USG prawdę powie?

Bo tak na prawdę nie da się dokładnie wyliczyć wagi przez obraz USG. Wszystko zależy jak dokładnie lekarz zaznaczy obwód główki brzuszka czy długości kości udowej. Jeśli pomyli się o kilka mm to już waga wychodzi całkiem inna niż rzeczywiście.

I też dużo od jakości aparatu usg zależy. Ten największy pomiar wagi był na naprawdę starym sprzęcie.

Waga moze sie znacząco różnić, znajomej po wykonaniu USG w 36 tyg powiedziano ze mała ma 3700 a urodziła w 40+6 z wagą 3100 :slight_smile:

Nowa Janowa bo to tylko szacunkowa waga tak na prawdę a wszystko się okazuje w sensie okazuje się ile dziecko waży jak już jest na świecie. :slight_smile:

Dużo zależy od sprzętu i moim zdaniem od doświadczenia lekarza :slight_smile:

Mnie przyjęli w poniedziałek do szpitala i wg usg dziecko miało;3720g,a urodziłam we środę i ważył:3245g. Także troszkę różnicy jest.

U mnie waga urodzeniowa prawie idealnie pokryła się z tą prognozowaną podczas usg (a miałam nadzieję, że aparat się myli, bo przewidywano tylko 2500 g). Musisz jednak pamiętać, że usg nie waży dziecka, a jedynie na podstawie pomiarów podaje szacunkową masę płodu! Oznacza to, że kiedyś tam ktoś dla dobra medycyny ważył każdego noworodka i robił różne pomiary (obwód główki, obwód brzuszka, długość kości udowej, itp.) Później analizował je, porównywał i wyciągnął wnioski. Na tej podstawie przyjmuje się, że jeśli ileś tam dzieci przy danych pomiarach miało jakąś tam wagę, to prawdopodobnie większość dzieci o podobnej budowie będzie miało właśnie taką wagę. Wylicza to skomplikowany wzór matematyczny. Jednak wystarczy, że ktoś pomyli się “tylko” w jednym pomiarze i już istotnie zmienia się szacunkowa waga maluszka (u mnie na usg lekarz pomylił raz kość udową z piszczelową i wyszły straszne cuda :wink: ). Więc nie martw się - szkoda sobie psuć humor w ciąży! Co ma być, to i tak będzie! Zresztą duże dzieci są zwykle silniejsze :).

U mnie kolezanka drobna i szczupla bala sie ze nie urodzi naturalnie a jej corka wazyla 3770 także nie malutka. Ale urodzila.naruralnie. z tego co słyszę to czesto sie sprawdza waga z ta co mowi ginekolog , ale wiadomo jest to mniej więcej…czasem jest mniej a czasem wiecej. Mi moj ginekolog starszy przy synku nigdy nie mowil wagi dziecka a jak go zapytalam o wielkość dziecka to powiedział ze.nie będzie mowil bo to nigdy sie nie sprawdza , zdziwiłam się i tyle i mój gin. Nigdy mi nie mowil wagi synka…

Mi lekarz prowadzący ciąży mowil ze dziecko urodzi sie nie większe niz pierwsze a synek urodzil sie z waga 2700.
W drugiej ciazy pojechalam na cc to na izbie pani doktor powiedziała ze dzidzia ma 3500 kg a urodzila sie 3060.Także lepiej nie sugerować sie wcześniejszym usg bo nie zawsze sie sprawdza

U mnie lekarz w chwili przyjęcia do szpitala wyliczył i mały waży 3800g i taki też się urodził :slight_smile:

Mój syn na USG przed porodem ważył 3800g, a urodził się z wagą 3200.
Usg zawsze ma jakiś margines błędu, to tylko pomiary, nie zawsze współgrają z rzeczywistością. Może i też zależy od lekarza jak ocenia wagę dziecka podczas USG.

Moze wlasnie zalezy tez od sprzętu usg no i tez napewno od lekarza.Ale niektórym sie sprawdza i z usg urodzi sie tak samo wagowo.

Oj dużo zależy od sprzętu.Usg robiłam zawsze w przychodni waga wychodziła niska. Mam nawet porównanie, bo w środę miałam usg w przychodni waga wychodziła ledwo 3kg, w czwartek jak przyjmowali mnie na oddział zrobili usg, tam zdecydowanie starszy aparat oszacował wagę 3500, a kilka godzin później córa urodziła się z wagą 2850 :slight_smile:

Ja robiłam USG w kilku miejscach, lekarz prowadzący szacował wagę na 3,5 kilo, na izbie przyjęć zważono 3,3kg a urodziło się 3,76 kg. Także nigdy do końca nie wiadomo :slight_smile:

Na ostatnim usg w ciąży dowiedziałam się, ze ta waga jest plus/minus 500 gram, chociaz u mnie trafili idealnie.

Czesto sie zdarza ze maleństwo urodzi sie tak jak pokazało na usg ale tez nie zawsze u mnie 2 razy bylo inaczej i waga byla inna przy porodzie

mi lekarz wczoraj powiedział że córcia ma 2500 gram 35 tydzień :slight_smile: myślę że to sporo :slight_smile: boję się co to będzie przy porodzie ajajaj :wink: oby dało się siłami natury 3mac kciuki dziewczyny :wink:

Ja miałam takie usg pomiarowe 3 dni przed porodem i lekarz stwierdził że syn będzie ważył około 3800 g mimo że lekarz prowadzący tydzień przed twierdził że max 3200g większy nie będzie a tu niespodzianka syn ważył 3890 g

Mi lekarz takze mowil, ze syn jest duży :wink: podejrzewał, ze podczas porodu bedzie okolo 4 kg. Syn wazyl 3900 wiec w sumie się sprawdziło.
Z córką było podobnie, lekarz mówił ile orientacyjnie będzie ważyła i tak tez bylo

U mnie nawet się sprawdziło. Lekarz twierdził, że synek będzie raczej z tych mniejszych około 3 kg, trochę ponad. Synek urodził się 3280g.