Tort na Komunię 🎂

Ja paczkow tez nigdy nie robilam ,jedynie oponki albo faworki :wink:

1 polubienie

@Magdallenka0897 mam to samo ostatnio z pączkami :doughnut::see_no_evil: mam ważenie, że u mnie codziennie tłusty czwartek :see_no_evil::face_with_peeking_eye: @Efektdomi dwa lata temu robiłam ale trochę było z nimi roboty, więc w tamtym roku kupiłam :crazy_face::doughnut: a w tym to tłusty czwartek coś czuję, że spędzę w szpitalu :face_with_peeking_eye::doughnut:

1 polubienie

Oo to nie jestem sama ! :speak_no_evil: Jasie najbardziej wkurzam jak za mało kremu jest w środku , raz kupiłam ze stokrotki to tam musiałam go szukać :rofl:

1 polubienie

U mnie mama zawsze robiła faworki.
Mi się nie chce robić. W Gdańsku w niektórych cukierniach są takie dobre, że nie opłaca się robić. Tylko najgorsze te kolejki będą.

Ja robię tynk od shugar lady maślany z genache z białej czekolady bardzo fajnie się nim tynkuje i jest słodziutki jak ktoś lubi słodkie to może zjeść tort z całym tynkiem , bo przeważnie tynk jest odkrajywany przez gości :grinning: a ten goście mi zjadają :smile:
@Magdallenka0897 i jaki piękny tort ci wyszedł, spokojnie unie z tynkowaniem na równo też cyrki wychodzą kiedyś dojdę do wprawy, najważniejsze że smakują :rofl: wizualnie jest świetny :heart:
@Efektdomi ja zazwyczaj kupuję ale teściowa przynosi nam zawsze jeszcze swoje. I tylek rośnie bo przecież nie wyrzucę bo szkoda :rofl:
@asiam1 ja to jestem amator u mnie to w sumie jeszcze daleho do ideałów ale kiedyś jak więcej torcików będę robić to napewno się wyrobię ale mini deserki wychodzą mi nienagannie :smile: jeszcze chciałabym nauczyć się robić monoporcji :heart_eyes: zachwycają mnie takie deserki​:heart_eyes:

1 polubienie

Jak Ty jestes amator to ja raczkuje :see_no_evil: albo i nawet pelzam przy was :rofl: monoporcje wygladaja oblednie , te co robila @Karcia to w ogole jezyk do tylka ucieka na sam widok :see_no_evil:

Chciałabym się nauczyć takich zamszowych :heart_eyes: świetnie wyglądają myślę że nie są jakieś trudne do wykonania bo znalazłam już zamsz w spreyu na allegro teraz tylko jakiś dobry przepus z filmikiem i możemy działać :rofl:

Ale taki tynk maślany to z białek jajek jest tak? To dzieci mogą jeść?

A możecie mi podpowiedzieć , jak mogę zrobić te stópki ?
@Patrycjaw25 sama byłam w szoku , że tak mi w miare wyszedł a tak długo się za to zabierałam :smiley:

1 polubienie

Hahaha dziękuję. Moje monoporcje po mojemu nie wyszły :rofl::rofl: jak będą takie jak mają być to dam znać :rofl::rofl: prześle ci jedną poczta :kissing_heart::kissing_heart::crazy_face:

Błagam cię proste jak… Super są z chrupką truskawkową w środku. Bierzesz te batony z liofilizowanych truskawek siekasz bardzo drobno dodajesz biała czekoladę rozpuszczoną i czekasz aż zastygnie. Do tego śmietankę 30% ubijasz tak nie do końca. Bierzesz truskawki gotujesz z cukrem, orzdcierasz przez sitko żeby nie było pestek dodajesz żelatynę i w tą śmietankę. Zostawiasz troszkę samych truskawek bez śmietanki. I dajesz warstwowo w foremkach trochę śmietanki z truskawkami później same truskawki później chrupka i na koniec śmietanka z truskawkami. Polecam robić rękawem cukierniczym bo łyżka jak weźmiesz to zbiera się powietrze i się na idealne. Na koniec zamszujesz i gotowe. Tylko monoporcje przed zamszowaniem muszą być zamrożone przynajmniej na całą noc i na takie zimne pryskasz zamszem ale on też musi być w odpowiedniej temperaturze. :grin:

Najprościej biała czekolada z barwnikami i rysujesz na papierze do pieczenia

3 polubienia

Ooo, bym nie wpadła na ten pomysł :smiley: dziękuję :smiling_face_with_three_hearts:

A nie ma za co. Tylko dodaj sobie do czekolady łyżkę oleju, czekolada będzie w tedy taka bardziej błyszcząca. Tylko to jest tak łyżka na tabliczkę czekolady więc jak będziesz brała mniej to adekwatnie mniej oleju

3 polubienia

U mnie się sprawdza właśnie ten na bezie , jedyny jaki zjadają na torcie. Każdy inny był zostawiany na talerzu. A ten uwielbiam i mogę jeść cały. Zależy od kubków smakowych gości .
Mi na bezie doradziła koleżanka , która jest cukiernikiem. Ta to ma talent….arcydziela tworzy , coś niesamowitego.

O taak ! Tak mi mow , tak mi dobrze :heart::stuck_out_tongue_closed_eyes:
A mi sie tam podobaly , takie jakie byly , ale kumam , ze chcesz dopracować je do perfekcji .

1 polubienie

Nie tynk masz z masła głównie i genashe czyli czekolada z śmietanką 30% dzieci spokojnie mogą jeść , tam nie ma jajek :blush:
@Magdallenka0897 z masy cukrowej możesz takie stopki wykroić , a foremki mozesz kupić na allegro chyba że potrafisz ładnie wyciąc sama to też się uda zrobić :blush:
@Karcia dzięki zrobiłam sobie screen :grinning:spróbuję zrobić :grinning:

1 polubienie

Rob pewnie do śmietanki możesz dodać wszystko, nutelle, masło orzechowe i co tylko chcesz

No takich zdolności to ja nie mam :see_no_evil::see_no_evil: nawet nie wiem jak się robi taką masę

Albo jak masz kogoś kto ma drukarkę 3d to ludzie mnóstwo projektów właśnie robią takich foremek może akurat będą stopki, a jak nie to temu na pewno :wink: ewentualnie poszukaj na necie czy nie masz jakiegoś sklepu cukierniczego w okolicy lub po prostu na allegro np. czy ktoś takich wyciętych stopek z masy cukrowej nie sprzedaje

1 polubienie

Ja nie robię , kupuję gotowe kolory na internecie i kolor tam masz jaki chcesz , wyrabiasz jak ciasto i odciskasz :blush: