Szczoteczka do włosów dla noworodka - pielęgnacja, wyprawka

Jakie polecacie szczotki do włosów dla noworodka. Jestem już na końcowym etapie kompletowania wyprawki dla mojego synka i została mi do zakupu m.in. szczoteczka do włosów.

Na szkole rodzenia uczulali, aby była to szczoteczka miękka z natrualnego włosia.
Używanie może tej szczoteczki? Jeśli tak to jakie są Wasze opinie?

Szczotka do włosów z naturalnego włosia “Newborn baby”.

Można ją kupić w jakiejś dużej drogeri? Niestety chyba większość drogerii sprzedaje szczoteczki do włosów, ale nie z naturalnego włosia.

Ja szczotkę kupiłam dość szybko i miałam ja poleconą przez koleżankę plus wsparłam fundację mlekiem i miłością płynącą co mnie bardzo ucieszyło :slight_smile: Sama jeszcze nie używałam, bo cały czas czekam na jej właścicielkę, ale opinie znajomych miała dobre i jest z naturalnego włosia.

https://sklep.lullalove.com/kategoria/kraina-mlekiem-i-miloscia-plynaca/szczotka-z-naturalnego-wlosia-w-zestawie-z-muslinowa-myjka-kraina-mlekiem

Szczotki szukałabym w rossmannie, bo oni maja sporo produktów dla dzieci albo w tesco jeśli masz gdzieś blisko siebie jakieś duże.

Ja mam z Canpolu i jestem zadowolona :slight_smile: malutki lubi szczotkowanie, a ma bujną fryzurę :slight_smile: można ją kupić nawet w marketach - Tesco, Stokrotka czy Leclerck. Szczotka jest fajna i niedroga :slight_smile:

zwykła szczoteczka na pewno się sprawdzi - ważne jest systematyczne wyczesywanie solidne aczkolwiek delikatne wyczesywanie skóry głowy maluszka aby uniknąć ciemieniuchy

Ja mam twarda z babydream z Rossmanna ale ta została mi po córce i nie widziałam potrzeby kupować nowej , nie wiem jak te z miękkiego włosia ale twarda teraz jest świetną przy wyczwsywaniu ciemieniuchy .

Również mam szczoteczkę do włosków dla maluszka z Canpol Babies i świetnie się sprawdza. Robiąc zakupy wyprawkowe dla maluszka nie brałam pod uwagę żadnej innej i tylko taką polecam.

ja również polecam twardą szczotkę do wyczesywania ciemieniuszki

Posiadam szczotkę z Canpol bardzo fajna . Mam ją od samego początku i do tej pory jej używam już ponad 10 miesięcy

Również posiadamy szczoteczke Canpol bylla w zestawie z grzebyczkiem. U nas się sprawdza;-) nawet na ciemieniuche.

Ja rowniez mialam zestaw z canpol babies i tam byla.szcoteczka z miękkim wlosiem i malutki grzebien…i bylam.zadowolona…

U mnie też szczoteczka była w zestawie z grzebyczkiem. Włosie szczoteczki jest miękkie i miłe w dotyku, także maluszek lubi czesanie się. Często szczotkujemy główkę, żeby pobudzić krążenie i skórę głowy i pobiegać powstawaniu ciemieniuchy.

Nie będę oryginalna: także używam szczoteczki z twardszym włosiem z Canpol Babies :slight_smile: Moja jest biało-zielona i występuje w zestawie z grzebyczkiem. Grzebyka jeszcze nie używałam, za to szczoteczka doskonale się sprawdza w chwili obecnej: mój synek ma 2 miesiące, włoski z którymi się urodził dość długie niestety mu się wytarły, ale na ich miejscu rosną teraz nowe, króciutkie i walczymy z łuskami ciemieniuchy. Mam również drugą szczoteczkę z włosia naturalnego firmy Lulalove. Kupiłam ją przy zakupie popularnego termoforka Mr B, bo przy zakupie dwóch produktów otrzymałam spory rabat, a doszłam do wniosku, że może warto mieć także coś z naturalnego włosia (ono wcale nie jest takie miękkie). Tę szczoteczkę również polecam (sprzedawana jest w zestawie z muślinową myjką), choć jej koszt jest już nieco większy, niż CB, a ta z CB jest naprawdę bardzo fajna i praktycznapraktyczna.

