Szybkie przepisy na super obiady 🥗

Szukam ale chyba nie ma nic w tym temacie .

Podrzućcie swoje dania które gotujecie dla rodziny .Szczególnie teraz po świętach już każdy ma
Dość „Dojadania „ świątecznych potraw .

U mnie dzisiaj pomidorowa i makaron z kurczakiem w sosie smietanowym :wink:
Czesto robie makaron ze szpinakiem, makaron z suszonymi pomidorami ,kurczakiem u mnie wszyscy uwielbiaja makarony :wink:

1 polubienie

U mnie topka to :

1. wszelkiego rodzaju zupy krem - z białych warzyw, ziemniaczana, czosnkowa, pieczarkowa
  2. Leczo
  3. Kurczak w sosie jogurtowym
  4. Kurczak po toskańsku
  5. Klasyczne naleśniki - czasem na słodko, a czasem na słono
  6. Wszelkiego rodzaju makarony - spaghetti, makaron z łososiem i szpinakiem, ale też bardzo lubimy korzystać z przepisu na makaron Gigi hadid :wink:

Ja mam problem z kurczakiem w sosie jogurtowym bo często mi się to waży

Wlewasz jogurt bezpośrednio wyjęty z lodówki?
Bo u mnie zawsze trochę go ocieplam zanim wleje plus hartuje tzn zanim całego wleje do misy/na patelnię to dodaje do niego 2 łyżki sosu i mieszam i dopiero powoli wlewam :wink:

Znam to aż za dobrze :smile: Po świętach człowiek chce normalnie, lekko i domowo, a nie bigos + sernik po raz piąty. To może Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie jogurtowym?
Składniki :
-400 g makaronu (penne lub świderki)
-500 g piersi z kurczaka
-1 cukinia
-1 papryka
-1 mała cebula
-2 ząbki czosnku
-200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz
-słodka papryka
-szczypta oregano lub ziół prowansalskich
Przygotowanie:
1.Ugotuj makaron al dente według instrukcji.
2.Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką.
3.Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek.
4.Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni.
5.Dorzuć pokrojoną cukinię i paprykę, smaż 3–4 minuty.
6.Zmniejsz ogień, dodaj jogurt i zioła, wymieszaj.
7.Połącz z makaronem, dopraw do smaku.

Zawsze hartuje jogurt

Zdecydowanie na szybko wchodzą nam makarony :sweat_smile: albo z jakimś sosem “gotowcem” albo na szybko z kurczakiem i warzywami + śmietanka 18% :slightly_smiling_face:

Polecam też profil na IG dietetyk_golonka :drooling_face:
Na profilu wrzucane są przepisy “blachoteka” - czyli wrzucasz wszystko na blache/naczynie i samo się robi :grin: często korzystałam jak chodziłam do pracy

1 polubienie

Ja robię tak że do jogurtu dolewam troszkę gorącej ale nie wrzącej wody. Mieszam ściągam kurczaka z palnika wlewam jogurtemkeszam i dopiero na mały ogień. Wcześniej też mi się ważyło. Robię tak z jogurtem albo ze śmietaną zależy co mam.
Na szybko to makaron z warzywami chińskimi i sosem sojowym. Zupy wszystkie ale top to pomidorowa i ogórkowa i klasycznie ziemniaczki z kotletem i surówką. Albo pulpety w sosie pomidorowym albo koperkowym

U mnie najszybszy to podsmażenie dużej ilości cebuli z odrobiną czosnku później zalać pomidorami z puszki zagotować i zblendować mój ulubiony i najszybszy obiad :heart_eyes:

1. Naleśniki na slodko lub z serem.
  2. U Nas zawsze się sprawdzaja racuszki drożdżowe z jablakmi (robie z TM)
  3. Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami.
  4. Zupy (maly uwielbia wszelkie kremy).
  5. Spaghetti.

To tak na szybko mi na mysl przychodzi :slight_smile: U Nas dzisiaj ogórkowa a jutro spaghetti.

Ja zawsze szukam przepisów na Ania gotuje :slight_smile:

1 polubienie

Hihihi najlepsza książka kucharska :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

Moje top szybkich to:

1. Skrzydełka z ziemniakami zasypuje przyprawą i do rękawa do pieczenia i do piekarnika. :poultry_leg:
  2. Tofu z air fryer z ryżem. :curry:
  3. Pieczarkowa zupa krem. :ramen:

:tomato::broccoli::leafy_green::cucumber::carrot:Do wszystkiego dodaje jakieś warzywo, w zależności jakie akurat mam. :grinning:

1 polubienie

Makaron z tym , co się nawinie pod ręką :slight_smile: zalane sosem sojowym i gotowe :smiley:

U nas zupa pomidorowa, krupnik, jarzynowa, ogórkowa, pieczarkowa, pulpety w sosie chrzanowym, pieczone ziemniaczki z majerankiem plus pieczona pierś w papirusie /tego papirusa sama robie , nie kupuje gotowca/ , spaghetti ale z makaronem penne pełnoziarnistym, mielone, placki ziemniaczane z gulaszem badz sosem pieczarkowym, jak nie miałam dzieci to lasagne robiłam , naleśniki po meksykańsku :wink:

Ja polecam eBooki od Rozgryzamy. Oprócz rosołu od Ania gotuje i zwykłych schabowych nie robię innych obiadów

Właśnie zastanawiam się nad zakupem ebooka od Rozgryzamy bo za miesiąc czeka mnie rozszerzanie diety. Tylko jak zwykle wąż w kieszeni mi się odzywa czy warto wydawać 120 zł na ebooka jak w Internecie też jest tego wszystkiego pełno :sweat_smile: dużo korzystałaś z tego ebooka?

1 polubienie

To ja skrzydełka robię w piekarniku lub airfrajerze a ziemniaki z cebulą papryką pieczarkami czasami cukinia albo marchewka

1 polubienie

Ja też , tylko z tamtąd biorę przepisy :smiling_face: