Wkładki laktacyjne wielorazowe

Justyna jeśli pierzesz wkładki wielorazowe to są one higieniczne. Wkładki jednorazowe powinno się zmieniać maksymalnie co 2-3 godziny. Jeśli nie będziemy tego robić to możemy doprowadzić do stanów zapalnych czy odparzeń. Jeśli wkładki są suche można nosić je oczywiście dłużej ale znowu w czasie nawału wkładki będziemy wymieniać częściej.

Wkładki jednorazowe jak podpaski powinno się często zmieniać tak jak Kasia pisze.

Ogólnie to wkładki jednorazowe są lepsze i zdecydowanie bardziej higieniczne, ale i tak rozważam kupno wielorazowych wkładek na tak zwany wszelki wypadek… czyli jak będą potrzebne wkładki w danej chwili, a zapomnę kupić te jednorazowe, a będzie problem z ich kupnem bo sklepy będą pozamykane to wtedy skorzystalabym z wielorazowych, wyprałabym i schowała znów do następnego alarmu. Pytanie tylko jak się je pierze? Ręcznie, w pralce?

Można ręcznie można w pralce tyle że trzeba je często zmieniać więc 1 para to zdecydowanie za mało lepiej po prostu kupić sobie wkładki jednorazowe tak by zawsze był zapas jest Jeszce trochę w pudełku kupuje następne.
Też nie jest powiedziane że będą potrzebne niekiedy po 2 miesiącach już nie trzeba korzystać czasem Wczensiej czasem WGL nie trzeba korzystać.

A ja zdecydowanie nie zgadzam sie ze wkladki jednorazowe sa lepsze. Uzywalam i wkladek jedno- i wielorazowych i kazde maja swoje plusy. Szczerze mowiac wlasnie bardziej higieniczne sa w moim odczuciu wkladki wielorazowe - oddychaja, pozwalaja na dostep powietrza. We wkladce jednorazowej robi sie mala “szklarnia” - cieplo, wilgoc, czyli idealne warunki dla rozwoju bakterii i grzybow. (Moze slyszalyscie juz, ze jest cos takiego jak grzybica sutka?)
Plusem wkladek jednorazowych jest ich wieksza w stosunku do wielo chlonnosc, choc i tu sa rozne rodzaje. Zarowno jedno- jak i wielorazowe wkladki roznia sie ta chlonnoscia miedzy soba wiec warto poprobowac co nam pasuje.
Ja w kazdym razie z calego serca polecam wkladki wielorazowe. Pierze sie je zwykle w pralce w dolaczonym do opakowania woreczku, zeby sie nie pogubily. Mozna jednak takze prac recznie - tylko uwaga by zbyt mocno nie trzec w rekach, bo mozna uszkodzic PUL.
Jako ciekawostke powiem tez ze sa wkladki wielorazowe z welny i jedwabiu i choc odznaczaja sie niewielka chlonnoscia, to sa bardzo pomocne w leczeniu poranionych brodawek.

Zdania są podzielone… Ja osobiście używałam tylko jednorazowych bo szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam że są wielorazowe. Dopiero któregoś dnia moja Ciocia mi o nich powiedziała ale ja już wtedy nie karmiłam Hani. Może i faktycznie są bardziej higieniczne ale mnie by denerwowalo że ciągle muszę je prać i suszyć. Jednorazowe do kosza od razu i z głowy. Oczywiście jak ktoś ma przciwskazania to na pewno dla niego takie wielorazowe wkładki to super opcja. Ja osobiście wolę jednorazowe.

Michuni nie przeczę każde wkładki mają plusy i minusy ale jeśli chodzi o ta szklarnie przy jednorazowych to dużo zależy jakich się używa ja używam discreet elegance z lovi i nie widzę takiego efektu wg mnie przepuszczaja powietrze są cienkie i bardzo chłonne.

Kontrola jakości ja dalej podtrzymuje to co napisałam wcześniej. Jeśli będziesz wielorazówki często prała i zmieniała to będą one tak samo higieniczne co jednorazowe.
Obydwa rodzaje zmieniamy często żeby nie doprowadzić do odparzeń czy stanów zapalnych.
Wielorazowe najczęsciej pierze się w pralce chociaż oczywiście można też prać ręcznie ale to już wg swojej opinii.
Mama Hani myślę, że nie denerwowało by Cię to aż tak strasznie. Przecież przy maluszku pranie jest praktycznie codziennie więc wrzuciłabyś do pralki a wysuszyła razem z praniem :slight_smile:

Kasia tak higieniczne są jeśli się pierze i zmienia często jednakże w takim układzie trzeba kilka kompletów by zawsze były czyste i czekały.

Są super i do tego ekologiczne. Ja byłam z nich bardzo zadowolona.

Aiisa, to jest jak z pieluszkami jednorazowymi. Dopoki nie sa mokre to przepuszczaja powietrze. Jak juz zel wchlonie wilgoc to nie ma przebacz, nie oddycha. U mnie szklarnia byla w kazdych wkladkach, nawet Lovi i Lansinoh, ktore uwazam za bezkonkurencyjnie najlepsze. (Choc niestety drogie :frowning: )

O kurczę michuni. Ja często wymieniłam więc może dlatego nie zauważyłam takiego efektu. W sensie musiałam bo u mnie dużo mleka się lało na raz.

To pewnie tez kwestia wlasnie czestotliwosci wymian i tego jak z nas to mleko ucieka. Jak jest go duzo naraz, a potem przerwa, to czeste wymiany po takim obfitym wyplywie beda jak najbardziej ok. A jak z piersi sie saczy, to juz bedzie sie robic ta “szklarnia” :wink: Kazdy musi poprobowac co mu pasuje :slight_smile:

Michuni pewnie najlepiej przetestować jak nie odpowiadają jednorazowe to wielorazowych próbować. Ja mam hiperlaktacje więc mi do dziś ucieka mleko Ale może przez to że tak mam to wyplyw jest duży więc zanim się zdarzy namoczyć tak że szklarnia się robi ja zmienialqm bo już wkładki były pełne mleka.

Aisa dla mnie logiczne jest, że nie kupujemy dwóch czy trzech kompletów wkładek a sporo więcej. Jeśli jednak ktoś się decyduje na wielorazowe to jednak ma świadomość że musi prac często i musi ich trochę kupić.

Kasia niby oczywiste czy logiczne A jednak nie do końca kuzynka kupiła 3 pary i okazało się że to za mało więc trzeba mieć świadomość że takie wkładki się wymienia często kilka razy dziennie więc trzeba mieć więcej par bo nie zdarzy się wyprać i aby wyschly tak że ma się na zmianę 2 pary czy 3 więc dlatego napisałam bo jednak czasem myśli się że 3 pary wystarcza A niestety czar pryska jak okazuje się że brakuje.

Aisa kuzynka chyba odosobniony przypadek bo ja bym na to nie wpadła żeby na 3 parach wkładek przeżyć…

No przeciez… czy kuzynka uzywala dziennie 3 pary wkladek jednorazowych? Bo jak nie, to chyba logiczne, ze i wielorazowych tyle jej nie wystarczy. A i trzeba doliczyc jeszcze czas na schniecie…
No ale moze bywa i tak, ja po porodzie tez bylam niekiedy zakrecona i bezmyslna, wiec moze kuzynka zwyczajnie nic nie myslala, tylko kupila a potem byl ZONK

Dokładnie tak było kupiła generalnie zmęczona była mega więc możliwe że po prostu nie przemyslala zakupu albo sadzila że uda się wysuszyć itd.
Po ciąży jeszcze miała tak że zapominala o wielu rzeczach więc być może po prostu tak wyszło.

Teraz tak myślę że takie wkładki wielorazowe są idealne dla kobiet które często podróżują, w szczególności pod czas podróży samolotem warto mieć kilka par wkładek niż całe paczki w walizce gdzie miejsce w niej jest na wagę złota. Skoro można je prać ręcznie (wrazie potrzeby wyparzyć gorącą wodą), to są faktycznie idealną alternatywą.