Najlepsza poczta pantoflowa. U mnie koleżanki chwaliły Panią doktor do której chodziły w ciąży i też się na nią zdecydowałam.
Uważam, że tylko polecenie lekarza przez kogoś znajomego jest wiarygodne ![]()
Może głupie pytania, ale nawet nie mam kogo spytać o takie rzeczy ![]()
Wiem jak się ogarnia ginekologa do prowadzenia ciąży, ale co dalej?
Czy ginekolog to odrazu też położna?
Kiedy i jak wybrać położną?
Czy muszę wybrać szpital w którym chce rodzić?
I jak sprawdzić który szpital jest najlepszy?
Jak to się wszystko załatwia
@ziebika Ja chodziłam zarówno prywatnie jak i na NFZ, wybierałam tylko ginekologa. Na NFZ na wizytach byli w gabinetach obok ginekolog i położna, prywatnie ginekolog robił sam wszystko. Co do szpitala, możesz poczytać na internecie opinie, na stronach szpitala, jest też ranking szpitali i na spokojnie zdecydować w którym chcesz rodzić
ja wybierałam ten w którym pracował mój prowadzący.
Przy pierwszej ciąży opinii bratowej, ale nie byłam finalnie zadowolona, a przy drugiej opiniami w internecie i, żeby było na NFZ ![]()
@ziebika po prostu się zapisujesz do ginekologa prywatnie albo NFZ.
Pamiętaj powiedzieć, że podejrzewasz ciążę to przyjmie szybciej ![]()
Położna nie jest taka ważna, ale zwykle jest przy ginekologu lub dopytaj się w przychodni poz, bo może już masz dopisana ![]()
Rodzic możesz tak naprawdę w całej Polsce ![]()
Ale warto popytać znajomych i poczytać w necie gdzie polecają ![]()
Za pierwszym razem miałam położna ze szkoły rodzenia. Szkole rodzenia wybrałam na podstawie opinii na internecie i potem ta położna do nas przychodziła. Na ktg chodziłam do przychodni obok domu, i ta położna tak mi się spodobała że za drugim razem do niej się zapisałam. Chciałam chodzić na NFZ do tej przychodni i byłam na dwóch wizytach i przed nimi była wizyta u położnej i wtedy wypełniłam deklaracje.
O szpitalach warto też poczytać na lokalnych grupach albo na stronie rodzicpoludzku.pl
I warto się zastanowić na czym ci zależy. U mnie w mieście często są warsztaty jakieś konferencje dla ciężarnych i tam są zawsze rankingi porodówek.
Szpital szukaj na FB, google i na rodzic po ludzku oraz innych stronach opinii
Jak znajdziesz to tam jedziesz jak będziesz rodzic lub że skierowaniem jeśli będzie wskazanie by wcześniej zakończyć ciążę przez wywołanie np.
Położna powinna zostać ci przypisana tam gdzie masz przychodnie na NFZ sprawdź w ikp jak to wygląda
Jeśli nie masz to po prostu zgłoś się do przychodni i wypełnij tam deklaracje. Jeśli masz jakiś pakiet tyłu Luxmed to zobacz czy tam nie masz możliwości wybrania sobie położnej prowadzenia ciąży itd.
opinie znany lekarz oraz polecenia znajomych i rodziny ![]()
położną warto wybrac w okolicy 20tc i zazwyczaj te na nfz maja darmowa edukacje szkoly rodzenia. ja szukalam trochę szybciej robiłam rozeznanie wsrod polecanych i zapytalam wybrana szybciej czy ma jeszcze miejsca
deklaracje skladalam online na ikp deklaracje wedlug danych co podala by wypelnic
szpital warto wybrac i kierować sie chociażby poziomem referencyjnosci, opieka neonatologiczna czy opiniami na internecie, na stronie rodzic po ludzku itd chyba ze wolisz dla wlasnego komfortu z prowadzacym to wybierasz ten w którym jest lekarz Twoj
i ogolnie mozna wpisac ranking szpitalu opinia itd. bez problemu jest to dostępne
Ja poszlam na wizyte do ginekologa polecila mi kolezanka i ona tez poleciła mi połozna , zadzwoniłam i przyjeżdżała do mnie na wizyty
w moim miescie jest jeden szpital wiec padło na niego przy drugim dziecku rodzilam w innym miecie poniewaz mialam cukrzyce ciazowa z insulina i w swoim miescie nie mogłam;)
Warto poczytac opienie o szpitalach albo popytac znajome ![]()
Mi na szkole rodzenia polecono kilku lekarzy ale sugerowałam się żeby mieć jak najbliżej żeby tylko wsadzić młodego w wózek i podejść do przychodni a nie musieć autem czy inna komunikacja. A tak na prawdę i tak w praniu wyjdzie czy się zrozumieniemy z lekarzem ![]()
W sumie ja u swojej położnej środowiskowej byłam 2 razy przed porodem i trochę mi pomogła, więc warto sprawdzić czy w PÓZ jest ok, a jak nie to poszukać lepszej
bez problemie można darmowo zmienić ![]()
Hej jeżeli to początek ciąży i czujesz sie nie pewnie. Możesz udać się do poradni ginekologiczno-położniczej. Tam na spokojnie położna wytłumaczy Ci co i jak. Lekarz raczej nie będzie od tego, jeżeli ciąża jest fizjologiczną położna może się Tobą zaopiekować, od 21tc możesz już zgłosić się do szkoły rodzenia na NFZ i tam również wszystko Ci opowiedzą. Będziesz musiała wybrać położna środowiskowa najlepiej w Twoim POZ lub Twojego dziecka w poradni do której będzie zapisany, można popytać. Tu niema określonego terminu, przy porodzie będziesz musiała podać jej imię nazwisko oraz ośrodek w którym pracuje. Nie musisz wybierać szpitala w którym chcesz rodzić, natomiast jest to fajna sprawa rozglądnąć się za szpitalami w Twojej okolicy. Szpitale często organizują dni otwarte można się zapisać i zobaczyć. Czy odpowiada Ci sala, wyposażenie oraz dopytać się np. O farmakologiczne i niefarmakologiczne metody łagodzenia bólu, zapytać się jak wygląda u nich znieczulenie do porodu. Zerknji sobie też na stronę https://zdrowa-ona.pl/ Znajdziesz tutaj sporo porad.
W pierwszej ciąży lekarz wybrany z polecania koleżanki, ale no nie byłam do końca zadowolona. W drugiej doskonale wiedziałam do którego chce iść, ponieważ zaopiekował się mną w szpitalu po pierwszym porodzie, później chodziłam do niego prywatnie, więc byłam pewna wyboru
jednak na początku poszłam do lekarki, bo było najszybciej, a do mojego wybranego lekarza terminy odległe. Jednak ta lekarka to było nieporozumienie totalne i już po pierwszej wizycie miałam jej dość. Chociaż w miarę polecana
Wybór lekarza to nie jest taka łatwa sprawa, ja wybrałam losowo w klinice Panią doktor i byłam zadowolona. Jakbym nie była zadowolona to na pewno bym zmieniała.
Położna za to wybrałam po szkole rodzenia jak ją poznałam i złapałam z nią super kontakt.