Niby wszystkie wiemy, że to dziecko najbardziej nam powie czy jest najedzone. Bo jak nie to będzie łeeeeee!!! ![]()
Mówią, że można to sprawdzać na podstawie mokrej pieluszki, ale- znam mamy, które przebierają pampersa gdzie ledwie sikniete jest a są takie, które przebierają jak pampers do kolan wisi.
No i tak ciężko chyba to stwierdzić.
My mamy chcemy zrobić wszystko NAJlepiej i może to nas gubi. Mąż mi zawsze powtarza, że za dużo myśle i ciągle analizuje
Michuni da się zmierzyć ile mniej więcej maluch wypił:) trzeba zwazyc mokra pieluche i odjąć wagę czystej pieluchy i ma się mniej więcej wartość ile maluch zjadł:)
No podobno mozna tez wazyc dziecko przed i po karmieniu, ale jest to zmudne i niekoniecznie miarodajne… ![]()
Michuni mi też to mówiono że to może być coz mało miarodajne a z kolei pieluchy mokre tzn co dziecko w nie zrobi to miarodajne jest i co fakt to fakt próbowałam i faktycznie mniej więcej się zgadzało jak młody pil moje z kubeczka mniej więcej się zgadzało…
My kupilismy wagę dla niemowląt bo syn nie przybieral prawidłowo.
Położna kazała nam go ważyć 4 razy dziennie o stałych godzinach.
Jak już zaczął przybierać to wazylismy go dwa razy dziennie. Z rana po całej nocy bo wtedy , go przebieralam i nie musiałam go specjalnie na wazanie przebierać. I wieczoren tak samo przed kąpielą.
Za wage placilismy okolo 80 zł bo była w promocji fajna jest i do 50 kg wiec dlugo posluzy
Patrycja strasznie często musieliscie ważyć… dzieci przybierają skokowo więc jak jest takie coś zwykle się waży raz na 2 tygodnie czasem raz na tydzień ale nie częściej
No to co piszesz Aiisa ma sie do dzieci zdrowych i bez problemow, ale jak synek Patrycji mial problemy z przybieraniem to mozliwe, ze i nawet 4 razy dziennie zalecaja wazyc… chociaz masz oczywiscie racje ze dzieci przybieraja na wadze skokowo. Ale moze taki staly wglad w sytuacje tez cos daje; chocby obserwacje czy waga przypadkiem nie spada - tu pewnie konieczna bylaby interwencja.
Fajnie ze waga sie sprawdzila i faktycznie jeszcze dlugo posluzy, pare kilo mniej i ja bym sie na niej wazyc mogla ![]()
Fajna sprawa tak moc wazyc dziecko samemu i moc zawsze sprawdzic ile wazy, nie czekajac na wizyte poloznej. Z drugiej strony mimo ze 80zl to nie majatek, to jednak niepotrzrbny wydatek a ja pewnie bym zglupiala i wazyla dziecko codziennie ![]()
Michuni wlansie U nas w przychodni jak dzidzia ma problemu z waga to raz na tydzień albo na dwa zależy od że tak powiem zmiany centylow jest ważne dziecko A nie codziennie dlatego się trochę zdziwiłam ale dobrze że waga się sprawdziła:)
Oczywiście, że KP nie ma pewności ile mleka zje nasz maluszek ale ja jakoś nigdy się też nad tym specjalnie nie zastanawiałam. Jeśli dziecko po jedzeniu śpi, jest spokojne, nie jest płaczliwe, przybiera na wadze i moczy pieluszki to na pewno jest najedzone a informacja ile zjadło jest dla mnie bez znaczenia.
Ja też słyszałam o tych dwóch metodach ważenia dziecka przed i po karmieniu bądź ważenia pieluszki ale dla mnie też te metody nie są specjalnie miarodajne. Aisa ważenie pieluchy jak dla mnie nie jest miarodajne bo po jakim czasie mam ją zważyć? Po pierwszym siku? Po godzinie dwóch trzech? Jak dla mnie nie można zmierzyć ile maluszek zje.
Aisa tak jak napisała Michalina jeśli dziecko ma problem z przybieraniem na wadze ważna jest szybka interwencja i im szybciej się zareaguje tym lepiej. A ważenie tak często sprawia, że wszystko widać czarno na białym jak waha się waga naszego dziecka.
Jeśli dziecko przybiera na wadze prawidłowo to faktycznie powinno się je ważyć raz na około dwa tygodnie i nie częściej bo dzieci przybierają skokowo.
Kasia o widzisz to nie wiedziałam że takie są zalecenia ale z drugiej strony myślę że to uspokaja też rodziców jak widzą że ta waga jednak idzie do góry nawet te parę gram ![]()
Używałam z różnych firm. Teraz używam z Canpol Babies i jestem bardzo zadowolona, bo dobrze przyklejają się do biustonosza, są chlonne i delikatne.
Monika ja z canpola miałam tylko próbki, miałam tez akuku (dla mnie zbyt grube) i lovi super cienkie. Ich używam tylko na wyjścia, w domu nie korzystam z wkładek bo nie mam takiej potrzeby.
Ja miałam z Lovi oraz z Nuk, byłam z obu zadowolona.
Ja z Lovi też polecam są rewelacyjne.
Co do wkładek wielorazowych, nie zdecydowałabym się na ich zakup. Chociażby przez to, że one jednak mocno nasiąkają, trzeb je prać, niekoniecznie utrzymują się w staniku tak, jakbyśmy tego chcialy.
W po urodzeniu synka używałam wkładek z BabyOno i Johnon's Baby. Te dwi firmy najlepiej się sprawdzały. Próbowałam też z Akuku i Babydream, ale nie podpasowały mi.
W obecnej ciąży mam zakupione z BabyOno i Lovi
Zobaczymy, jak się będą sprawdzać.
Cały czas używam wkładek wielorazowych różnych firm. Zazwyczaj patrzę na to czy opakowanie jest ekonomiczne i czy wkładki są chłonne. Dobrze sprawdzają się Canpol Babies, Akuku.
Ja jakoś nie mam przekonania do wkładek wielorazowych. Koszty jednorazowych nie są jakieś duże, a wydaje mi się to warte tego komfortu.
rena_cz prawda! Koszta jednorazowych wkładek naprawdę nie są duże. A jak się zamawia na Allegro większą ilość sztuk to wychodzi naprawdę tanio.
Nie brałam nawet pod uwagę wkładek wielorazowych. Miałam jednorazowe.
Dla mnie też wygodne były jednorazowe i dla mnie higieniczne batdziej się wydają też te jednorazowe.