My mielismy rozne i polecam z lekko sztywnym wlosem. Dlatego ze zbyt delikatne szczoteczki nie usuwaja martwego naskorka u noworodkow i moze wystapic ciemieniucha. pediatra rowniez mowila ze takimi delikatnymi szczoteczkami zaglaszczemy dziecko. do tego mamy grzebyczek dla noworodkow. :wink: nie mamy problemu z niczym z skora dziecka ale tez do tego stosowalismy emolium do 3 miesiqxa zycia i mysle ze tez zrobil swoje :wink: noworodki sa delikatne ale znowu nie ma co przesadzac, byle by wlosnie nie podranialo skory :wink:

to już sama nie wiem, którą wybrać. Czy miękką czy twardą. Wszystkie argumenty do mnie przemawiają :slight_smile:

@Canpol czy jest jakaś opinia eksperta na Waszej stronie odnośnie pielęgnacji noworodka szczotką?

Mama_Ola a jak ten termoforka Mr B, bo przyznam się szczerze, że sie nad nim zastanawiam.

Ja kupiłam w pepco z babyono z miekkim włosiem i jestem zadowolona :slight_smile:

Ewelka33 termofor jest ŚWIETNY! :slight_smile: Po pierwsze, fajnie grzeje, otula ciepłem maleństwo i pomaga w bólach brzuszka. Czasami zabieram go także ze sobą na spacerek, tak na wszelki wypadek, aby móc rogrzać bobaska, gdy okaże się, że jest bardzo zimno - pogoda teraz taka nieprzewidywalna. W domu stosuję go albo na obolały brzuszek, bo mamy małe problemy z kolkami, albo gdy maluch nie może zasnać - bardzo fajnie wycisza takie ciepełko przyłożone na przykład do plecków. Termofor jest bezpieczny, a co najważniejsze rozgrzewa się dosłownie w 2 sekundy (dlatego go kupiłam, bo miałam dość prasowania pieluszek, aby były ciepłe na bolący brzuszek). Natomiast druga jego cecha, która jest również moim zdaniem niesamowicie ważna to to, że mój synek go UWIELBIA. Przez kontrastowe kolory maluszek wpatruje się w niego, rozmawia z nim, cieszy się do niego. Potrafi naprawdę bardzo długo leżeć w swoim łóżeczku i zajmować się MR B i świetnie się przy tym bawi, a ma dopiero dwa miesiące. Ostatnio nawet tak sobie z nim rozmawiał i rozmawiał aż zasnął (czego się nie spodziewałam zupełnie i przez to spał na sofie i na przygodnej poduszce, czego unikam). Przyznam szczerze, że oglądałam kilka vlogów, w których dziewczyny polecały ten produkt, ale wydawało mi się, że jednak cena jest dość wysoka jak na taką zabaweczkę i nie planowałam zakupu, ale przez te problemy z brzuszkiem się zdecydowałam i polecam gorąco. Jedyna wada - aby go użyć ponownie, należy gotować wkład grzewczy 10 minut we wrzątku, a nie zawsze mam na to czas, gdy jestem sama z maleństwem. Ale to tylko kwestia dobrej organizacji czasu i pamiętania, aby zrobić to, gdy się akurat jest w kuchni (np. podczas śniadania itp.). Także ja naprawdę polecam :slight_smile:

Dziękuje Mama_Ola za opinię dobrze wiedzieć, że on się dobrze sprawdza :). Zobaczę jak to będzie z Malutką i wiem, że jakby co to go kupię.

Mama_Ola jaki Słodziak!!! <3 Rozczulające są takie małe Poduszkowce :slight_smile:
Produkty z Mr B są bardzo lubiane przez Noworodki właśnie ze względu na kolorystykę i kontrasty. Ważne tylko, żeby w tym pierwszym czasie czwartego trymestru nie “przebodźcować” Dziecka. Generalnie na rynku jest coraz więcej zabawek i akcesoriów wykorzystujących fenomen kontrastu i kolorów bieli, czerni i czerwieni… ale są zazwyczaj droższe :frowning: Ja musiałam się sporo naszukać żeby znaleźć czarno-białą karuzelę nad łóżeczko dla noworodka, a i z nią później nie przesadzałam. Teraz mamy cudną od Canpol Babies z leśnymi stworkami i chociaż Córka jest już duża, uwielbia się nią bawić! :wink:
Wracając do kwestii szczoteczki, my mamy właśnie tą od Canpol z serii Newborn Baby - dostałam ją w paczce “Mamy Pracującej” od Związku Zawodowego :smiley: Okazała się fantastycznym prezentem - jest delikatna i wykonana z naturalne włosia, które nie kruszy się i nie wypada. My mamy dwie - jedną tylko do ciemieniuchy (teraz nie mamy tego problemu, ale lubi wracać) a drugą czystą do codziennej pielęgnacji :wink:

dzięki za komentarze odnośnie termoforka. Właśnie zastanawiam się jaki wybrać. Chyba Mr B jest narazie nr 1 :slight_smile: