Szczepienie krztusiec po rsv i grypie

Dlatego ja nie biorę zwykle do siebie tego co inni polecają bo jedni mówią nie szczep 5 w 1 drudzy że to najlepsze bo co osoba to ma swoje zdanie . Ja uważam że 5w1 nie jest taka zła jak się słyszy . Też słyszałam ze 6 w1 jest zła że matki nie powinny nią szczepić dzieci . Przyjaciółka mówiła że zawsze nią szczepi swoje dzieci i jeszcze nie mìały żadnych powikłań jej dzieciaki .

Mi ta moja prywatna pediatra polecała 6w1 hexacime, mówiła że dobrze przebadane, dostępne i mniej wkuc

Ja też zawsze szczepie tą co pediatra poleca, nawet nie wiem czy my szczepimy 5w1 czy 6

Tak właśnie słyszałam , straszna nie wyobrażalna tragedia

My właśnie wybraliśmy tą 5w 1 z tego też względu aby tyle nie musiał być kłuty

Macie dostępną szczepionkę w ośrodku? Nam wystawiają receptę i każą samemu sobie kupić bo powiedzieli że teraz przepisy się zmieniły i nie sprzedają szczepionki u siebie tylko mają te co są na NFZ.

We wrześniu syn był na szczepieniu to normalnie mieli dostępną. Może coś się zmieniło w ciągu ostatniego miesiąca?

Ja się szczepiłam w ciąży na RSV, grypę i krztusiec i z synkiem wszystko w porządku :blush:

1 polubienie

My byliśmy na szczepieniu w październiku i tak jak zawsze kupowaliśmy szczepionkę bezpośrednio w przychodni, nie musieliśmy chodzić po nią specjalnie do apteki.

@daga1271 @Mika1 to macie fajnie my musimy jeździć po aptekach i pytać czy mają bo w nie każdej dostaniemy. Ale znaleźliśmy aptekę w której zawsze są dostepne ewentualnie można zamówić . Nie wiem czemu w naszej przychodni nie mają dostepnych szczepionek 5w1 :thinking:

No właśnie miałam Ci pisać o aplikacji. Jest jeszcze taka że w danej aptece rezerwujesz sobie to co chcesz i nikt przez kilka dni Ci tego nie wykupi.

1 polubienie

Moja mama kiedyś tak zarezerwowała, pojechała 30 km a farmaceutka jej mówi, że już nie ma :smiley: że ona napisała kartkę i odłożyła ten lek ale koleżanka nie wiedziała i sprzedała

Dostałabym szału i równo bym dyskutowała z nimi wtedy :triumph::triumph::triumph:

@daga1271 o rany! Ja bym była strasznie zła. Mimo że niby te strony mają pokazywać stan leków w aptece i możliwość rezerwacji to ja zawsze dzwonie i sie dopytuje. Jak szukałam mleka małej na cito w niedzielę to niby w jednej aptece było a pani do mnie przez telefon że niby na stanie jest jedno ale ona go nie widzi nigdzie…

@Patrycjaw25 mi sie wydaje że jeśli to na NFZ to nie muszą mieć wszystkich preparatów, one jednak sie psują i myślę że może być opcja że nie wykorzystają. Częściej jednak rodzice wie decydują na sanepidowe lub 6w1

Tylko ta szczepionka 5w1 nie jest na NFZ zawsze była płatna od kąd pamiętam tylko kiedyś można było ją kupić w przychodni teraz nie mogę co najmniej tu u nas :thinking: ale masz rację one kiedyś byly dość drogie teraz widzę że potaniały i nie każdy chciał je kupować i ośrodek zdrowia był stratny bo mogły się poterminować.

Muszę sobie zainstalować a jak się nzywa?
Kurcze tyle tych aplikacji co chwila i zbraknie mi miejsca na telefonie :rofl:

Wiesz co nie mam apki, a wchodzę na KTOMALEK.PL przejrzysta stonka jak dla mnie , wpisujesz miasto , lek i szuka Ci w najbliższych WSZYSTKICH aptekach w odległości do 4 km :smiley::smiley:

1 polubienie

Oo świetnie zrobiłam screena sobie i będę tak szukać leków . Tak zazwyczaj dzwoniłam po aptekach.

1 polubienie

U nas po szczepieniu na półtora roku 6w1 grypie i ospie był rumień na nodze, ale po kilku dniach zniknął. Jedynie co to od razu po szczepieniu zapalenie oskrzeli się przytrafiło.

Zawsze mnie to ciekawi, czy choroba po szczepieniu to kwestia osłabienia po i złapaniu jakiegoś wirusa przez to, czy już ten wirus był i taki zabieg okoliczności