Ja paczkow tez nigdy nie robilam ,jedynie oponki albo faworki ![]()
@Magdallenka0897 mam to samo ostatnio z pączkami ![]()
mam ważenie, że u mnie codziennie tłusty czwartek ![]()
@Efektdomi dwa lata temu robiłam ale trochę było z nimi roboty, więc w tamtym roku kupiłam ![]()
a w tym to tłusty czwartek coś czuję, że spędzę w szpitalu ![]()
![]()
Oo to nie jestem sama !
Jasie najbardziej wkurzam jak za mało kremu jest w środku , raz kupiłam ze stokrotki to tam musiałam go szukać ![]()
U mnie mama zawsze robiła faworki.
Mi się nie chce robić. W Gdańsku w niektórych cukierniach są takie dobre, że nie opłaca się robić. Tylko najgorsze te kolejki będą.
Ja robię tynk od shugar lady maślany z genache z białej czekolady bardzo fajnie się nim tynkuje i jest słodziutki jak ktoś lubi słodkie to może zjeść tort z całym tynkiem , bo przeważnie tynk jest odkrajywany przez gości
a ten goście mi zjadają ![]()
@Magdallenka0897 i jaki piękny tort ci wyszedł, spokojnie unie z tynkowaniem na równo też cyrki wychodzą kiedyś dojdę do wprawy, najważniejsze że smakują
wizualnie jest świetny ![]()
@Efektdomi ja zazwyczaj kupuję ale teściowa przynosi nam zawsze jeszcze swoje. I tylek rośnie bo przecież nie wyrzucę bo szkoda ![]()
@asiam1 ja to jestem amator u mnie to w sumie jeszcze daleho do ideałów ale kiedyś jak więcej torcików będę robić to napewno się wyrobię ale mini deserki wychodzą mi nienagannie
jeszcze chciałabym nauczyć się robić monoporcji
zachwycają mnie takie deserki:heart_eyes:
Jak Ty jestes amator to ja raczkuje
albo i nawet pelzam przy was
monoporcje wygladaja oblednie , te co robila @Karcia to w ogole jezyk do tylka ucieka na sam widok ![]()
Chciałabym się nauczyć takich zamszowych
świetnie wyglądają myślę że nie są jakieś trudne do wykonania bo znalazłam już zamsz w spreyu na allegro teraz tylko jakiś dobry przepus z filmikiem i możemy działać ![]()
Ale taki tynk maślany to z białek jajek jest tak? To dzieci mogą jeść?
A możecie mi podpowiedzieć , jak mogę zrobić te stópki ?
@Patrycjaw25 sama byłam w szoku , że tak mi w miare wyszedł a tak długo się za to zabierałam
Hahaha dziękuję. Moje monoporcje po mojemu nie wyszły ![]()
jak będą takie jak mają być to dam znać ![]()
prześle ci jedną poczta ![]()
![]()
![]()
Błagam cię proste jak… Super są z chrupką truskawkową w środku. Bierzesz te batony z liofilizowanych truskawek siekasz bardzo drobno dodajesz biała czekoladę rozpuszczoną i czekasz aż zastygnie. Do tego śmietankę 30% ubijasz tak nie do końca. Bierzesz truskawki gotujesz z cukrem, orzdcierasz przez sitko żeby nie było pestek dodajesz żelatynę i w tą śmietankę. Zostawiasz troszkę samych truskawek bez śmietanki. I dajesz warstwowo w foremkach trochę śmietanki z truskawkami później same truskawki później chrupka i na koniec śmietanka z truskawkami. Polecam robić rękawem cukierniczym bo łyżka jak weźmiesz to zbiera się powietrze i się na idealne. Na koniec zamszujesz i gotowe. Tylko monoporcje przed zamszowaniem muszą być zamrożone przynajmniej na całą noc i na takie zimne pryskasz zamszem ale on też musi być w odpowiedniej temperaturze. ![]()
Najprościej biała czekolada z barwnikami i rysujesz na papierze do pieczenia
Ooo, bym nie wpadła na ten pomysł
dziękuję ![]()
A nie ma za co. Tylko dodaj sobie do czekolady łyżkę oleju, czekolada będzie w tedy taka bardziej błyszcząca. Tylko to jest tak łyżka na tabliczkę czekolady więc jak będziesz brała mniej to adekwatnie mniej oleju
U mnie się sprawdza właśnie ten na bezie , jedyny jaki zjadają na torcie. Każdy inny był zostawiany na talerzu. A ten uwielbiam i mogę jeść cały. Zależy od kubków smakowych gości .
Mi na bezie doradziła koleżanka , która jest cukiernikiem. Ta to ma talent….arcydziela tworzy , coś niesamowitego.
O taak ! Tak mi mow , tak mi dobrze ![]()
![]()
A mi sie tam podobaly , takie jakie byly , ale kumam , ze chcesz dopracować je do perfekcji .
Nie tynk masz z masła głównie i genashe czyli czekolada z śmietanką 30% dzieci spokojnie mogą jeść , tam nie ma jajek ![]()
@Magdallenka0897 z masy cukrowej możesz takie stopki wykroić , a foremki mozesz kupić na allegro chyba że potrafisz ładnie wyciąc sama to też się uda zrobić ![]()
@Karcia dzięki zrobiłam sobie screen
spróbuję zrobić ![]()
Rob pewnie do śmietanki możesz dodać wszystko, nutelle, masło orzechowe i co tylko chcesz
No takich zdolności to ja nie mam ![]()
nawet nie wiem jak się robi taką masę
Albo jak masz kogoś kto ma drukarkę 3d to ludzie mnóstwo projektów właśnie robią takich foremek może akurat będą stopki, a jak nie to temu na pewno
ewentualnie poszukaj na necie czy nie masz jakiegoś sklepu cukierniczego w okolicy lub po prostu na allegro np. czy ktoś takich wyciętych stopek z masy cukrowej nie sprzedaje