Dziewczyny postanowiłam zrobić listę co będę potrzebować dla dziecka jak się urodzi.
Jest tak bardzo dużo pięknych rzeczy i nie chciałabym kupować czegoś co mi się nie przyda
Liczę na doświadczone mamy , które przeszły już przez to wszystko.
Interesuje mnie wszystko od łóżeczka po zabawki
Wydaje mi się, że tych wątków wyprawkowych to już się tu trochę przewinęło:) a to co jednym się nie przydaje, dla Ciebie może być gadżetem must have.
Jak zaczęłaś od łóżeczka to może pójdziemy tym torem na początek. Ja kupiłam łóżeczko (oczywiście z regulowaną wysokością na której śpi dziecko) z przewijakiem, chociaż niektóre mamy mogą Ci powiedzieć że jest zbędny. Dla mnie z bólem pleców idealnie się przebiera dziecko na takiej wysokości, a nie kątem gdzieś na kanapie czy łóżku. Na przewijak podkłady jedno lub wielorazowe, będzie zawsze czysto i higienicznie:) dobry materac do łóżeczka, nie za miękki ani nie za twardy, polecam kupowanie w sklepie stacjonarnym by to sprawdzić. A najlepiej jak trafisz na sprzedawcę który dobrze doradzi z jakich materiałów najlepiej kupić, bo tu też co matka to inna opinia. Prześcieradła i pościel z oddychajacych materiałów, u nas bawełna. Chociaż na początku nie przykrywalam dziecka kołdrą, sprawdziły się śpiworki które przy drugim dziecku na pewno też będą używane. Nie ma obawy, że dziecko się odkryje i zmarznie, albo przykryje i będzie problem z oddychaniem.
Przydał mi się organizer na łóżeczko, bo nie miałam gdzie postawić niezbędnych przy przewijaniu rzeczy, a jak wiadomo nie można bobasa zostawić na przewijaku samego. Wszystko miałam pod ręką - pieluszki, chusteczki suche i mokre, jakąś maść czy krem. Jeśli obok łóżeczka będziesz mieć komode czy jakiś inny mebel, to pewnie organizer będzie zbędny. Podobnie z ochraniaczem na szczebelki - u nas się przydał jak mały był większy i robił przez sen piruety:) nad łóżeczkiem wisiała karuzela, nie miałam w planach kupować ale dostałam do testowania z Canpolu i uważam, że były momenty gdy okazywała się niezbędna:)
Mi bardzo przydał się przewijak na łóżeczku-używany do 6 miesiąca. Jesteśmy wysocy z mężem i przewijanie na łóżku to ból kręgosłupa spory!!!
Bujaczek np u mnie był używany na początku, ale potem szybko synek się nudził w nim i zaczął wyrywać się-mimo przypięcia-i w końcu wychodzić z niego:)
Ja np chusteczki nawilżane używam sporadycznie-polecam płatki bawełniane z przegotowaną wodą do pupy!!!
Laktatora nie zakupiłam wcześniej i potem biegałam po sklepach i szukałam-bo uratował mi laktację i KPI. Także u mnie numer jeden Laktator i wkładki laktacyjne.
MI nie przydała się maść do brodawek, bo mały nie gryzł, mało jadł z piersi bezpośrednio.
Warto mieć smoczek początkowy w razie,w".
Synek spał w owinięty w rożek na początku, potem śpiworek-super się przydały na zimę-urodzony w listopadzie!!!
Łóżeczko polecam firmy woodies . Tam kupowalismy nasze wlasnie te https://woodies.pl/produkt/lozeczko-smooth-cot/hi/ig/bio/koossiik jest ladne funkcjonalne 3 poziomowe i ma wyciagane 3 szczebelki . Sa tam rowniez lozeczka ktore pozniej mozna przeksztalcic w normalne lozko dla dziecka . Co do reszty to zalezy . Jedne mamy uwazaja niektore rzeczy za zbedne inne za praktyczne . Ja jak zaczynałam to kupilam tylko lozeczko wozek i kilka sztuk ubranek roznego rodzaju pampersy mala paczuszka bo nie wiadomo czy nie uczulaja i tak samo z produktami do ciala czy do kapieli . Jesli chodzi o o zabaweczki polecam zajrzec na www. Pierwszazabawka.pl tam sa zabawki i przytulanki w kolorach stymulujacych wzrok maluszka . Warto je miec
sama mam dwie przytulanki i mala bawi sie nimi do dzis
kolrjna rzeczka ktora polecam to ochraniacz do lozeczka i przydatny jest rowniez organizer . No i oczywiscie przewijak
wanienka reczniczek z kapturkiem i te polecam firmy canpol babies . Buteleczke kupilam jedna bo wiedziaalm ze chce karmic piersia ale awaryjnie musialam mieć
Jeśli chodzi o ubranka to na pewno nie polecam dla leżącego dziecka żadnych bluzek z kapturem, może i ładne ale zupełnie niewygodne. Jeśli nie masz wprawy przy przebieraniu malucha to najlepsze są ubranka rozpinane na całej długości, tak byś nie musiała nic dziecku wkładać przez głowę. A jeśli już, to te tzw kopertowe, gdzie można rozchylić otwór na głowę naprawdę szeroko.
