Widzę, że są wątki ale bardzo stare. Właśnie zabieram się za opakowanie torby, a właściwie walizki. Wydaje mi się, że mam jakoś za dużo rzeczy, co Wam się faktycznie przydało, a co nie? Nie chcę ze sobą brać 2 walizek. Wydaje mi się, że pakuje podstawy, ale jakoś tego dużo ![]()
Ja mialam jedna duza walizke , torbe na ramie taka sporotowa i torebke
Napewno przydały mi sie
koszule z rozcięciem z przodu ułatwiające karmienie piersią,
majtki poporodowe i wkładki laktacyjne,
przybory toaletowe – szczoteczka i pasta do zębów, żel pod prysznic,recznik, podkłady poporodowe
Dla dziecka pampersy,chusteczki nawilzane, krem na odparzenia , ubranka ![]()
Jesli lezysz dwie doby to powinno wystarczyc a w razie dluzszego pobytu partner/maz moze dowieść;)
Wiele rzeczy wychodzi w praniu co brakuja i maz dowoził ![]()
![]()
Jestem na bieżąco w temacie ![]()
u mnie przydały się ; majtki siateczkowe, podpaski z Canpola, podklady 60 na 60 z canpola, podkłady poporodowe z belli, butelka do podmywania (Game changer) skarpetki, pieluszki muslinowe dla malucha, rożek, kocyk, butelka i smoczek (ale jak nie masz swoich to w szpitalu Ci dadzą) , pieluchy dla maluszka, chusteczki mokre dla malucha, ręczniki, szampon, żel, ubranka dla maluszka, lanolina, pasta, szczoteczka, szlafrok i oczywiscie koszule porodowe
Spędziłam w szpitalu tydzień, więc mąż i tak mi musiał rzeczy dowozić
ale na te dwa dni myślę, że nie ma co przesadzać ![]()
Warto zerknac na stronę szpitala, gdzie planujesz rodzić. Większość szpitali ma listę co zabrać a co zapewniają dla Mamy i Maluszka ![]()
Jak rodzilam Synka w.2023 musialam miec dla.niego: pampersy, chusteczki nawilżane i masć.(ja Bephanten). Zabralam też swoje pieluszki tetrowe i muslinowe. Ubranka dawali w szpitalu. Mialam tylko na wyjście przygotowane 2 komplety - 56 i 62. Twraz bede w innym szpitalu i dla Dziecka zapewniają wszystko. Mam tylko mieć ubranka na wyjscie. Ale zabieram swoje pampersy i chusteczki żeby już potem nie zmieniać.
Z rzeczy dla Mamy to na pewno trzeba spakować (o ile szpital czegos nie zapewnia)
- Szlafrok
- Kapcie i klapki pod prysznic.
- Koszule do karmienia.
- Bisutonosze do karmienia
- Reczniki.
- Kosmetyki.
- Wodę.
- Jakieś przekaski.
- Zabralabym kubek i sztucce.
- Lanolina. Wkladki laktacyjne.
- Majtki siateczkowe.
- Podpaski poprowdowe
- Podklady na łóżko i do przewijania.
- Laktator moze się przydac. I wzięłabym parę saszetek femaltikeru.
warto pakowac się pod listę z danego szpitala by nie brac zbędnych rzeczy bo często maja pkdklady czy pampersy ubrania
ja miałam srednia walizkę i mały kuferek
przydaly mi sie podklady jak podpaski z akuku i canpol
ginexid
recznik bawełniany rolka
wygodne i luźniejsze w razie opuchlizny kapcie
koszule pod karmienie rozpinane lub większy dekolt, biustonosz sportowy i wkladki laktacyjne warto miec.
lanoline a najlepiej kompresy multi mam bo na brodawki działają cuda
woda z dziubkiem, przekaski
laktator
pasta szczotka szczoteczka recznik , majtki siateczkowe , z dlugim kablem ladowarka , krem do rąk i plyn do butelek jka bierzesz butelke czy laktator, woreczki do sterylizacji w mikrofali i najlepsze canpol bo mniejsze. pierwszym razem mialam z babyono to w mokrofali trzeba kombinowac skladac
smoczek, i chusteczki mokre.
ubrania na wyjście
pewnie o czyms zapomnialam ![]()
![]()
Na pewno warto poczytać na stronie szpitala co każą zabrać
bo w niektórych szpitalach podkłady np. Są dostępne.
Jakie przekąski polecacie? Mudy w tubkach, batony? Czy może jakieś suszone owoce?
A co się działo , że aż tydzień byłaś ?
ja mialam suszone sliwki
musy owocowe i takie mussly
wafle
i zbozowe wafelki ewentualnie batony wrazie naturalnego porodu jakieś np proteinowe
Poza tym co pisaly dziewczyny,
Przydal mi sie recznik papierowy(kupilam taki mega chlonny) nawinelam sobie troche do torby. Pomogl mi przy osuszaniu blizny, ale znajoma tez brala do wycierania krocza bo miala szyte. Mialam tez taka podpaske jednorazowa chlodzaca z canpol.
Papier toaletowy mokry- po zakladanym cewniku troche mnie bolalo
Dla bobasa brakowalo mi soli fizjologicznej i maz dowozil mi ampulki ![]()
o wlasnie też mialam do blizny ręcznik zapomniałam
a waciki i sol bralam pod dziecko
@Wesola95 czy 2 dni to zalezy od szpitala. niektore trzymaja po sn 3 a po cc 4 doby a inne po dwóch wypuszczaja wiec warto pod dany szpital
@Wesola95 Juz przeczytałam w drugim wątku, nie zauważyłam tego wcześniej ![]()
Majtki z siateczki
Bielizna (stanik do karmienia)
Szlafrok
Piżamy do karmienia
Klapki pod prysznic
Kapcie
Szampon , żel pod prysznic , szczoteczka , pasta , szczotka do włosów
Podkłady poporodowe , podpaski poporodowe
Coś do jedzenie , kawa , herbata , woda
Ręcznik
Kosmetyki
Pampersy
Ja brałam smoczek dla dzieci
Ubranka mąż mi przywoził przed wyjściem do domu
Papier toaletowy
Chusteczki mokre
A i tak w między czasie mąż mi dowoził jakieś rzeczy ![]()
Do tej listy co już dziewczyny wypisały ja dodam tylko klapki pod pryszniców partnera i ewentualnie ciuchy na zmianę. Mąż po porodzie pomagał mi się umyć po cc bo sama nie dałabym rady być pod prysznicem, ale w szkole rodzenia wspominali że warto żeby partner też miał klapki dla siebie na porodówce żeby polewał wodą pod prysznicem, żeby pomóc w bólu porodowym.
I koniecznie jakiś duży worek żeby parter po przycięciu do szpitala zabrał zimowe buty i kurtkę bo to tylko niepotrzebnie będzie zajmowało miejsce.
Ja zamiast szlafroka wzięłam ciepłą bluzę, nie lubię szlafroków a on trochę miejsca w walizce by zajął.
A co do pampersów to wzięłam małą paczkę huggies, ale na wszelki wypadek mąż w samochodzie miał paczkę pampers gdyby się okazało że huggies są za małe
Ogólnie to trochę śmiesznie, bo dziewczyna z którą byłam na sali miała identyczną wyprawkę szpitalną jak ja
wkładki laktacyjne, lanolina, podkłady do przewijania i poporodowe z canpol, pieluszki z huggies i chusteczki mokre waterwipes. Każdy kto przychodził dziwił się że mamy to samo ![]()
Fajne są batony musli
niektórym musy się sprawdzają też
ja miałam jeszcze ciastka na podniesienie cukru xd
Najlepiej sprawdzić na stronie szpitala czy mają rozpiskę co warto zabrać. W niektórych szpitalach ubierają we własne rzeczy nie swoje ubranka warto wziąć to pod uwagę. Pozatym dziewczyny chyba wszystko co już napisały. Ja od siebie polecam przekąski typu jakieś batoniki i woda z dziubkiem
Koszule do karmienia, biustonosze do karmienia, podpaski poporodowe, szlafrok, kapcie i klapki pod prysznic , ręczniki (mały + duży), kosmetyki podstawowe (szampon, żel, szczoteczka, pasta), lanolina, wkładki laktacyjne, laktator , woda i jakieś przekąski no i długi kabel do ładowarki
Tutaj Dziewczyny już chyba wszystko świetnie wymieniły z tych najistotniejszych rzeczy
myślę że w większości wyczerpały temat ![]()
Wiele razy się pojawiła tu butelka do podmywania i do tego pianka ginexid to jest taki zestaw must have, rewelacyjnie sprawdza się w pielęgnacji po porodzie ![]()
Ja od siebie mogę dodać, z takich nieoczywistych rzeczy, że bardzo przydała mi się intensywnie nawilżająca pomadka do ust
gdyż bardzo mi te usta wysychały podczas porodu SN i to mi się bardzo sprawdziło ![]()
I bidon do picia, taki z którego pije się jakby przez słomkę
ja mam Dafi solid i on według mnie był bardzo wygodny, bo udało mi się pić przez niego w różnych “dziwnych” pozycjach ![]()
Z przekąsek na pewno najwygodniejsze będą musy
ja miałam też batoniki różne, żelki i to z chęcią zajadałam po porodzie już ![]()
![]()
A czego mi w trakcie brakowało, to mąż podwoził ![]()
Ja mam jakieś musy na ten moment spakowane i od Synka jakieś Bob Snail
mam mieć cc takze potem najwyzej mąż dowiezie cos.
Ja za pierwszym razem miałam dużą walizkę na pobyt w szpitalu i mała z rzeczami na poród. U mnie się skończyło CC zanim się zaczęło więc mąż zaraz mała zabrał. Za drugim razem miałam tylko duża, ale mimo że ona była pełna to mi ciągle czegoś brakowało ![]()