Sucha, pękająca skóra dłoni

W ciąży stosowałam balsam dla dzieci. Należy pamiętać, żeby unikać preparatów z witaminą A jak jest się w ciąży.

Ja w ciąży używałam dodatkowo kremów z silikonem

Ja też często wybieram kosmetyki dla noworodków /niemowląt wtedy wiadomo że nie zaszkodza

Aneczka a teraz naukowcy podwazaja teorie że taki zdrowy jest olej kokosowy bo ma nasycone kwasu tłuszczowe w sobie które podobno nie wpływają dobrze na organizm i wlamsie coś myślą zmienić zdanie o zdrowotnosci tego też oleju :slight_smile:

Oj oni już sami nie wiedzą co szukają i okaże się niedługo że wszystko szkodliwe

Ja uzywam kremow z gliceryna. Moze oliwka do natluszczania by sie sprawdzila. Fajne sa tez kosmetyki z serii emolientow dla niemowląt.

Jeszcze niedawno kupiłam olej kokosowy żeby zdrowiej jeść a też napotkałam się ostatnio na artykuł że wcale nie jest taki zdrowy. Juz nie wiadomo co wkincu jest zdrowe a co nie.

Kiedyś też używałam kremów z gliceryna

kosmetyki z serii emolientów są fajnie natłuszczające ale ja mam trochę obawy że jeżeli ma się zdrową skórę i traktuje kosmetykami dla alergików itd to można sobie wywołać przez takie kosmetyki alergie

Natinka raczej nie wywoła się alergi przez korzystanie z takich kosmetyków 

Aneczka ciężko mi to nazwać, bardziej chodzi o to że jak organizm się przyzwyczai to później może potrzebować tylko takich kosmetyków 

Natinka nie sądzę :) bo żeby tak było to by nie produkowali proszków dla dzieci i kosmetyków bo żeby się skóra do nich przyzwyczaiła a krótko się ich nie stosuje to potem nie przeszło by się na zwykłe proszki i kosmetyki 

Aneczka a ja właśnie z takich względów nie używałam specjalnych proszków dla niemowląt tylko od początku pralam w zwykłym. Chyba jestem przewrazliwoona :) 

Natinka to rzeczywiście jesteś przewrażliwiona. Ja piorę w dziecięcym. 

Aneczka ale proszek a żel do mycia to co innego :). 

ProsEk nie ma znaczenia dla skóry większego bo jest nakładany na skórę. A już kremy czy też żele tak i prawda jest taka że emolienty dla alergików czy ludiz że skóra atopowa zostawiają na skórze ochronna warstwę gdyż skóra ludiz z alergia czy azs nie radzi sobie i wiecznie jest podrazniina skłonna do utraty wody nie działa odpowiednio dobrze jak u ludzi bez takich dolegliwości. A jak ktoś nie ma takich dolegliwości skórnych i skóra funkcjonuje normalnie nie ma alergii ani azs to skóra sama sobie radzi i prawidłowo działa nie traci wody jak u alergików iludzi z AZS oraz nie przesuszs się tak że pojawiają się rany  więc takie kosmetyki które wspomagają taka źle funkcjonująca skórę alergika nałożone na skórę która prawidłowo działa zaczynają ja rozleniwiac bo przecież krem nawlizy ochroni i można zacząć mieć problem z sucha skóra co prawda alergii się nie nabedzie ale stosowanie emolient ów bez potrzeby nie jest za dobre dla skóry zdrowej. 

Aissa właśnie o to mi chodziło tylko nie wiedzialam jak to ująć :) 

Aiisa ale ja nie mówię o produktach socjalistycznych tylko zwykłych emolinkach, kremach do nawilżenia, i proszków dla dzieci. A

Aneczka ale emolienty to właśnie kosmetyki specjalistyczne na alergie. 

No dobrze ale w szpitalu tylko takie dają do kąpieli 

Aneczka, ale jak piszesz "ja nie mówię o produktach socjalistycznych tylko zwykłych emolinkach", więc nie wprowadzaj w błąd. Bo że takie dają w szpitalu to niczego nie zmienia.