Ja szukam zazwyczaj na allegro różnych posypek itp, lizaki bezowe też zamawiam na allegro ![]()
@MojeM1 piękne bezowe ci wychodzą , ty możesz je sprzedawać
zarobiłabyś sobie na nich ![]()
Jadę nauczyć się kupować na allegro bo ja bardzo mało tam zamawiam
O wow ! Ale boskie torty ![]()
Dziewczyny czym roznia sie lizaki bezowe od bez ? ![]()
Kiedys robilam beze i nawet calkiem gajna wyszla ( taka duza) i az sobie teraz smaka narobiłam jak sie napatrzylam ![]()
A czym robicie te bezy że są takie ładne ?
A które barwniki spożywcze są lepsze, w proszku czy w płynie?
No i gdzie można je kupić? Tylko przez internet ?
Barwniki w proszku dodasz do wszystkiego a te w płynie czyli wodne nie koniecznie nadają się do tłuszczowych rzeczy. Czyli na przykład do maślanej masy średnio. Ja kupowałam cały zestaw na allegro są wszystkie kolory l.
Torciki piękne. Widzę że ten pierwszy niebieski ci popękał. Żeby następnym razem masa nie Pękala wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny przed tynkowaniem ![]()
jedna pani cukierniczka zdradziła mi ten sekret hihi
@Karcia tort pękł cały
pani kelnerka go upuściła i z niewielkiej wysokości jej upadł
nie był jakoś bardzo ciężki , ale nie utrzymała go bo najpierw niosła w dwóch rękach a jak chciała postawić to wzięła w jedną ręką
także przeprosiła , a tort jakoś bardzo nie uległ zniszczeniu
Ale kazała co wkładać tynk do zamrażarki ?? Szczerze to bym się nie odważyła
a jeżeli włożyć tort do zamrażarki to nie mam tak wielkiej żeby się zmieścił. Już wkładając do lodówki muszę robić dodatkowe piętro. A zawsze i tak jest tynk , włożenie do lodówki aby stezal , kolejny tynk i znów lodówka i zależy czy kolejna warstwa tynku czy tyle wystarczy. A mocne zdobienie przed samym podaniem
@daga1271 ja daje barwniki w proszku , tutaj w tym torcie dałam barwnik w płynie i jak się przyjrzysz to zobaczysz jak niedokładnie jest rozpuszczony w tynku na torcie
@asiam1 jak robisz tort bezowy to jest beza wyższa , lizaki bezowe są bardziej hmmm może nie płaskie , ale jednak inaczej je nakładasz. Sam przepis na beze czy lizaki to nie wiem jaki używała. Tak czy inaczej musi być sztywna , wkładasz do rękawa cukierniczego i robisz jakieś wzorki jako lizaki
@Magdallenka0897 ja robię rękaw cukierniczy i tylki , teraz mam z firmy wilton bo dostałam w prezencie.
Tak przełożyć cały bez tynkowania i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny i później warstwa tynku nie pęka. Próbowałam nic się nie dzieje. Ja wywaliłem wszystkie szuflady z zamrażarki na 2 godziny i włożyłam tort. Wszyscy cukiernicy podobno tak robią.
Piękny torcik
a jak robisz , ze są 3 kolory tynku? Jak zaschnie to kolejne ?
Ja używam barwników w żelu, i fajnie w masie mi się rozprowadzają, kolory mas są idealne . Ja wszystko zamawiam na Allegro, nie chce mi się szukać po jakiś specjalnych sklepach cukierniczych , tam wpisuję i wszystko mi się wyświetla.
Przyznam , że jakoś nie miałam jeszcze takiej potrzeby
i zawsze było ok bez zamrażania. Do lodówki wkładam nakładając warstwy tynku i jest ok ![]()
@Magdallenka0897 zaczynam od samego dołu , czyli warstwa tynku , dwie minuty do lodówki , wyciągam i kolejna warstwa tynku , znów na dwie minuty do lodówki i trzecia warstwa tak samo ![]()
No to pewnie rób po swojemu skoro masz sprawdzony sposób ![]()
a tynk jak robisz?
Przeważnie krem maślany na bezie szwajcarskiej z akademii tortu
Dziewczyny @MojeM1 @Karcia @Patrycjaw25 Wy to juz jestescie z wyzszej szkoly kulinarnej z tymi slodkosciami ![]()
JA zrobiłam z przepisu z lidlomixa i wyszedł mi dobrze
Ale muszę się jeszcze nauczyć tynkować no i za dużo tynku mi wyszło .
Zrobiłam moj pierwszy tort ![]()
@MojeM1 następnym razem będę próbować , muszę kupić barwniki
Nie przesadzaj ja się dopiero uczę ![]()
ale dziewczyny to faktycznie wyższy poziom ![]()
![]()
Słyszałam że on fajny jest ale ja nie mam mieszadła do miksera a nie chce mi się miksować na najniższych obrotach tak długo ![]()
muszę sobie zakupić ten mikser z misą
No proszę cię jak na pierwszy tort to SUPER. Nikt od razu niczego nie wiedział. Musisz się nauczyć na własnych błędach i wypracować sobie swój własny system ![]()
ja dodaję olej do czekolady żeby była bardziej lejąca i nie taka twarda jak zastygnie
Moja czekolada właśnie była za bardzo lejąca i aż bezy mi spływały ![]()
cieszę się , że tak mi wyszedł bo będzie mi się chciało kolejny zrobić ![]()