Wymaz w kierunku GBS

Ja miałam tak samo, dopiero przy przyjęciu byłam podłączona do Ktg. Dopytywałam się ginekolog w ostatnich tygodniach czy nie powinnam mieć szybciej ale mówiła, że już się nie robi w prawidłowym przebiegu ciazy i dopiero w szpitalu już. 

Figa jak tak samo, myślałam wtedy że mi lekarz "żałuje :D tego badania, no ale teraz mają taki sprzęt usg itd że faktycznie jak wszystko jest ok, to przed terminem nie ma potrzeby robić KTG

I teraz zmieniły się wytyczne bo kiedyś byłó KTG w dniu terminu porodu i później co 2-3 dni. Teraz idzie się na kolejne po tygodniu od terminu jak nie urodzisz.

Trochę się obawiam ginekolog słuchał bicia serduszka, coś tam ustWial na aparaturze i nagle że mam się zapisać na ktg, trochę się przestaszylam że może się coś dzieje 

Mam już wyniki gbs i nic mi tam nie wykazało :) 

Kosiaszka a jak się ma faktycznie cukrzycę to się robi u lekarza prowadzącego ciążę czy nie każdy chyba lekarz posiada sprzęt do zrobienia KTG ?? Czy może w szpitalu jak to wygląda ??

Nati wtedy ginekolog wystawia Ci skierowania do szpitala na Ktg. 

tak, wtedy ze skierowaniem do szpitala, w sumie nie wiem czy bez skierowania odpłatnie by zrobili... ale chyba nie 

Ja do KTG też byłam dopiero podłączona pierwszy raz podczas przyjęcia do szpitala. Wcześniej nie miałam ani razu. Wydaje mi się, że jak na każdej wizycie mam robione USG i lekarz sprawdza bicie serca i ile uderzeń to jakby było coś niepokojącego to z pewnością by nie wypuścił z gabinetu tylko dał skierowanie do szpitala na ktg.

Ja w pierwszej ciazy nie mialam ktg u ginekologa, w drugiej tylko raz pod koniec(tydzien przed porodem) i raz po przyjeździe do szpitala.

Z tego co słyszałam to też lekarz wystawia skierowanie, mój w poprzredniej ciązy kazał po prostu się z nim umówić na ktg w szpitalu. Miałam dzwonić, ale nie zdążyłam bo mała już wyszła :) teraz nie wiem jak to będzie bo słyszalam, że przy cukrzycy trzeba ktg wykonywać znaczniej szybciej 

Nati ja chodziłam do przychodni przy szpitalu tylko ja mam hipoglikemie. Skierowanie miałam z prywatnej praktyki. Nie dostałam żadnego wyniku itp. Lekarz prowadząca tylko pytała czy ok bo tak gdzie przyjmuje nie ma nawet jakby mi chciała zrobić.

przy cukrzycy chyba faktycznie trzeba ktg wykonywać od któregos momentu, gdzieś tu juz na ten temat dziewczyny się wypowiadały 

Ewe pewnie by zrobili bez skierowania a bezpłatnie, ale to pewnie by trzeba było jakieś objawy podać niepokojące. Odpłatnie to chyba tylko w prywatnych szpitalach. 

a tak, jak pojedziemy na ip bo coś się dzieje to zwykle robią, tu nie ma problemu, ale bardziej sie zastanawialam czy jak lekarz zaleci a nie da skierowania, a chodzimy prywatnie, to jak wtedy ugryźć temat 

Ja też chodzę prywatnie do tego lekarz pracuje w ogóle w innym mieście także też nie wiem czy tak łatwo będzie je wykonać. Wiem,że w niektórych miejscach robią położne,ale osobiście u mnie w mieście nie słyszałam by była taka.

U Nas ktg robi położna i jest za darmo 

Jak lekarz prywatny zaleci, a skierowania nie mamy to jedynym wyjściem chyba jest jechać na izbę, że niby się coś dzieje. Dobrze jest mieć dodatkowo lekarza na NFZ bo wtedy można sobie za darmo w przychodni robić, a nie trzeba specjalnie latać do szpitala.

u mnie nie ma takiej przychodni, ani dobrego lekarza na nfz, a poza tym jak chodze prywatnie co dwa tyg na wizytę i miałabym jeszcze chodzić na nfz to by mi życią i ciąży brakło chyba :) zwłaszcza ze i tu i tu zalecaja badania i jak z takimi wynikami się ogarnać, bo przecież na wynikach wpisują osobę kierującą na badania, więc musiałabym informować lekarza ze chodze do dwóch co by wtopy nie było ;) moj lekarz do którego chodze prywatnie, pracuje również w szpitalu więc pewnie w razie kazałby mi przyjechać w trakcie jego dyżuru i takie ktg zlecił do wykonania, ale myślę i mam nadzieję że wszystko będzie ok i nie będzie takiej potrzeby, dopiero na porodówce :)

Ewe to wtedy musi dać skierowanie. Jak nie da to może nie trzeba wykonywać.