Ułożenie pośladkowe dziecka

Moja była cały czas ułożona prawidłowo przy 10 cm postanowiła się obrócić :D

Anulka to miałaś niespodziankę hehe 

Mój był długo ułożony pośladkowo, ale około 35 tygodnia się obrócił prawidłowo.

paula no to co lekarz to inaczje mówi bo koleżance mówili, że to się nie zywkle rzadko zdaża i byli w szoku, że drugie dziecko też pośladkowo ułożone 

Dlatego właśnie się zdziwiłam , że to rzadko spotykane. Widocznie tak miało być 

a od jakis konkretnych czynnikow zalezy obrot dziecka tuz przed porodem ?

Anoosk choćby jak jest mało wód płodowych. To dziecko jak wcześniej ale się ułoży to później już się nie obroci bo mało miejsca nawet się robi na to

No taka nie za ciekawa właśnie Nati :D a jak Ty sobie radzisz? 

Zależy ile ma miejsca przed porodem raczej nie bo nie ma miejsca. Ginekolog powiedziała,  że jak się do 35 nie obróci główką w dół to później już nie ma szans bo za mało miejsca

Oj tak pod koniec może być ciężej

paula.nolbert@o2.pl niektóre dzieci obracają się nawet jak skurcze się zaczynają 

To chyba bardzo wyjatkowe sytuacje i nie mamy pewności do samego rozpoczęcia akcji porodowej czy się odwrócą. U mnie żadne dziecko z 2 ciąż pośladkowych się nie obróciło. 

Dziecko się może obrócić w każdej chwili moje się obróciło jak miałam 10 cm rozwarcia także wsztstko możliwe 

u mnie od 30tc dziecko glowkowo polozone nic sie nie zmienia

Ale to jest ryzyko albo się obróci albo nie. Jeśli się zaklinuje może mieć to może utknąć w kanale rodnym!

Anulka! Łał ale takie cuda to sie chyba jednak czesto nie zdarzają

U mnie do końca się nie obróciło

Prawda taka, że wszystko się może zdarzyć na każdym etapie porodu i ciąży

Zgadza się:) pewnych rzeczy nie jesteśmy w stanie przewidzieć. 

W ciąży to wiele rzeczy to loteria. Jednak jak ułożone główkowo to matka raczej spokojniejsza może być.