Tejpowanie stóp

Dziewczyny, czy Wasze dziecko miało problem z koślawieniem stóp i stosowano tejpowanie? Albo ortezy? Mój syn ma prawie półtora roku, ale bardzo krzywo stawia stopy przy staniu i chodzeniu. Chodzi tylko za rączkę. I fizjo powiedziała, że już nie mamy na co czekać. Zastanawiam się jakie efekty możemy tym uzyskać

Miałam chłopca w żłobku który też musiał mieć bandażowanie stópki, już po tygodniu my w żłobku zauważyłyśmy różnice w chodzeniu :slight_smile: Jestem zdania że skoro fizjo mówi że to najlepsza opcja to tak trzeba zrobić

2 polubienia

Tejpy to terapia dodatkowa. Samymi tejpami duO nie zdziałasz. Orteza jak najbardziej i nie zastanawiaj się długo bo nóżki coraz bardziej będą się koślawość najpierw stopki później od złego ustawienia stop pójdą kolana a później biodra i cała reszta. Możesz też iść na badanie podkopem może potrzebne są wkładki do butów a nie orteza. Podoakop to takie urządzenie na którym się staje i pokazuje nacisk stopy na podłoże. W tedy dokładnie wiadomo w którym miejscu stopa koślawo się najbardziej. Jeżeli to jeden punkt wystarczy wkładka. Jakiś fizjo albo podolog na pewno mają podoakop to też nie jest jakieś bardzo drogie badanie więc moim zdaniem warto to zrobić żeby mieć pewność

1 polubienie

O to super wiadomość!

Nie słyszałam o takim badaniu. Nie wiem tylko czy mój syn nie jest za mały, bo on za długo sam nie stoi, to czy badanie będzie rzetelne jeśli my go będziemy podtrzymywać?
Teraz 2 tygodnie mamy masować stopy, bo są tak zbite, że nawet nie da się ich stejpowac w dobrej pozycji. Potem do września tejpowanie, i jeśli nie będzie poprawy to ortezy.
A czy dziecko dobrze znosi ortezy?
Wiadomo, że jak trzeba to trzeba i będziemy stosować, nie wiem po prostu na co się nastawiać

To badanie trwa chwilkę tam jest takie lustro i robi zdjęcie więc spokojnie da radę. Wystarczy że ustoi na nim kilka sekund. Może od razu nie trzeba ortezy tylko wystarczy wkładka do bucikow. same tejpy nie pomogą to terapia dodatkowa. Wiem coś o tym bo w tym temacie pracuje. Tejpy owszem są super ale jako wspomagacz a nie lek na całe zło poza tym tejpy są na max tydzień bo na stopie dłużej się nie utrzymają a teraz w takie gorąco mogą robić odparzenia. Są bb tejpy typowo dla dzieci i one mają delikatniejszy klej ale jednak mimo wszystko klej każdych tejpow uaktywnia się pod wpływem ciepła więc przy takiej pogodzie jeszcze na stopkach które się pocą nie wiem czy są dobrym pomysłem. Nie podważam tu absolutnie opinie twojego fizjo bo nie o to w tym chodzi na pewno wie co robi skoro wykrył koslawienie się stop ale z całym szacunkiem nikt nie jest w stanie zobaczyć gołym okiem w którym miejscu jest największy nacisk stopy na podłoże. Dlatego podoskop to wykrywa i robi automatycznie wykres w tedy wiadomo na 100% co robić

1 polubienie

Orteza wymusza inne ustawienie stopy i całego stawu skokowego czyli całą kostkę ze stopą. Dzieci sa rozne ale wiadomo że to przeszkadza bo nie jest naturalne i trzeba to zakładać. Dlatego moim zdaniem wkładka do butów jest lepsza. Wkładka ma wadę że trzeba ją kupić do jakiegoś typu bitów a wiadomo dziecku noga szybko rośnie ale wkładka jest o tyle lepsza że wymusza inne ustawienie tylko stopy przez co staw skokowy sam się koryguje i jest wygodniejsza. Może zapytaj swojego fizjo o wkładki.

1 polubienie

Mojej koleżanki synek krzywo stawia stopę ale to ma bandaże nie tejpy zakładane

1 polubienie

Wiele zależy od przyczyny i stopnia koślawości, ale regularna terapia zazwyczaj daje widoczne poprawy

1 polubienie

Na pewno dopytam o to badanie i wkładkę do butów.
Dziękuję za tak szczegółowe wyjaśnienie tematu, jest to bardzo pomocne

2 polubienia

a długo już ma bandażowane?

Powodzenia z badaniem i wkładkami :slight_smile:

1 polubienie

Dzięki! Już z tylu problemów udało nam się wyjść, że te stópki będą taką wisienką na torcie

1 polubienie

Ojejku powodzenia dla was :slight_smile:

1 polubienie

Im wcześniej zaczniesz, tym lepsze mogą być efekty

No mam taką nadzieję i też mnie to pociesza, że syn jest jeszcze mały

Fizjoterapia razem z tejpowaniem lub ortezami często przynosi dobre efekty

1 polubienie

O rany ,pierwsze słyszę.
Kiedyś słyszałam żeby zakładać odwrotnie buciki na stopy i ze to pomaga ,ale czy faktcznie ?

Dzięki ,za obszerne wyjaśnienie.
Sama zacznę się córce przyglądać , ciuut na stópki do środka jak chodzi ale to chyba norma ?

1 polubienie

To już mężowi parę razy się zdarzyło odwrotnie założyć :crazy_face: ale syn nie chciał tak iść, więc za krótko stosowane żeby stwierdzić skuteczność :grinning: