Anita właśnie nawet w biedrze były w sprzedaży te bezhukowe - bezpieczne dla zwierząt, ale o wiele droższe...
MamaRóży ja też uważam, że śluby to nie nowy rok ;/ Jak się chce jakąs atrakcję, to można jakieś zimne ognie, czy balony led.
Anita właśnie nawet w biedrze były w sprzedaży te bezhukowe - bezpieczne dla zwierząt, ale o wiele droższe...
MamaRóży ja też uważam, że śluby to nie nowy rok ;/ Jak się chce jakąs atrakcję, to można jakieś zimne ognie, czy balony led.
Moja psinka na szczęście jakoś znosi te fajerwerki, ale już psina mojej mamy bardzo się boi i to na długo przed Sylwestrem. :/ Cieszę się, że coraz częściej ludzie się decydują na te fajerwerki bezhukowe. W moim rodzinnym mieście był po prostu pokaz świateł, też fajna sprawa. U nas w mieście jest duże ZOO i co roku jest apel pracowników, żeby nie strzelać, bo zwierzaki się boją.
Ja ogólnie za fajerwerkami nie przepadam, dla mnie to jest trochę huku i trochę iskierek za kupę pieniędzy, które idą w dymem w kilka minut, ale co kto lubi :)
MamaRóża, też tego nie rozumiem, że ktoś przytaszczyć fajerwerki i odpalić to miał siłę i ochotę, ale żeby potem po sobie to posprzątać, to już nie i tak to zostawiają.
U mnie na wsi to do tej pory leżą pozostałości w rowie;/
Mama em i pewnie nie wiadomo kto ma posprzątać...u nas na wsi o dziwo wszystko ładnie,nigdzie nie ma śmieci sylwestrowych.
Moja corcia w tym roku dopiero pierwszy raz świadomie uczestniczyła.w.sylwestra.patrzyla n błyski,ale nie bardzo jej się podobało...ale żeby jej nie nakręcać w strachu młodsza.corka.zaczela.poskakiwac i robić bum i wtedy już mała nie bała się tak.Mysle.ze.dobrr przygotowanie i podejście pozwoli na to by dzieci się nie bało...
Nasz pies był teraz u teściów i mówił, że jak był hałas to chodził i szukał jakby ktoś wszedł do mieszkania, tak pewnie reagował na stres. W tamtym roku natomiast leciał do przedpokoju jak najdalej od okien, musieliśmy z nim siedzieć na końcu pokoju i głaskać bo się bał . Najgorzej było jak ktoś z nas podszedł do okna to zaczynał mocno szczekać, więc nie opcji oglądania fajerwerek
Moja suczka 5 letnia juz lepiej ale jesszcze 2 lata temu to cąły wieczor stała w miejscu ogon spuszczony i trzesłą się straszny widok.. teraz jest ciut lepiej
DONIWE no raczej, że nie ma kto tego sprzątnąć;/
Wiem, ze moja koleżanka stosowała preparaty na fobię dźwiękową i w ten sposób można trochę pomóc tym zwierzakom :
Feromony
To charakterystyczne dla danego gatunku zwierząt lotne związki chemiczne, wydzielane przez specjalne gruczoły. Oddziałują na układ emocjonalny zwierzęcia. W terapii wykorzystuje się syntetyczne analogi naturalnych feromonów psich i kocich (dla człowieka są całkowicie neutralne), które działają relaksująco, zwiększają komfort przebywania w danym otoczeniu, redukują zachowania wynikające ze stresu (np. Feliway, Adaptil). Dostępne są w postaci sprayów, kropli, dyfuzorów do kontaktu oraz obróżek. Można stosować je samodzielnie lub jako uzupełnienie farmakoterapii. W okresie około sylwestrowym dobrze sprawdzi się dyfuzor do kontaktu, ze względu na stałe uwalnianie uspokajających feromonów do środowiska zwierzaka (najlepiej włączyć go min. 2 tygodnie przed Sylwestrem).
Zwierzęce suplementy diety
W zależności od produktu, podajemy je na 1-2 godziny przed wydarzeniem stresowym lub stosujemy przewlekle. Występują w postaci tabletek lub syropów. Zwierzak może zjadać je same bądź po wymieszaniu z karmą, na ogół 1-2 razy dziennie. W składzie znajdziemy substancje o działaniu uspokajającym, przeciwlękowym, poprawiającym humor, redukującym stresogenne zaburzenia żołądkowo-jelitowe, np.:
Leki weterynaryjne
Stosunkowo nowym lekiem zarejestrowanym dla psów jest np. Sileo, mający w składzie deksmedetomidynę, substancję o działaniu przeciwlękowym, uspokajającym i przeciwbólowym używaną do znieczuleń przed zabiegami. Podawany zgodnie z ulotką jest lekiem bezpiecznym, ale ze względu na swoją substancję czynną nie jest odpowiedni dla wszystkich psów– lekarz weterynarii oceni, czy nadaje się on dla Twojego pupila.
