Wózek i fotelik dziecięcy

Hejka! Jestem na etapie rozglądania się za wózkiem i fotelikiem a nie odnalazłam świeżego posta na ten temat :slight_smile:

Czy możecie napisać jakie polecacie, jakie funkcje się sprawdzają a jakie są zbędne? Jestem mega zielona w temacie.
I jak macie do polecenia jakieś wózkowe gadżety to też chętnie się dowiem :slight_smile:

Wózek - tak naprawdę wszystko zależy od terenu po jakim będziecie się poruszać, czy bardziej szutry, lasy, czy może miejskie życie? :wink: mieszkacie w domy, czy np w bloku na piętrze no to też ma znaczenie przy wyborze bo każdy wózek ma inną masę i czasem 1 kg w tą lub w tamtą potrafi robić różnicę :wink:

Jeżeli szutry i zależy wam na dobrej amortyzacji to zerknijcie na wózek od marki Roan ivi, my osobiście postawiliśmy na venicci upline 2 :wink: - teren mieszany, no i trochę miejsko, a i trochę leśnie.

uważam że najrozsądniej jest pojechać do sklepu, trafić na jakieś targi (wtedy zawsze wpada jakaś promka) i samemu przetestować. My jechaliśmy z nastawieniem na konkretny model właśnie z poleceń, a jak na żywo go zobaczyliśmy to wspólnie stwierdziliśmy, że to nie to.

Co do gadżetów przydatne są mufki w zimę do wózka, uchwyt na kubek/telefon.

Fotelik - jak już brać to z bazą obrotową, do tego warto od razu dobrać matę ochraniającą pod. Tak samo jak w przypadku wózka warto podjechać i zobaczyć i przetestować :wink: u nas padło na maxi cosi pebble 360 pro 2 z bazą.

1 polubienie

Wpisz w lupkę bo nawet niedawno był taki nowy wątek :slight_smile: staramy się nie powielać wątków :wink: zawsze można znaleść stary i go odświeżyć :wink: tak mi się wydaje, że był chyba , że się mylę to przepraszam :pray: bo ostatnio dużo się tutaj dzieje :slight_smile:

3 polubienia

To muszę lepiej poszukać, bo właśnie nie znalazłam w lupce nic świeżego a chciałam jakiś nowszy model :slight_smile:

Zawsze możesz w starym wątku napisać komentarz i w ten sposób się odświeży i wyląduje na głównej :smiling_face:

4 polubienia

O dobrze wiedzieć, tego nie wiedziałam :slight_smile:
Przesłałam już do usunięcia ten wątek :wink:

Kurczę, ale ja również teraz próbuje i tez nie mogę odszukać takiego gdzie są polecenia zarówno wózka jak i fotelika :wink: więc jak dla mnie ten wątek jest jak najbardziej ok, będzie z najnowszym polecajkami :wink:

1 polubienie

Już oflagowałam :wink: nie wiem czy to już ostatecznie przekreślili ten wątek. Okaże się. Ale dziękuję za pomoc :innocent:

1 polubienie

A to nawet nie wiedziałam, że jak się oflaguje to można nawet to cofnąć :see_no_evil:

Z fotelikiem miałam takie doświadczenie że kupiliśmy w sklepie i sprzedawca nam do auta przymierzał mówi że super. (Cybex aton 5) Po czy z dzieckiem w środku okazało się całkiem na odwrót, głowa leciała do przodu cały czas to był koszmar ja siedziałam obok i małej głowę trzymałam. Po konsultacjach na forach i kombinacjach czy dobrze jest zamontowany kupiliśmy nowy-Maxi Cosi na bazie familyfix3. Dużo zależy od kanapy w samochodzie i nachylenia, u nas jest ona trochę problematyczna ale maxi Cosi daje radę i widzę że to dość popularny wybór :slight_smile:

1 polubienie

No ja nie widzę opcji cofnięcia :smiley:

Widzę, że wkradła mi się literówka. Poprawiłam :slight_smile:

1 polubienie

My postawiliśmy na wózek Venici Tantum - jestem bardzo zadowolona. Łącznie ze spacerówką posłużył nam przez 3 lata i teraz wyciągamy go z piwnicy dla nowordoka. Lekki, skrętny, w mojej opinii super się go prowadzi. W zestawie mieliśmy tak na prawdę wszystkie akcesoria - moskitiera, śpiwór, płachta przeciwdeszczowa, torba i adaptery.

Z nowu jeśli chodzi o fotelik to od skorupy mieliśmy cybex i teraz mamy już 3 fotelik tej firmy.

Myślę, że najlepszą opcją zarówno w foteliku jak i wózku to jest wycieczka do sklepu. Osobiście sprawdzisz czy dany wózek jest dla Ciebie ok, czy spełnia Twoje wymagania, a fotelik zostanie dopasowany do Waszego samochodu co jest bardzo ważne :blush:

1 polubienie

My mamy wózek jeszcze po Synku z 2023 r. Bebetto Flavio. Jeździliśmy kilkoma ze sklepu i ten sie najlepiej sprawdzil. W sklepie Nam dali lalkę 3kg i kazali sobie pojeździć :slightly_smiling_face: a byl tam i asfalt i deoga wyboista. Ogólnie jesteśmy zadowoleni.

Co do fotelika. Z Synkiem mielismy Britax romer z bazą obrotową. O ile nosidelko bylo ok. Małemu bylo wygodnie (ale nie należy twn fotelik do najlżejszych). To niestety kolejny fotelik do tej samej bazy Malemu nie spasowal. Glowa leciala. Wymieniliśmy na Avionaut i inny komfort jazdy.
Teraz postawiliśmy na nosidelko z Avionaut pixel pro 2 bodajże. Przymierzony do auta w sklepie

1 polubienie

Jesli chodzi o wozek to tak jak juz dziewczyny pisaly, wszystko zalezy od tego na jakim terenie bedziesz go uzywac oraz jak duzego/malego bobasa mozesz sie spodziewac. Z tipow polecam dokupic do wozka dodatkowy materacyk bo wiekszosci z nich to tylko 2-3cm gabka. Np.na stronce Rucken mozesz pod prawie kazdy wozek dokupic materacyk.
Jesli chodzi o fotelik to mamy cybex cloud T, ale dosc dlugo dobieralismy do naszych obu aut. Polecam podjechac pod sklep bobasowy, przymierzyc co bedzie najbardziej optymalne dla Ciebie i kupic albo jak beda jakies dni wyprzedazowe albo przez internet.

My mamy wózek espiroNext, z drugiej ręki, bez bajerów, ale sprawdza się Ok :blush: a zjeżdżamy po schodach z półpiętra żeby się wydostać na Zewnątrz :sweat_smile:

Fotelik mamy Maxi Cosi peble (nie pamiętam dokładnie czy tak to się pisało :stuck_out_tongue_winking_eye: ) z bazą obrotową :blush: ale właśnie jak któraś już z dziewczyn tu wspominała wygodne jest żeby mieć taki z bazą obrotową 360. W jednym aucie właśnie ją mamy, a kiedyś do drugiego wpięliśmy fotelik tak klasycznie i to była męka, zdecydowanie polecam tę bazę :star_struck:

1 polubienie

My z mężem jak pojechaliśmy do sklepu z akcesoriami dla dzieci to byliśmy kompletnie zieloni na co patrzeć przy wyborze wózka czy fotelika więc oczywiście wszystko łykaliśmy jak pelikany.
Odniosłam wrażenie że w sklepie oferowali nam głównie same nowości które weszły aktualnie na rynek i jeżeli chodzi o wózki 2w1 to oceny rozpoczynały się od 3k do nawet 8k.
Oczywiście dobór wózka zależy od wielu czynników, od terenu po jakim się będzie nim jeździło, jaka amortyzacja nas interesuje, waga stelażu, czy wygodnie się składa itd, itd.
Już mieliśmy kupować nowy model - Roan ivi 2.0, a ostatecznie skończyło się na tym że kupiliśmy używkę Bebetto Flavio.
Doszliśmy do wniosku że jednak jest to spory wydatek a gondola służy przeważnie do 6 miesięcy, natomiast spacerówkę i tak zamierzamy kupić jakąś bardziej zwiną.

Jeżeli chodzi o fotelik to w sklepie oczywiście namawiali nas na Cybex, że najlepsze testy i tak dalej.
A gdy pojechaliśmy do drugiego sklepu autem w którym docelowo będzie jeździł maluch, do fotelik z cybexa w ogóle nie spełniał swoich oczekiwań i zostały nam dwa modele które jeszcze rozważaliśmy - Maxi Cosi Pebble 360 pro 2 i Avionaut Pixel Pro 2.
Wybraliśmy Avionaut z racji na jego lekkość, dobraliśmy też bazę obrotową z której się nam lepiej fotelik wyciągało aniżeli w przypadku Maxi Cosi.

2 polubienia

Też zdecydowaliśmy się na używany wózek. W gondoli dziecko i tak długo nie pojeździ, zwłaszcza zima. Stelaż w gondoli jest bardzo duży więc i tak większość osób nie korzysta ze spacerówki która jest z gondolą.
Naszym priorytetem była doba amortyzacja bo mamy polną drogę więc wybraliśmy bebetto holland ale rozważaliśmy też flavio.
Z fotelikiem faktycznie najlepiej pojechać do sklepów i sprawdzić jak będzie pasował w samochodzie.

1 polubienie

Czyli u Was taki sam zestaw jak i u Nas :slight_smile:
Ja do wozka zamowilam ostatnio nowy materacyk właśnie do gondoli :slight_smile:
A avionaut faktycznie lekki. Ja po poerwszej cesarce nie bylam.w stanie nosic synka w Britaxsie bo sam fotelik ciężki a Synek mial 4kg przy wypisie :slightly_smiling_face: Takze teraz postawiliśmy jednak na cos mniejszego i lzejszego.

Z fotleikiem Cybex (juz tym drugim) mieliśmy problem w jednym aucie. Nie spasowal totalnie. Takze warto czy nosidelka czy foteliki mierzyc do aut.

Baza 360 jednak robi robote. Ogólnie jak ostatnio mialam malego wkladac do fotelika nieobrotowego to dla mnie w 7 miesiącu ciąży to była katorga. Mamy drugie auto w naprawie i maz szybko przywozil z niego fotelik i zamienialiśmy w moim aucie na obrotowy. Na szczescie ten Avionaut drugi pasuje do obu aut :slight_smile:

1 polubienie

Właśnie mi przypomniałyście że mamy obrotowy :joy: ostatnio się męczyłam żeby włożyć bobasa z fotelikiem do bazy, a do tego jeszcze mąż źle zamontował adaptery do stelaża. Także byłam umęczona, a musiałam sama pojechać z bobasem na szczepienia