Tort na Komunię 🎂

Ja szukam zazwyczaj na allegro różnych posypek itp, lizaki bezowe też zamawiam na allegro :blush:
@MojeM1 piękne bezowe ci wychodzą , ty możesz je sprzedawać :smiley: zarobiłabyś sobie na nich :heart_eyes:

Jadę nauczyć się kupować na allegro bo ja bardzo mało tam zamawiam

O wow ! Ale boskie torty :heart_eyes:
Dziewczyny czym roznia sie lizaki bezowe od bez ? :see_no_evil:
Kiedys robilam beze i nawet calkiem gajna wyszla ( taka duza) i az sobie teraz smaka narobiłam jak sie napatrzylam :see_no_evil:

A czym robicie te bezy że są takie ładne ?

A które barwniki spożywcze są lepsze, w proszku czy w płynie?

No i gdzie można je kupić? Tylko przez internet ?

Barwniki w proszku dodasz do wszystkiego a te w płynie czyli wodne nie koniecznie nadają się do tłuszczowych rzeczy. Czyli na przykład do maślanej masy średnio. Ja kupowałam cały zestaw na allegro są wszystkie kolory l.

1 polubienie

Torciki piękne. Widzę że ten pierwszy niebieski ci popękał. Żeby następnym razem masa nie Pękala wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny przed tynkowaniem :sunglasses::sunglasses: jedna pani cukierniczka zdradziła mi ten sekret hihi

@Karcia tort pękł cały :wink: pani kelnerka go upuściła i z niewielkiej wysokości jej upadł :wink: nie był jakoś bardzo ciężki , ale nie utrzymała go bo najpierw niosła w dwóch rękach a jak chciała postawić to wzięła w jedną ręką :wink: także przeprosiła , a tort jakoś bardzo nie uległ zniszczeniu
Ale kazała co wkładać tynk do zamrażarki ?? Szczerze to bym się nie odważyła :wink: a jeżeli włożyć tort do zamrażarki to nie mam tak wielkiej żeby się zmieścił. Już wkładając do lodówki muszę robić dodatkowe piętro. A zawsze i tak jest tynk , włożenie do lodówki aby stezal , kolejny tynk i znów lodówka i zależy czy kolejna warstwa tynku czy tyle wystarczy. A mocne zdobienie przed samym podaniem
@daga1271 ja daje barwniki w proszku , tutaj w tym torcie dałam barwnik w płynie i jak się przyjrzysz to zobaczysz jak niedokładnie jest rozpuszczony w tynku na torcie
@asiam1 jak robisz tort bezowy to jest beza wyższa , lizaki bezowe są bardziej hmmm może nie płaskie , ale jednak inaczej je nakładasz. Sam przepis na beze czy lizaki to nie wiem jaki używała. Tak czy inaczej musi być sztywna , wkładasz do rękawa cukierniczego i robisz jakieś wzorki jako lizaki
@Magdallenka0897 ja robię rękaw cukierniczy i tylki , teraz mam z firmy wilton bo dostałam w prezencie.

5 polubień

Tak przełożyć cały bez tynkowania i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny i później warstwa tynku nie pęka. Próbowałam nic się nie dzieje. Ja wywaliłem wszystkie szuflady z zamrażarki na 2 godziny i włożyłam tort. Wszyscy cukiernicy podobno tak robią.

Piękny torcik :slight_smile: a jak robisz , ze są 3 kolory tynku? Jak zaschnie to kolejne ?

Ja używam barwników w żelu, i fajnie w masie mi się rozprowadzają, kolory mas są idealne . Ja wszystko zamawiam na Allegro, nie chce mi się szukać po jakiś specjalnych sklepach cukierniczych , tam wpisuję i wszystko mi się wyświetla.

1 polubienie

Przyznam , że jakoś nie miałam jeszcze takiej potrzeby :slight_smile: i zawsze było ok bez zamrażania. Do lodówki wkładam nakładając warstwy tynku i jest ok :slight_smile:
@Magdallenka0897 zaczynam od samego dołu , czyli warstwa tynku , dwie minuty do lodówki , wyciągam i kolejna warstwa tynku , znów na dwie minuty do lodówki i trzecia warstwa tak samo :slight_smile:

No to pewnie rób po swojemu skoro masz sprawdzony sposób :blush::blush:a tynk jak robisz?

Przeważnie krem maślany na bezie szwajcarskiej z akademii tortu

1 polubienie

Dziewczyny @MojeM1 @Karcia @Patrycjaw25 Wy to juz jestescie z wyzszej szkoly kulinarnej z tymi slodkosciami :heart_eyes:

1 polubienie

JA zrobiłam z przepisu z lidlomixa i wyszedł mi dobrze :wink: Ale muszę się jeszcze nauczyć tynkować no i za dużo tynku mi wyszło .
Zrobiłam moj pierwszy tort :slight_smile:

@MojeM1 następnym razem będę próbować , muszę kupić barwniki :wink:

10 polubień

Nie przesadzaj ja się dopiero uczę :rofl::rofl: ale dziewczyny to faktycznie wyższy poziom :grin::grin:

Słyszałam że on fajny jest ale ja nie mam mieszadła do miksera a nie chce mi się miksować na najniższych obrotach tak długo :sweat_smile::sweat_smile: muszę sobie zakupić ten mikser z misą

No proszę cię jak na pierwszy tort to SUPER. Nikt od razu niczego nie wiedział. Musisz się nauczyć na własnych błędach i wypracować sobie swój własny system :crazy_face::crazy_face: ja dodaję olej do czekolady żeby była bardziej lejąca i nie taka twarda jak zastygnie

1 polubienie

Moja czekolada właśnie była za bardzo lejąca i aż bezy mi spływały :see_no_evil::see_no_evil: cieszę się , że tak mi wyszedł bo będzie mi się chciało kolejny zrobić :star_struck: