są dni że się nie budzi
Pati masz racje rytm dnia u maluchow jest ważny, pomaga mu przewidywać co się wydarzy w ciągu dnie nie jest to dla niego niespodzianka, często przy zaburzeniach harmonogramu dnia dzieci stają się bardziej płaczliwe i marudne.
Mój to 20 śpi wstaje o 7 szykujemy się i o 8 do przedszkola idziemy. W dzień nie ma drzemek za to w przedszkolu zaczął spać na Leżakowaniu heheh. Jednak w nocy to się budzi znowu się pozmieniało i mało jest takich dni kiedy prześpi cała noc :(
Nati przy 9 latku się nigdy nie doczekałam więc chyba niektóre dzieci są bardziej wytrzymałe hehe za to córeczka długo śpi. Rzadko wstaje o 7. Na wakacjach wstawwlysmy po 9 czasem nawet 10 więc tym wynagradzala. Teraz ja wstaje ogarniam starszego do szkoły a ona śpi dalej
Pati być może emocjonalnie przeżywa i budzi się w nocy;(
Ja nie lubiłam lezakowania u nad płaciło się za przedszkole od godziny dla mnie to bezsensu było płacić za lezenie a kiedy zsazylo się że corka usnela to do późna nie mogla zasnac finał finał że w przedszkolu mieli spokoj na 2-3 godziny w dodatku płatne a w domu skakance do 23 ;)
Pati być może emocjonalnie przeżywa i budzi się w nocy;(
Ja nie lubiłam lezakowania u nad płaciło się za przedszkole od godziny dla mnie to bezsensu było płacić za lezenie a kiedy zsazylo się że corka usnela to do późna nie mogla zasnac finał finał że w przedszkolu mieli spokoj na 2-3 godziny w dodatku płatne a w domu skakance do 23 ;)
Pati to pewnie przez to że spi w przedszkolu.
Natinka eh szkoda ... Ja mam nadzieję że synek będzie lubial pospać na tą chwilę a ma 6 tygodni o 5 rano oczy jak 5 zł i po spaniu
Nie wszytakie dzieci w wieku przedezkolym potrzebują snu. Mój syn około 2 roku zyciw przestał spać w dzień
Anita no właśnie z zasypianiem nie ma problemu w przedszkolu śpi 1-1, 5h i zasypia normalnie o 20 ale chyba emocje i się budzi w nocy, ogólnie to nie śpi za dobrze zawsze tak było że się budzil mało kiedy przesypial całe noce.
Pati może być wrazliwy zwróć uwagę kiedy najbardziej się kręci moze gada przez sen ;)
A emocji w najbliższym czasie nie zabraknie
Natinka a syn uczęszcza do przedszkola ? Tam są pory drzemki więc w tym czasie leży po prostu i odpoczywa ?
Pati pewnie emocje w nim wiedzą związane z adaptacją w przedszkolu i tak może być że będzie się budził
dokładnie jedno potrzebuje, a drugie już nie
Mój starszy spał tylko w żłobku w przedszkolu już nie mieli żadnej drzemki.
bo w przedszkolach chyba nie ma drzemek