Nie znałam tego, muszę zobaczyć ![]()
Tak to racja , byłam kilka razy w Niemczech już znałam więcej słówek jak przez kilka lat w szkole ![]()
Mój mąż uczył się niemieckiego całą podstawówkę , gimnazjum i szkołę średnią. A tak naprawdę wszystkiego nauczył się wtedy gdy wyjechał do Niemiec. Sam mówi , że tam używa się trochę innych słów / zwrotów od tego co uczył się w szkole.
Praktyka robi swoje ![]()
Dokładnie tak
im więcej ćwiczymy tym więcej zapamiętujemy i się uczymy ![]()
Ja też przez tyle lat w szkole to za dużo nie znam języka , byłam chwilę w Niemczech, spędziłam więcej czasu ze znajomą zaraz coś tam więcej się rozumiało
Moja córeczka nie lubi tej bajki…
Wyjazd to najlepsza szkoła życia
Ja jutro włączę synowi na masaże i zobaczymy jak się przyjmie
Tak i Niemcy też nie mówią tak super składnię i gramatycznie jak uczą nas tego w szkołach
Dosyc stara bajka.
ale u nas sie sprawdziła ![]()
Zdecydowanie tak właśnie jest. Mój mąż się śmiał , że musiał się nauczyć kaleczenie języka
bo oni mówią inaczej niż nas uczą w szkole. No nie wiem co tu dokładnie przytoczyć , ale my w języku polskim mamy swoje potoczne słówka , powiedzonka , niekoniecznie uczą nas ich w szkole na lekcji
i w Niemczech też tak jest. Nawet w sklepach się dziwili mojemu mężowi bo on zawsze - dzień dobry , a oni wyłącznie mówią cześć. Czy kogoś znają czy nie.
Dokładnie tak bo to już nie ma znaczenia czy ktoś się chce nauczyć a po prostu musi . Także nie ma wyjścia i radzić sobie trzeba
To czuję się oszukana. Kilka lat uczyłam się niemieckiego, dosyć intensywnie. Byłam na weekend w Niemczech, i kompletnie nic nie rozumiałam ani nie mogłam się dogadać. Zaraz zniechecilam się do dalszej nauki
Tak! Ja też długo się przestawiałam, jak mieszkałam w Niemczech jakiś czas ![]()
normalnie jakbym musiała się uczyć składania zdań od zera
no i też często mówią na zasadzie kali jeść kali pić, bez odmian przez przypadki czasy itp, ale dużo też zależy od regionu i ich dialektu
Dla mnie niemiecki to mega trudny język ![]()
Mi się podoba jak brzmi. To tak jak z językiem polskim, dużo osób mówi niepoprawnie, ale jakoś żyjemy
To racja, ale ja nie potrafię po niemiecku nic powiedzieć, ani potworzyć za ciężkie dla mnie
Ja akurat wolę niemiecki od Angielskiego ![]()
A ja angielski, może dlatego, że po angielsku nie dało się ściągać, a po niemiecku można było wszystko i to był błąd
![]()