Ewe świetlane plany na macierzyński ;) ja też takie miałam, jednak szybko życie zweryfikowało :p siku w spokoju czasu nie mam zrobić więc o podszkalaniu języka mogę zapomnieć :p
Czasem myślałam nawet nad jakąś praca chałupnicza te skręcacie długopisów czy servetto może też można coś zarobić siedząc w domu..
Ewe ja podobnie jak Figa :) mnóstwo planów a potem dzieciak je zweryfikował, jednak życzę dotrzymania postanowień :) Mi udało się na studia podyplomowe pójść co uważam za duży sukces :)
Megg z doświadczenia wiem że lepiej wziac wychowawczy na 3 lata czyli najdłużej jak się da i jak będzie się chciało wcześniej wrócić do pracy to go zerwać. Niż wziąć na rok a później znów iść do szefa znów prosić o wychowawczy jak zdecyduje się jeszcze powiedzieć. Bo nie wiadomo czy kolejny raz da
aneczka wychowawczy możesz wykorzystać w 5 dowolnych częściach do chyba 4 roku życia dziecka. Pracodawca Ci łaski nie robi, nie może nie wyrazić zgody - jedyne co to musisz 2 tygodnie wcześniej złożyć o niego wniosek.
Sytuacja bierzesz na rok (pierwszą część) i i np pod koniec stwierdzasz że jeszcze chcesz/musisz przedłuzyć np o 2 miesiące (druga cześć, po wykorzystaniu masz jeszcze 3) to jedyne co musisz to 2 tygodnie przed zlózyć odpowiedni wniosek.
To oprócz macierzyńskiego pół roku, potem pół roku rodzicielskiego jeszcze jest wychowarczy czy jak to jest?
Anula wychowawczy jest bezplatny i mozesz z niego skorzystac po urlopie macierzynskim i rodzicielskim. Może on trwać max 36 miesięcy ale możesz go sobie pociąć na 5 części i wykorzysać do ukończenia 4 roku dziecka. Przykład po roku stwierdzasz ze wracasz do pracy, wracasz ale np. jest masakra w zlobku i chcesz na 2 miesiace skorzystac zeby sie dziecko zaaklimatyzowalo. Wracasz po 2 miesiacach do pracy, pracujesz pol roku a tu mąż dostał podwyżkę w wysokości Twojej pensji a dziecko niebardzo w tym żlobku to idziesz znowy na 4 miesiącę etc :)
Kosiaszka no nie wiem. Może być tak że da Ci wychowawczy później znów poprosisz a on nie będzie chciał ale jak się uprzesz to da a potem zwolni bo mu się to nie spodoba. Różne są sytuacje.
To na wychowawczym nic nie płacą?
Anulka wychowawczy jest bezpłatny. Ale możesz złożyć wniosek o zapomogę w MOPR w związku z przebywaniem na urolpie wychowawczym
płatny jest macierzyński, wychowawczy nie,a wniosek o zapomogę można złożyć przy bardzo niskich dochodach
Ale jeśli przewyższają mi środki to już nie dostanę.
Jaki jest teraz próg?
Nawet się nie orientuje, ale to jakieś grosze na osobę, wydaje mi się ze 700 czy 800 zł. Bo jak wzielam kiedyś pod uwagę tylko dochody męża bez uwzględnienia swoich to już się i tak nie łapaliśmy, wiec teraz tym bardziej, obie pensje poszły do góry, wiec nawet nie zgłębiam tematu
Aneczka zawsze możesz złożyć o zmniejszenie etatu na np.7/8 i rok jesteś na chronionym. A tym czy cie zwolni czy nie ze względu na to jak podzielisz wychowawczy to nie masz wpływu. Z doświadczenia wiem że jak ma Cie zwolnić to i tak Cie zwolni, ale prawo do wychowawczego masz w 5 częsciach i jak masz stosunek pracy to nie może Ći nie dać.
Kosiaszka znam przypadek kiedy dziewczyna zaszła w ciążę. Potem poszła na wychowawczy. Szef wyraził zgodę. W międzyczasie zaproponował pracę w nowym lokalu który otwiera. Ale nie zaszła w drugą ciążę. Potem znów wychowawczy. I ostatnio zapytał się czy wraca do pracy już. Bo ma dość że tyle osób na wychowawczy idzie w ciąży jest i nie ma kto pracować a on musi etaty trzymać i jak nie wróci teraz to koniec rozwiązują umowę. Więc wiesz różne są sytuacje
Wszystko się może zdarzyć, nie ta praca to inna. Ja swoją na prawdę kocham ale jak szef mnie wyrzuci no cóż. Jak jeszcze nie poszłam na l4 to mówił że już za mną tęskni. Jednak są ludzie niezastąpieni
Ja mam termin na początek sierpnia i jestem ciekawa jak wytrzymam ta pogodę ☺
Nati może w tym roku nie będzie jakiś dużych upałów.
Oj latem to trochę ciężko mi się wydaje :)
Nati mi się super chodziło w zaawansowanej ciąży latem. Za zgodą ginekologa kąpałam się nawet w jeziorze :) bardzo dobrze się pływa z brzuszkiem, ulga dla kręgosłupa.