Ułożenie pośladkowe dziecka

Kolezance syn się obrócil jakimś cudem w 38 tyg choć lekarka mówiła że to już mało prawdopodobne bo za duży jest i za ciasno ma ale jak widać dzieci lubia zaskakiwac

Przy dwóch ciążach miałam położenie pośladkowe dziecka obie skończyły się cesarskim cięciem. Poród naturalny w takim wypadku jest bardzo ryzykowny wiąże się z zagrożeniem życia dziecka i matki. Główka może utknąć w kanale rodnym. U mnie nie było mowy o naturalnym i nie chciałam się zgodzić na odwracanie dziecka w brzuchu bo ta metodę stosuje się w nielicznych szpitalach. I nie wiem jakby się to skończyło.  Kiedy dziecko jest male często się odwraca ale jak już jest po 34 tygodniu ciężko by się odwróciło bo ma za mało miejsca

paula.nolbert@o2.pl jak dziecko jest ułożone pośladkowo to pierwszy poród owszem jest CC. Ale przy drugim to samo ułożenie nie jest przeciwwskazaniem do CC. Lekarze mówią że przy drugim porodzie można rodzic już SN

Można ale ryzyko jest gdy pierwsza była cc zależy od stanu rany i rodzącą musi wyrazić zgodę. Ja nie ryzykowałam zawsze mogą być komplikacje

Moja babcia pierwszy poród miała pośladkowy mówiła że był straszny w porównaniu z kolejnymi. 

Paula ja też bym się nie zdecydowała na poród pośladkowy poza tym mało które szpitale wyrażają zgodę . 

Aneczka No jak ułożenie jest poprzeczne to już jest wskazaniem do cięcia, pośladkowe to też duże ryzyko nawet w kolejnej ciąży coś może pójść nie tak podczas porodu 

Dlatego wolałam nie ryzykować i takiego samego zdania był mój lekarz . Co się stanie podczas porodu naturalnego nie mamy wpływu.  Różnie może być. 

U mnie podobno ułożenie idealne wiec zobaczymy mam nadzieje ze się uda szybko i bez bolu 😂

Pati teraz właśnie mówią że ułożeniu pośladkowe w drugiej i kolejnej ciąży nie jest przeciwskazaniem do CC

Tez tak słyszałam ale pewnie zależy od lekarza i szpitala 

Ja bym się bała rodzić przy pośladkowym ułożeniu. Jednak bym wolała cc.

Mi sam lekarz radził cięcie i ja bym ryzyka nie podjęła tu chodzi też o życie dziecka. Nikt mi nie zagwarantuje , że naturalny poród przy pośladkach zakonczy się bez komplikacji.

Rena też bym się bała ale teraz słyszy się "to nie koncert życzeń"

Wczoraj rozmawiałam z sąsiadka i mówiła,że obie córeczki urodzone przez CC bo były ułożone pośladkowo. Lekarz jej mówił,że to się niezwykle rzadko zdarza by obie ciążę były takie.  Trzecia już była prawidłowo ułożona,ale wiadomo jak trzeci poród to już tylko CC w tym przypadku bo blizna była bardzo cienka po cięciu

Mazią ja właśnie zastanawiałam się jak ułoży się druga córka i ułożyła się właśnie prawidłowo 

No tak mazia w moim przypadku było dokładnie to samo . Na 2 ciąże i pośladkowe ułożenie przy obu od 14 a w drugiej 20 tygodnia ciąży.  Z tym że w pierwszej co wizyta to synek początkowo się obracał bo miał miejsce a od 29 tygodnia do 38 tygodnia pośladki. 

U ans córka od początku do końca pośladkowo dlatego miałam cc, mam nadzieję że w drugiej ciąży będzie inaczej 

MiśkaPyśka moja pierwsza córka od 20 tygodnia była ułożona pośladkow aż do porodu więc CC. A druga córka była ułożona prawidłowo. Wczoraj jedna kobieta mi powiedziała że rzadko bardzo się zdarza żeby drugie dziecko też pośladkowo się ułożyło 

U mnie pierwszy syn ułożony prawidlowo ale i tak cc z innych względów, teraz kolejny póki co też ułożony prawidłowo ale jeszcze trochę czasu zostało więc zobaczymy. 

To rzeczywiście dwie ciążę pod rząd i takie samo ułożenie to rzadkość 

u mnie 2 i każde szybko sie ułożyło prawidłowo ;)

To mój przypadek był tą rzadkością i moja Pani ginekolog zanim robiła mi usg pamiętam jak dziś pytała dlaczego pierwsze było cięcie a ja odpowiadam że: pośladkowe ułożenie a ona na to : Wie Pani jak pierwsza pośladki to 2 ciąża też lubią być pośladki? I właśnie wtedy zrobila usg i powiedziała no i są pośladki