Się śmiejecie ale przy covidzie trzeba sobie było jakoś radzić xd
Szczerze mówiąc, ja specjalnej wagi dla noworodka nie miałam i spokojnie dawałam sobie radę bez niej. W pierwszych tygodniach ważniejsze jest obserwowanie, czy maluszek dobrze przybiera na wadze, ale zazwyczaj robią to pediatrzy na wizytach kontrolnych, ja jeździłam na ważenie do przychodni i to w zupełności wystarczyło. Waga łazienkowa raczej nie sprawdzi się przy tak małych dzieciach trudno je dokładnie zważyć i łatwo o błędy, no i jest ryzyko, że maluszek się przesunie. Specjalna waga ma sens, jeśli naprawdę chcesz codziennie kontrolować przyrost masy, np. przy wcześniakach albo problemach z karmieniem, ale dla zdrowego noworodka nie jest to konieczne. Ja uważam, że lepiej zaoszczędzić miejsce i pieniądze, pediatra i regularne wizyty w zupełności wystarczą.
To chyba moje motto zyciowe , jak cos jesy glupie ale dziala to nie jest glupie
kieruje sie ta zasada w zyciu
Nigdy nie ważyłam dziecka. Położna na wizytach patronazowych to robi a później a przychodni na szczepieniach i bilansach sprawdzają wagę. Wg mnie to zbędny wydatek
My też nie mieliśmy specjalnej wagi
niemowlęta są systematycznie ważone na bilansach i wizytach u pediatry, więc kontrola przyrostów i tak się odbywa pod okiem specjalisty ![]()
Mój syn nie przybierał na wadze , więc musieliśmy kupić taką wagę. Ważony był dwa razy dziennie , więc waga musiała się koniecznie znaleźć w domu.
Waga łazienkowa totalnie się nie sprawdzi , ona nie jest taka dokładna i będzie przekłamywała. Do tego waga dla niemowląt jest najpierw z tacką do leżenia , bo maluszek przecież musi się cały na niej położyć. Później tackę można ściągnąć i maluch może na miejscu siedzieć . Dlatego waga nie jest obowiązkowa w wyprawce dla malucha , no ale nie jest to też taki wysoki koszt i można ją kupić.
I jak szybko po porodzie uzyskał wagę urodzeniową?
Po 12 dniach
i generalnie on przybierał super, ale tak ok 9 tygodnia zaczął na piersi spać i wtedy gorzej. I teraz na kpi znowu bardzo dobrze.
A u Ciebie @MojeM1 ? W ktorej dobie mieliscie wagę urodzinową?
@Efektdomi niestety , ale nie pamiętam
Syn ma obecnie 10 lat
także uciekają takie informacje
Aaaa oki
czyli wszystko bylo dobrze, skoro ma 10 lat i ma sie swietnie ![]()
![]()
ja brałam pod uwagę zakup wagi ale nie byla potrzebna bo położna była wystarczająco często.
wrazie problemów dawali pomysł wykorzystania sprzetow domowych typu lido termo mixy i inne do ważenia jezeli bylaby potrzeba
w naszym przypadku dzieci stracily 9-10 i 12 % wagi
Tak , jest ok
ja miałam bardzo mało pokarmu i musieliśmy dołączyć mm . Polepszyło się po tym
waga nie jest potrzebna, polana waży u lekarza też jest wazona chyba że są problemy z przyrostem masy to wtedy tak lub pediatra będzie mówił
Tak na zaś wagi nie kupuj, poczekaj na wizyty patronażowe położnej i jeśli będzie ładnie przybierać to nie ma sensu bo tylko wpadniesz w paranoje ważenia. Jesli dziecko będzie Ci słabo przyrastac to wtedy warto zainwestować żeby mieć kontrolę nad siatką centylową i ewentualnie reagować
Tak pisały dziewczyny wyżej nie kupuj
na początku masz położona która ci waży, na każdym bilansie będą ważyć plus możesz zawsze poprosić jak będziesz u lekarza przy szczepieniach np., my raz na bokserkach też zważyliśmy małą. Jak chcieliśmy kiedyś sprawdzić ile mała waży to mąż się zważył a później zważył się z nią i odjelismy sobie i wyszło nam idelanie bo tydzień później mieliśmy wizytę i pediatry ![]()
U nas nawet nie pomyślałam o wadze, położna ważyła mi dziecko na wizycie, chyba że chcesz codziennie sobie sprawdzać ile wazy to spokojnie na vintedzie tanio widziałam dziewczyny sprzedają.
Właśnie, wspólne ważenie to najlepszy sposób
bez zbędnego wydatku na dodatkową wagę ![]()
to widocznie macie naprawdę dobrą wagę. u nas w ten sposob niestety zle pokazywało i stając np 3 razy pod rząd potrafi pokazac rozne wyniki mimo ze staje sie tak samo
A macie elektroniczna czy taka starsza? Może to kwestia ustawienia na podłodze, bo to też trzeba pamiętać przy tych elektronicznych że powierzchnia musi być równa