U mnie jest też kwestia dość sporej gotówki.
Wiem, że pieniądze szczęścia nie dają ale ja bym chciała żeby moje miało jak najlepiej, żebym od urodzenia mogła odkładać mu pieniążki na przyszłość, bo ja czegoś takiego nie miałam
U mnie jest też kwestia dość sporej gotówki.
Wiem, że pieniądze szczęścia nie dają ale ja bym chciała żeby moje miało jak najlepiej, żebym od urodzenia mogła odkładać mu pieniążki na przyszłość, bo ja czegoś takiego nie miałam
anulka, a co lekarz mowi właśnie odnośnie tej dużej główki? Bo mi z pomiarów główki termin porodu wychodzi ponad tydzień wcześniej a z innych części ciałka kilka dni później. Przykładowo, na ostatnim usg gdy lekarz zmierzył obwód główki to termin wychodził na 22 luty, gdy zmierzył obwód brzuszka, kośc udową itd. to termin na 8-10 marzec, z om wychodzi 01.03 ale że jestem ciagle na lekach na podtrzymaniu, które w 37/38 tyg będą odstawiane, to w zasadzie moze być jak przy pierwszej ciąży że juz drugiego dnia po odstawieniu leków urodzę.
Pierwszy synek generalnie był króciutki, miał 52 cm, ale warzył 3100 i głowkę miał dość sporą... po prostu był taką ubitą kluską, więc poród był mega ciężki, dwa razy nacinane krocze i inne mniej przyjemne rzeczy. Obawiam się ze tu będzie podobnie... :( a lekarz bierze pod uwagę sume wymiarów i mowi, że duży nie będzie...
Z tym że w pierwszej ciąży dzien przed porodem na usg z pomiarów ychodziło że synek będzie ważył 2700 g na drugi dzień urodziłam... no i było 400g różnicy, co przy ogolnie niedużej wadze jest jednak sporym odchyleniem
3 latka muszą przyjąć ( i tu nie jest ważne czy mama pracuje i tata czy jedno z nich nie) wszedła ustawa że każdy 3 latek ma mieć miejsce w przedszkolu. ☺️ Muszą znaleźć jeśli nie ma w tym co się chce to w obrębie miejsca zamieszakania.
Aiisa nawet nie widziałam. Choć i tak.planuje teraz córeczkę wysłać. Co prawda będzie miała rocznikowo 3 latka ale chcę żeby poszła z dziećmi pobyła a nie tylko z mama
Tak muszą do przedszkola przyjąć, tylko jest taki problem, że jak mi wyznaczą miejsce na drugim końcu miasta to nawet 2h mi nie starczy w jedną stronę.
Jejku nawet nie wiedziałam że do żłobka zapisuje się dzieci juz po urodzeniu, nie wiem jak to u nas jest bo nawet się tym nie interesowałam.
Aisa dobrze wiedzieć o tej ustawie, poczytam sobie, bo ja jak zapisywałam corke do państwowego przedszkola to powiedzieli ze pierwszeństwo maja te dzieci których rodzice oboje pracują i matki samotnie wychowujące dzieci oraz dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności. Jak nie ma więcej miejsc to dziecko jest nieprzyjęte mimo skończonych 3 latek.
1,5 do 2tys to bardzo dużo za przedszkole i szczerze mówiąc moze sie większości nie opłacać bo to czasami cala wyplata jednego z rodziców.
1,5 do 2 to ceny prywatnych niestety, ale jeśli ktoś nie ma wyjścia? Pracodawcy są różni, czasem jak kobieta nie wróci do pracy po macierzyńskim to może szukać innej pracy. Ja raczej planuję jeszcze urlop wychowawczy bo u nas z kolei problem z dostaniem się do żłobka.
Megg zawsze można wrócić zmniejszyć etat na 7/8 i jeszcze rok Cie nie mogą ruszyć.
Ewe chyba się jakieś kryteria zmieniły ostatnio bo przy odnawianiu miejsc na liscie rezerwowej wyskoczyło mi teraz kilka innych pytań w tym czy dzuecko jest szczepione zgodnie z kalendarzem szczepień.
A mi abyście tak przed urodzeniem że chciałyście do pracy iść odrazu po porodzie no po 2 miesiącach około. Ale jak urodziłyście dzidzie to postanowiłyście że jednak zostaniecie?
Anilka, oj nie chciałam tak.Jednak 2-miesięczne dziecko jeszcze bardzo potrzebuje matki. Decydując się na dziecko wiedziałam, że muszę poświęcić trochę czasu i swoją karierę i to na dobrych kilka lat.
z tym że na dobrych kilka lat to się nie do konca zgodzę, bo jednak dziecko najbardziej potrzebuje nas dgy jest meleńkie, potem trzeba powoli pozwalać mu na samodzielność, więc uważam że taki dwólatek idący do żłobka to nie jest dla dziecka żadna krzywda, a wręcz trochę nasza inwestycja w jego rozwój. Co byśmy nie robiły i jak nie cudaczyły, nie zorganizujemy dzieciom tylu różnych rówieśników do zabawy - sensownej, rozwijającej zabawy, tylu zajęć dodatkowych, tylu bodźców. Co innego dwumiesięczny maluch... nie od parady dają nam rok macierzyńskiego - bo jest to jednak moim zdaniem niezbędne minimum, aczkolwiek są różne życiowe sytuacje, że matka jest zmuszona wrócic do pracy ze względu na brak środków do życia etc. wtedy jest to zrozumiałe
Anulka ja tak miałam ale mi szybko przeszło żeby do pracy wrócić. Jednak po 6 miesiącach stwierdziłam że muszę coś dla siebie robić i godzinę dziennie stawiam na rozwój żeby do tyłu nie być jak wrócę do pracy bo kiedyś pewnie wrócę !
Ja tak czasem miałam w chwilach zwątpienia jak już mi sił brakowało to myślałam sobie, że bym chętnie wróciła do pracy odpocząć.. Ale zaraz przechodziło na myśl o moim szefie i jego wymysłach :p
Anulka ja zanim urodziłam to widziałam że najpierw macierzyński z rodzicielskim. No i chcieliśmy zrobić tak żeby od razu udało się postarać się o rodzeństwo i przejść na L4 a nie udało się więc wzięłam wychowawczy.
Ja też jak pomyślałam o szefie to mi ochota na powrót odchodzi :) Ale nie ukrywam ze jakbym mogła gdzieś na 1/4 etatu sie załapać ale w tym co tobie to średnio możliwe to pewnie chętnie bym na te 2 godziny dziennie poszła - nawet jakbym to co zarobie miała wydać na opiekunkę.
Kosiaszka no chociaż na 1/4 lub pół etatu ewentualnie w weekendy jak mój mąż ma wolne. Zawsze trochę więcej pieniędzy by było
Więcej kasy i mimo wszystko trochę "rozrywki" dla mamy :)
przez ostatnie 5 lat pracowalam na tyle ciężko, że raczej przez ten rok macierzyńskiego za pracą nie zatęsknię :) poświęce ten czas dzieciom, mężowi, rzeczom na które nie miałam czasu pracując :) urządze nowy dom, będziemy częściej wyjeżdżać, podszlifuje drugi język obcy, a po roku pomyślę czy brać jeszcze wychowawczy czy też wracać do pracy. To już pewnie będzie zależne od sytuacji zarówno rodzinnej jak i materialnej
Aneczka mi się udalo przejsc z macierzyńskiego na L4 i chwilę później na macierzyński na trzecie dziecko, też za kilka miesięcy będę myśleć co dajej, z jednej strony mam już ochotę wyjść do ludzi, a z drugiej wiem że żłobek = choroby dzieci, więc pewnie też wezmę wychowawczy na jakiś czas.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.