Witam, kochane Mamy ,chciałam bym się podzielić z wami moimi problemami ww czasie ciąży, może któś z przyszłych mam ma również takie problemy. Mam ciagle podwyższone CRP, raz troche spoda a pożniej znów się podnoci z 12 na 15.Norma jest 5 . Lekarz na razie sam nie wie od czego to się tak dzieje,?Ciagle jestem w trakcie sprawdzania wyników.A jak tam wasze wyniki
A w którym trymestrze ciąży jesteś?
Bo w 3 to normy są do 40, natomiast wcześniej to do 10 jeszcze uznaje się za wynik prawidłowy w ciąży. U Ciebie skacze, ale przekracza normę nieznacznie.
powyżej 3,1 do 10 mg/l - infekcja zapalna, najprawdopodobniej wywołana zakażeniem,
< 40 mg/l - łagodne zapalenie lub infekcja wirusowa,
Norma jest do 10
Pamiętaj, że w ciąży CRP jest na ogół wyższe. Wydaje mi się, że nie masz powodu do zmartwień. W ciąży
Podwyższony wynik jest często spowodowany np. niegroźna infekcja, którą wystarczy leczyć domowymi sposobami. Bardzo dobrze, że Twój lekarz drąży temat i z pewnością poda przyczyne takiego wyniku. W każdym razie wyniki nie są przerażająco wysokie. Także spokojnie podejdź do tematu
Jakies 3 tygodnie temu mialam podobny problem, CRP troszkę niższe niż u Ciebie,ale jednak poza dopuszczalną normą, też trochę spanikowałam, ale lekarz szybko mnie uspokoil, takie wahania są normalne, należałoby się martwić gdyby wynik sięgal powyżej 40 ( wynik do 40 świadczy o łagodnej infekcji wirusowej lub bakteryjnej, powyżej 40 to juz bakterie tego gorszego sortu etc.) i dalej im wyższe tym gorsza przypadłość.
Crp może też podwyższone być wynikiem np jakiegoś zakarzenia dróg moczowych czy miałaś również badanie moczu ?
Myślę że nie warto zamartwiać się na zapas. Tak jak wspomniałaś trzeba zrobić badania i sprawdzić dlaczego masz skoki
Przyznam szczerze, że w ciąży miałam o wiele lepsze wyniki niż przed. Całe życie borykam się z anemia i niskim żelazem. Wszystko poniżej normy. Nawet biorac tabletki ledwo się zmieniały. W ciąży owszem brałam suplementy ale wyniki o dziwo mnie zaskoczyły i były wszystkie w normie.
Także jak widać ciąża może nasz organizm rozregulować całkowicie.
Podwyższone crp świadczy o jakimś stanie zapalnym ale nie trzeba od razu się niepokoić.Czasem zwykły katar czy lekkie przeziębienie i crp jest już podwyższone. Organizm kobiety w trakcie ciąży tak buzuje, że mogą być różne odchylenia od normy.
Podwyższone crp może swiadczyc o infekcji . Być może w moczu jest zapalenie warto zbadać . W moim przypadku tez tak było niestety cała ciąze miałam liczne bakterie a później już nieliczne . Piłam dużo wody , sok z żurawiny i tez brałam na początku tabletki na bakterie w moczu. Warto sprawdzić mocz jest to bardzo czeste w ciazy
Marta ma racje podczas ciąży wiele kobiet ma bakterie w moczu i podwyższone crp. Ja też tak miałam. Mocz zawsze robiłam co wizyte bo lekarz tak chciał ze względu na bakterie właśnie.
No u mnie lekarz tez chciał co wizyte . Jak miała liczne bakterie to zalecił lecznie tabletami .
Czytając Twój wpis uważam, że jest to infekcja
Może właśnie chodzić o bakterie w moczu
Crp zawsze wzrasta przy infekcji… tak jak piisza dziewczyny, bardzo możliwe że to bakterie w moczu
Może to być też problem intymny w ciąży bardzo łatwo o takie infekcje i infekcje dróg moczowych więc warto zrobić badania moczu też:)
Ja teraz mam jakaś infekcje. Wszystko mnie szczypie i jest opuchnięte. Teraz będzie ciężko się umówić na wizytę żeby się szybko dostać.
W ciąży cały organizm fiksuje i różnie reaguje na czynniki. Lekko podwyższony poziom nie jest powodem do zmartwień a masz lekarza który chce znaleźć przyczynę, więc nie martw się na zapas i zrób zlecone badania. Może to być lekki stan zapalny czy infekcja od klimatyzacji w upały.
W ciąży wiele wyników naszych badań nie jest prawidłowych. Należałoby tak jak dziewczyny piszą sprawdzić badanie moczu (często jest nieprawidłowe) i za jakiś czas skontrolować wynik. Być może to jednorazowy incydent.
Albo tez warto sprawdzić wymaz z pochwy tez może być infekcja . Na następnej wizycie powiedz lekarzowi żeby zlecił badania bo cie to niepokoi.
Ja w ciąży miałam infekcje. Podczas infekcji lekarz robił mi cytologie. Co dla mnie było dziwne bo powinno się zrobić badanie już po infekcji.
Ale jak się niepokoisz to porozmawiaj z lekarzem.
Justynamamajasia cytologia w czasie infekcji dziwne ale może coś miało to na celu jednak.
Asia on robił cytologie w ostatnim momencie za miast na początku ciąży. Więc gonił go termin. Jak mu mówiłam o cytologi na każdej wizycie to on ma jeszcze czas, a później infekcje miałam w tym czasie co robił badanie. Więc ten wynik jest niewiarygodny jak dla mnie.