Waga dla niemowlaka

Się śmiejecie ale przy covidzie trzeba sobie było jakoś radzić xd

1 polubienie

Szczerze mówiąc, ja specjalnej wagi dla noworodka nie miałam i spokojnie dawałam sobie radę bez niej. W pierwszych tygodniach ważniejsze jest obserwowanie, czy maluszek dobrze przybiera na wadze, ale zazwyczaj robią to pediatrzy na wizytach kontrolnych, ja jeździłam na ważenie do przychodni i to w zupełności wystarczyło. Waga łazienkowa raczej nie sprawdzi się przy tak małych dzieciach trudno je dokładnie zważyć i łatwo o błędy, no i jest ryzyko, że maluszek się przesunie. Specjalna waga ma sens, jeśli naprawdę chcesz codziennie kontrolować przyrost masy, np. przy wcześniakach albo problemach z karmieniem, ale dla zdrowego noworodka nie jest to konieczne. Ja uważam, że lepiej zaoszczędzić miejsce i pieniądze, pediatra i regularne wizyty w zupełności wystarczą.

To chyba moje motto zyciowe , jak cos jesy glupie ale dziala to nie jest glupie :rofl: kieruje sie ta zasada w zyciu

3 polubienia

Nigdy nie ważyłam dziecka. Położna na wizytach patronazowych to robi a później a przychodni na szczepieniach i bilansach sprawdzają wagę. Wg mnie to zbędny wydatek

My też nie mieliśmy specjalnej wagi :slight_smile: niemowlęta są systematycznie ważone na bilansach i wizytach u pediatry, więc kontrola przyrostów i tak się odbywa pod okiem specjalisty :smiling_face:

1 polubienie

Mój syn nie przybierał na wadze , więc musieliśmy kupić taką wagę. Ważony był dwa razy dziennie , więc waga musiała się koniecznie znaleźć w domu.
Waga łazienkowa totalnie się nie sprawdzi , ona nie jest taka dokładna i będzie przekłamywała. Do tego waga dla niemowląt jest najpierw z tacką do leżenia , bo maluszek przecież musi się cały na niej położyć. Później tackę można ściągnąć i maluch może na miejscu siedzieć . Dlatego waga nie jest obowiązkowa w wyprawce dla malucha , no ale nie jest to też taki wysoki koszt i można ją kupić.

1 polubienie

I jak szybko po porodzie uzyskał wagę urodzeniową?

Po 12 dniach :blush: i generalnie on przybierał super, ale tak ok 9 tygodnia zaczął na piersi spać i wtedy gorzej. I teraz na kpi znowu bardzo dobrze.

A u Ciebie @MojeM1 ? W ktorej dobie mieliscie wagę urodzinową?

@Efektdomi niestety , ale nie pamiętam
Syn ma obecnie 10 lat :wink: także uciekają takie informacje

Aaaa oki :face_with_peeking_eye: czyli wszystko bylo dobrze, skoro ma 10 lat i ma sie swietnie :sweat_smile::face_with_hand_over_mouth:

ja brałam pod uwagę zakup wagi ale nie byla potrzebna bo położna była wystarczająco często.
wrazie problemów dawali pomysł wykorzystania sprzetow domowych typu lido termo mixy i inne do ważenia jezeli bylaby potrzeba
w naszym przypadku dzieci stracily 9-10 i 12 % wagi

Tak , jest ok :slight_smile: ja miałam bardzo mało pokarmu i musieliśmy dołączyć mm . Polepszyło się po tym

waga nie jest potrzebna, polana waży u lekarza też jest wazona chyba że są problemy z przyrostem masy to wtedy tak lub pediatra będzie mówił

Tak na zaś wagi nie kupuj, poczekaj na wizyty patronażowe położnej i jeśli będzie ładnie przybierać to nie ma sensu bo tylko wpadniesz w paranoje ważenia. Jesli dziecko będzie Ci słabo przyrastac to wtedy warto zainwestować żeby mieć kontrolę nad siatką centylową i ewentualnie reagować

Tak pisały dziewczyny wyżej nie kupuj :wink: na początku masz położona która ci waży, na każdym bilansie będą ważyć plus możesz zawsze poprosić jak będziesz u lekarza przy szczepieniach np., my raz na bokserkach też zważyliśmy małą. Jak chcieliśmy kiedyś sprawdzić ile mała waży to mąż się zważył a później zważył się z nią i odjelismy sobie i wyszło nam idelanie bo tydzień później mieliśmy wizytę i pediatry :laughing:

U nas nawet nie pomyślałam o wadze, położna ważyła mi dziecko na wizycie, chyba że chcesz codziennie sobie sprawdzać ile wazy to spokojnie na vintedzie tanio widziałam dziewczyny sprzedają.

Właśnie, wspólne ważenie to najlepszy sposób :crazy_face: bez zbędnego wydatku na dodatkową wagę :crazy_face:

1 polubienie

to widocznie macie naprawdę dobrą wagę. u nas w ten sposob niestety zle pokazywało i stając np 3 razy pod rząd potrafi pokazac rozne wyniki mimo ze staje sie tak samo

A macie elektroniczna czy taka starsza? Może to kwestia ustawienia na podłodze, bo to też trzeba pamiętać przy tych elektronicznych że powierzchnia musi być równa