Wszystko o KTG

Badanie KTG to jedno z podstawowych badań w położnictwie. Dzięki niemu można monitorować czynność serca płodu oraz czynność skurczową mięśnia macicy. Wykonuje się je przede wszystkim pod koniec ciąży oraz w trakcie porodu. Dzięki temu badaniu możemy sprawdzić w jakim stanie jest dziecko i w razie jakichkolwiek nieprawidłowości zareagować jak najszybciej.

ja to podczas porodu byłam cały czas podłaczona do KTG i nigdzie nie mogłam się ruszyć

przedemna dopiero to badanie bedzie :slight_smile: ale slyszalam ze nic strasznego wrecz przeciwnie:)

Pod koniec ciąży co 2-3 dni uczęszczałam na badanie KTG.

miałam robione KTG od 37 tygodnia ciąży

pierwsze w 37 tyg, dalszych nie było, bo synek się już urodził :slight_smile:

U mnie wszystko dobrze, ale mimo wszystko martwie się i mam obawy czy na pewno z maluszkiem wszystko w porządku. Z chęcią bym poszła na takie badanie :slight_smile: mam juz 30 tydzień ciąży , jeszcze troszkę i będę miała przyjemność posłuchać jak bije serduszko mojego maluszka :slight_smile:

ja mialam przed pojsciem do szpitala tylko 2 razy robione… a w szpitalu dawali sprzet i trzeba bylo samemu robic :confused:

u mnie dopiero 22 tydz. więc do pierwszego KTG jeszcze daleko…

ja też jeszcze KTG nie miałam robionego :wink:

ja jestem w 28 tygodniu ciąży, niestety ciąża jest wysokiego ryzyka i trafiamy do szpitala na badaia i zabiegi średnio co 2 tygodnie, wiec KTG to dla nas norma, zawsze czuje ulgę gdy słyszę bicie serduszka

ja KTG miałam robione tylko przy przyjęciu do szpitala i podczas porodu wcześniej nikt mi nie robił

w ciąży miałam wielokrotnie wykonywany zapis ktg. badanie jest niezbędne dla każdej kobiety ciężarnej, pozwala ocenić san naszego dziecka, co jest bardzo istotne.

miałam KTG pierwsze jak leżałam w szpitalu, byłam w tedy chyba w 31tyg. fajnie stuka i puka ; )

ja za tydzień w srode mam 1 ktg… to 36 tc bedzie skonczony

Pierwsze KTG miałam robione w przewidywanym terminie porodu. Potem już po terminie, gdy zostałam przyjęta na oddział. Co 2-3h byliśmy monitorowani. I to właśnie nieciekawe wyniki KTG zdecydowały o cesarskim cięciu u nas. I całe szczęście :wink:

ja jak na razie swojego maluszka na KTG nie słyszałam, słyszałam jedynie serducho bratanicy :slight_smile: a juz nie mogę się doczekać swojego :slight_smile:

ja w szpitalu miałam robione bardzo często ktg i długi czas, bo mój maluszek zazwyczaj spał i nie hciał się obudzić

ja w szpitalu kilka razy dzienie

Ja chodzę do przychodni ginekologicznej na nfz i tutaj badanie ktg jest robiona na każdej wizycie od 33 tygodnia ciąży, także często widzę i słyszę jak to wygląda. Sama pierwsze ktg dopiero będę miała na następnej wizycie. Myślę, że to uspokaja większość kobiet w ciąży. Wiadomo, już troszczymy się o nasze maluszki i im więcej badań, gdzie słyszymy, widzimy nasze dzieciątko, tym lepiej :slight_smile: Ale koleżanki, które chodzą do ginekologa do prywatnych gabinetów, często ktg mają robione dopiero w szpitalu.