Cały czas korzystamy. Ja mam wszystkie 3 części. Mamy swoje ulubione przepisy, ale od czasu do czasu próbuje czegoś nowego. Mam też eBooki od Wojtusia na talerzu, to wcale nie korzystam. Od Rozgryzamy bardzo polecam. Część 1 jest taka najbardziej ogólna, w drugiej jest dużo wege, a w 3 sporo mięsnych potraw. Jedynie żadne ciasto mi nie wyszło ![]()
No i namówiłaś mnie ![]()
Może jak coś na szybko to - ryż z kurczakiem i dowolnymi warzywami, co tam masz w lodówce
ja często robię z cebulą, marchewka, papryka, kukurydza, cukinia albo z tym wszystkim albo dowolnie z tych no tylko dwa warzywa i obiad gotowy ![]()
I do tego gotowy sos w słoiku ![]()
O też lubię przepisy Ani ![]()
![]()
Ja najczęściej robię dania, które chętnie zje córka ![]()
- Pulpeciki/poledwiczki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną

- Spaghetti (latem robię swój sos i teraz podsmażam tylko mięsko i dodaje sos ze słoika)

- Kopytka ( szczególnie jak mi zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia)

- Żurek

- Devolaye

- Pieczony łosoś + opiekane ziemniaki

Jak szukam przepisy to tylko u niej
czasami coś oglądam na tt albo yt
jeszcze jak nie mam pomysłu na obiad to często odwiedzam z mężem restauracje pod złotymi łukami
polecam serdecznie, może i tłusto i mało zdrowo, ale czasem się człowiek musi upodlić ![]()
Ja nawet nie dodaje bo podlewam wodą te warzywa jak się duszą i jak dodam to mięsko z odrobiną oliwy i przyprawami to taki sos własny się tworzy i już innego nie dokładam
ale oczywiście można kombinować zestawienia wg własnego uznania i smaku ![]()
Pomysł dobry ale dzieciom i tak bym musiała ugotować ![]()
Czytam co mi tutaj piszecie , przyjamniej będę miała pomysły na caly tydzień obiadów do rozpisania dolistny zakupów
bardz mi się spodobał pomys z tofu
Nie wiem czy bardziej preferujesz dania na słodko czy na słono, może mało obiadowo, ale ja lubię gofry proteinowe i myślę że dzieciaki chętnie zjedzą ![]()
Do ciasta gofrowego dodaję serek wiejski, skyr i pudding proteinowy.
Na szybko też robię takie mini pizzerki, na gotowych chlebkach ![]()
Ooo pychotka, jak ja długo nie jadłam. Jak przestanie mi śmierdzieć mięso to mój plan jest , żeby też się tam wybrać
@Mamii oo tak to ja nie robiłam, zawsze dodaje gotowy sos ![]()
Też często lubię się tam stołować ![]()
Mój mąż robi taką szybką oszukaną pomidorową ala krem
wrzucamy passata do garnka, doprawia, i do tego robi grzanki. Przy nakładaniu dorzuca też kuleczki mozarelli. Nie wiedzialam, że tak banalne danie może być tak dobre ![]()
![]()
A odpowiadając już autorce, to u nas dużo schodzi różnych makaronów, czy ryżu i kasz, teraz głównie kasze. Spaghetti bolognese, carbonarre, kaszotto, zależy na co mamy ochotę, to wtedy przepisów szukam w necie ![]()
Ostatnio mój ulubiony szybki i łatwy makaron to podsmażony kurczak( przyprawy:sól, pieprz i płatki chili) z czosnkiem, papryczką chili i natką pietruszki na dużej ilości oliwy z oliwek i do tego makaron spaghetti. Proste a pyszne, czasami zamiast kurczaka dajemy krewetki.
U nas wszelkiego rodzaju zupy często lądują na stole, bardzo lubimy, czy to kremy czy klasycznie z kawałami warzyw. Latem lub w sezonie sama robię paczki z warzywami i zamrażam, przez to przygotowanie zupy to naprawdę ekspres: woda, garnek i chwila na gazie
Lubię też różnego rodzaju zapiekanki i tu zawsze lodówka jest moją inspiracją: ryz/makaron, jakieś mięso/ wędlina, warzywa, ser lub sos i mamy super obiad czy kolację.
Ostatnio zrobiłam zapiekankę gyros, fajnie wyszła
@Wesola95 ja miałam kiedyś kilka podejść do sosu jogurtowego ale wyszło słabo, dobrze, że mąż nie jest wybredny
A używasz randomowych jogurtów, czy masz jednen sprawdzony i ulubiony, który Cię nie zawodzi? Tak myślę, że może z greckim bym wypróbowała ![]()
Pierś kurczaka z papryką w serku kanapkowym
bardzo delikatne i fit.
Ostatnio kusi mnie zrobienie tortilli ![]()
Spróbuj z greckiem, albo jakimś naturalnym ale najtłustszym jaki znajdziesz w sklepie ![]()
Ja najczęściej biorę to co jest pod ręką, jedynie śmietankę jak kupuje 30% to mam swoją ulubioną z Dino ![]()
O taka :
Tez ja lubie, uzywam do sosow , zup i wlasnie makaronow ![]()