Uczulenie, alergia a może wirus?

Dziewczyny mam pytanko. Czy wasze dzieci coś takiego kiedyś miały ? Młody teraz chorował na zapalenie ucha. Miał raz zmieniany antybiotyk bo na niego nie poszedł. W sobotę zaczął brać ten nowy a w niedziel coś takie się pojawiło najpierw na brzuchu i plecach …… potem miał na główce a teraz rączkach i nóżkach. Lekarz stwierdził ze wg niego to albo potówki albo jakieś wirusowe zapalenie skóry. Wykluczył szkarlatynę, Odrę czy ospę. Ale może macie jakie doświadczenie? I jak sobie z tym radzić? Synka kąpiemy w manganianie potasu i lekko ubieramy ale czasem jest lepiej i są bledsze a czasem znów czerwone

Ojej :frowning: biedactwo
Nie mam pojęcia co to jest ale potówki to chyba bardziej takie krostki są :thinking: a uczulenie na antybiotyk wykluczył? Bo dziwne troszkę, że na całym ciele.
Ja jestem uczulona na antybiotyk i miałam wysypkę raz i zaczeło się od brzucha a potem całe ciało.

Wiesz co to mi to wygląda ja reakcję na antybiotyk :relieved:
A dalej mu podajesz ? Może już kąp modego w zwykłej wodzie ? A to wirusowe zapalenie skóry od czego się bierze ? Badania z krwi mu w przychodni pobrali? Jak będziesz następnym razem to poproś o morfologię z rozmazem jesli nie zlecił

A czy synek był po antybiotyku na słońcu? Ja miałam bardzo podobne w nastoletnich czasach jak po zażyciu antybiotyku byłam chwilę na słońcu. Okazało się że antybiotyk wchodził w jakąś reakcję ze słońcem i było to opisane w ulotce żeby unikać ekspozycji na słońce

1 polubienie

O widzisz bardzo trafnie napisałaś tez tak może być.

Ja bym żadnego jedzenia nie obstawiała tym bardziej że Mamuśka nie pisała o nowościach w rd

No właśnie wykluczył antybiotyk i uczulenia od środków przeciw zapalnych jak ibufen. Bo stwierdził że inaczej to wygląda i swędzi

@MamaSloneczka podobno czasem przy antybiotykach wychodzi właśnie wirusowe zapalenie. Też o tym nie wiedziałam. Powiedział żeby pobrać krew za jakieś 2-3 tygodni po zakończeniu antybiotyku i od raz sprawdzić ASO

@SylwiaMK wlasniw nie był na dworze bo miał z uszkami i gorączkę więc go w domu trzymaliśmy

On to ostatnio prawie nic nie jadł jak miał ból i gorączkę. Tylko moje mleko pił. Ja też nie zmieniłam swojej diety. Jem to co zawsze

1 polubienie

A od kiedy nie chodzi do żłobka? Czy jak to jest ? Czt chodził przeplatanie? Od kiedy masz przeboje chorobowe z maluchem w ogóle? Ze dwa tygodnie to już na bank sie ciągnie :relieved:

Jak chodził do żłobka to miał katarek i kaszlał. Teraz już drugi tydzień ma przerwę bo akurat żłobek jest zamknięty

Ile synek ma ? Jest kp ? Mieliscie jakies szczepienie ostatnio?

Jest KP, ma 14m , nie mieliśmy żadnych szczepień ostatnio …. Musiałam przesuwać z powodu choroby właśnie

Mala miala podobne jak wyszlo jej uczulenie . U nas najlepiej na wsyztskie zmiany skorne dziala kapiel w krochmalu . Sprobuj , napewno nie zaszkodzi :heart: trzymam kciuki i daj aktualizacje sytuacji , oby szybko zeszlo

No właśnie a nie wychodziłam po antybiotyku na słońce? Często się tak dzieje że uczulenie po leku występuje na skórze

U Nas takie czerwone uczulenie… okazalo się wybroczyni (w badaniach krwi wyszly niskie plytki- i tak mielisny przy osłabieniu organiznu kilka razy) Udwiadomila Nas pediatra. Ale jak bysliscie u lekarza i to zapewne dobrze to iobejrzal. Synka nic nie swędzialo.

Czasem u dzieci pojawi sie reakacja na cos czego nie możemy dojsc i.znika i nawet ostatecznie nie wiadomo co to bylo.

Na potówki mi to nie wygląda. Ale tez ekspertem nie jestem.

Moze kapiel w krochamlu cos pomoze ?

U nas w żłobku panuje teraz rumień nagły, może to to? Syn miał na początku gorączkę? Zaczyna się podobno gorączka, później wysypka na brzuchu i dalej na kończynach etc.

:frowning: to oby szybko minęło, zdrówka dla synka :blush:

Dobrze wiedzieć, ze takie coś panuje.

Tak, właśnie dziś planuje go wykąpać w krochmalu. I też lekarz polecił nam ten krem

Najbardziej właśnie jak jakaś alergia

Hmm na potówki mi to nie wygląda raczej :thinking:

Ale może rzeczywiście to jakaś reakcja na antybiotyk, ale skoro lekarz wykluczył to ciekawe co to mogą być za zmianki :pleading_face:

Oby jak najszybciej Maluszkowi minęło! Zdrówka dla Was! :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie