Szybkie przepisy na super obiady 🥗

Też uwielbiam kukurydzę u nich bo jest taka mega mięciutka , a w domu ciężko taką zrobić.
@Mamuska357 oj tak pamiętam czasy jak była cała i całkiem spora . A teraz taka połówka .

Kukurydzę najlepiej gotować z cukrem, a nie z solą :slight_smile: sól podczas gotowania sprawia że kukurydza robi się twarda. Oczywiście po ugotowaniu jem z solą i masłem ;D

U nas ostatnio na topie wszelkie dania z kurczaka, kotlety siekane, burgery, wrapy, nugettsy, makarony z sosami i zapiekanki. Uwielbiamy :heart_eyes:

Tak wiem, zawsze jak gotuję w domu kukurydzę to dodaje tylko cukier. Sól dopiero po ugotowaniu.

To mnie zaskoczyłyście bo w życiu nie wiedziałam, że się dodaje cukier. Jak tylko pojawi się kukurydza w sklepach to koniecznie wypróbuję. Mi zawsze wychodziła twarda nawet jak długo gotowałam ale no nigdy nie dodawałam cukru.

To polecam z cukrem (2 lyzki) i gotować tak ok 10-15 min, jak gotuje się dłużej to robi się twarda. Czasami dodaje jeszcze do gotującej się wody masło

Super , dziękuję na pewno wypróbuję .

@Redax33 Długość gotowania zlezy od świeżości kukurydzy. Kukurydzę świeżą najlepiej włożyć do wrzącej wody z cukrem (ja daję 1 łyżkę) i gotować od 7-10 min bo już wtedy będzie już gotowa. Starsze kukurydzę gotuje się dłużej od 10-15min

Na tik toku widziałam wczoraj przepis na bułeczki drożdżowe z nutellą :joy: właśnie włożyłam do piekarnika dodatkowo zostało dość sporo ciasta drożdżowego to zrobiłam kolacz z białym serem . Może któraś nie ma pomysłu co zrobić to zainspiruje :face_with_peeking_eye:

Ja jeszcze nie robiłam sama ciasta drożdżowego bo raz robiłam dawno temu i mi nie wyszło i się zniechęciłam

Ja się z ciastem drożdżowym dopiero polubiłam w ciąży haha teraz mam więcej czasu na pieczenie ale też miałam z nim pod górkę . Robię tylko w robocie kuchennym sama ugniatać rękami bym się wściekła :joy::joy:

Aaaaa a w planetarnym uda się czy lepiej ciąć typu termomix

Ja robiłam z lidlomixem i spoko xd

No ale nie mam stąd pytam czy wystarczy taki planetarny do dobrego ugniecenia ciasta

Ja mam planetarny :slight_smile:

I widzisz. Jak masz jakiś sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe to chętnie przygarnę :upside_down_face:

Często robie z przepisu Kingi Wierzbickiej z tik toka , tam przepis na bułki mleczne dziś np wleciał

Aaa to nie znam. Ja nie mam tik toka

To ja nigdy nawet nie jadłam takiej w całości kukurydzy :drooling_face:

Ja nawet nad morzem nie jadłam a się wszyscy tym fascynują