Ludzkie leki psychotropowe
W sylwestrowej fobii dźwiękowej dobrze sprawdzają się diazepam i alprazolam. Ich działanie przeciwlękowe rozwija się już po 0,5-1 godzinie. Dodatkowo, leki te pomagają podane zarówno przed wydarzeniem stresowym, jak i w niedługim czasie po nim (zmniejszają stres pourazowy). Można podać je zwierzęciu po konsultacji z lekarzem weterynarii, gdyż dostępne są w aptekach tylko na receptę, a odstawiać należy je stopniowo.
Anita też się spotkałam z takimi fajerwerkami które na opakowaniu miały informacje że są bezpieczne dla zwierząt.
U mojej mamy piesek już głuchy to nie przeżywał aż tak. Jedynie szczękał na błyski w oknie.
Dla mnie fajerwerki to w sumie też nie jest nic takiego pamiętam że gdy byłam nastolatką Myślałam kiedyś w przyszłości o swoim ślubie że celów wtedy akurat była taka moda na puszczanie fajerwerków w trakcie takiej uroczystości zawsze mieście co marzyło a potem z biegiem lat człowiek idzie po rozum do głowy Oczywiście jeżeli się komuś podoba chce stać go na to aby puścić pieniądze tak naprawdę w powietrze czemu nie ja tego wcale nie krytykuję ale jednak mi osobiście podejście się zmieniło Powiem wam że w ogóle nie miałam pojęcia o czym że jest coś takiego jak fajerwerki bezhukowe
Pina bylam na takim weselu co puszczali fajerwerki i wcale to nie było jakieś szałowe 😐 wręcz mi się nie podobało. Ale to zależy co kto lubi.
Mi osobiście fajerwerki to kojarzą się głównie z Sylwestrem i myślę że to jest odpowiednia okazja na takie atrakcje
Pina dokladnie ja mam takie same skojarzenia 😁
U nas też tylko z sylwestrem się kojarzą
Halo halo odświeżam ![]()
Jak u Was w tym roku będzie wyglądał sylwester?
My w domu i pewno zaproszę dziadków niech baba bawi wnuczki , a ja posiedzę przy 0,0 % ![]()
Ja w końcu spełnię swoje marzenie i obejrzę Sylwestra z Polsatem
co roku mąż mnie gdzies ciąga, co roku mi się nie chce i narzekam że znowu sylwester. W tym roku jest bejbik i mam wymówkę żeby nigdzie nie iść ![]()
my z mężem będziemy siedzieć w domu, to będzie wtedy 9 msc, pewnie kupimy jakies jedzenie na wynos i będziemy “tańcować” w domu
jak zaczną strzelać to pewnie wyjdziemy przed dom i spotkamy jakiś sąsiadów z którymi mąż napiję się szampana a ja z ich dziećmi pikolo ![]()
W tym roku Sylwester bez żadnych wyjazdów, nawet w moje rodzinne strony, ewentualnie kierunek porodówka, więc nie pozostaje mi nic innego jak Sylwester z Dwójką czy z Polsatem
Zobaczymy czy dotrwam
ostatni tydzień roku jak i ten po Nowym Roku będzie emocjonujący
w ubiegłym roku Sylwestra spędziłam w Bośni, a Nowy Rok przywitałam ostrygami i szampanem w Dubrowniku, w tym roku mogę przywitać co najwyżej butlą z mlekiem ![]()
![]()
u nas bedzie sylwester mocno trunkowy
piwo 0.0 slod jecznienny, woda, herbatka, picolo i bezsennosc. będzie noworodek na pokladzie wiec zabawa do białego ranka🤣
chyba ze nie bedzie mial kolek lub jeszcze sie nie zaczną to chwile pospimy🤣
U nas w tym roku bez większych zmian, odkąd mamy synka raczej spędzamy go w domu, w tym roku dochodzi ciąża więc tym bardziej. Tradycyjnie przygotuję domowe burgery, które u nas już są tradycją ! Mąż chyba właśnie na nie czeka najbardziej!
Obowiązkowo truskawkowe piccolo i jakoś będziemy starać się dotrwać do północy! Może w tym roku wyjdziemy z synkiem na główny rynek by obejrzał fajerwerki, bo zawsze bardzo go to ciekawi. W Nowy Rok pewnie pojedziemy do moich rodziców na obiad i tak to właśnie nam zleci ![]()
![]()
My na pewno w domu na pokładzie z noworodkami
chyba nawet nie będę czekać do północy tylko pójdę spać, tak jak pozwolą na to bobasy ![]()
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.