Jeśli chodzi o wanienke to u mnie koniecznie ze stelażem, sytuacja podobna jak z przewijakiem na łóżeczko, idealna wysokość i bezpieczeństwo, wanienka się nie ruszy jak na innym podłożu. A do środka koniecznie jakaś podkładka, żeby obie ręce mieć wolne. Ja wybrałam gabke, chociaż te trzeba często wymieniać żeby było higieniczne. Zamiast tego można układać dziecku pod głowę poskładaną pieluszkę tetrową. Co do samych pieluszek, to warto kupić trochę - przydatne przy karmieniu, ulewaniu, układaniu dziecka na brzuszku itp. Ja miałam też trochę flanelowych, na nich kładłam dziecko np u lekarza czy u kogoś w odwiedzinach, przy przebieraniu pod tym oczywiście podkład.
Do higieny oczu sól fizjologiczna i gaziki jałowe, higiena kikuta też ma mnóstwo opcji, był wątek o tym na forum więc polecam poczytać. A nie wiem na jaką pielęgnację stawiasz bo to rzecz gustu każdej mamy. Ja nie inwestowałam w żadne oliwki, pudry, kremy nawilżające, balsamy i szampony. U nas jeden delikatny płyn do kąpieli, awaryjnie maść na odparzenia, kremu pod pieluche używałam co którąś zmianę pieluszki żeby skóra mogła oddychać i nigdy nie mieliśmy problemów z oparzeniami. Na suchą skórę zielony linomag, zadziałał cuda gdy skóra dziecka po porodzie wysuszała się przy stopach i innych zgięciach. Oprócz tego szczotka z miękkim włosiem, nożyczki do paznokci, termometr.
A zabawki… Na początku nie warto przytłaczać dziecka dużą ilością rzeczy i kolorów. Wystarczająco dużo stresu ma przez zmiane środowiska, nowe życie poza brzuchem mamy to na pewno szok. Jak już pobędzie trochę w domu to można zacząć od kart kontrastowych, wyraźnych kształtów. Czas na świecidełka i grające zabawki będzie nieco później. Karuzeli też nie wieszałabym od razu, jeśli się na jakąś zdecydujesz.
A dalej pozostaje jeszcze żywienie dziecka. Jeśli chcesz karmić piersią to na pewno będzie mniej roboty. Nic nie trzeba myć, wyparzać ani przygotowywać. Ale wiadomo że nie zawsze jest kolorowo, albo zwyczajnie nie chcesz karmić naturalnie, to wtedy potrzebne będzie kilka rzeczy. U mnie przy problemach początkowo nakładki na brodawki, żeby dziecku ułatwić chwytanie piersi. Ale tego nie kupowałam na zapas, myślałam że damy radę;) laktator się przydał razem z woreczkami do przechowywania pokarmu.
Przy karmieniu MM oczywiście butelki i smoczki dostosowane do wieku dziecka. I gadżet który nie jest niezbędny, ale na pewno ułatwia i przyspiesza pracę to podgrzewacz do butelek/sterylizator. Płyn do mycia butelek, szczotka do tego zadania - canpol ma fajną z dodatkową końcówką do smoczkow.
Anka łóżeczko bardzo mi się spodobało wyląduje na mojej liście później będę porównywać z innymi i na pewno coś wybiorę.Chciałam porobić sobie zapasy pampersów , ale wyczytałam że mogą uczulać i z tego zrezygnowałam tak samo z kosmetyków.Też mam zamiar karmić piersią , więc jedna butelkę na pewno zakupię
Bakaliowa nie mam wprawy w ubieraniu maluszka to moje pierwsze dzieciątko , co prawda przebierałam siostry dziecko ale to było bardzo dawno temu. Ubranka zapinane z przodu na pewno zakupię .
Z racji , że nie mamy za dużego mieszkania na pewno skorzystam z organizera na łóżeczko , aby nie zagracać dodatkowo pokoju
Tak samo z przewijakiem na łóżeczko na pewno będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem niż stojący ![]()
Dziękuję dziewczyny za wszystkie niezbędne rady ![]()
Pozdrawiam
Pati z tych największych i najdroższych rzeczy dla maluszka to na pewno łóżeczko, wózek i fotelik samochodowy. Jeśli chodzi o łóżeczko to tak na prawdę musisz sama zdecydować. Wiele osób kupuje te tradycyjne drewniane a inni z kolei turystyczne. Sama zdecydowałam się na drewniane, które służy również dla większego dziecka. Można zdjąć szczebelki i zamontować barierkę. Posiada również szufladę, wiec wszystkie akcesoria czy kosmetyki znajdują się w niej. Kup oczywiście prześcieradło do wózka i łóżeczko, wypełnienie i pościel- jest o tym oddzielny wątek. Bez względu jakie łóżeczko wybierzesz kup do niego oddzielnie materac. U nas jest lateksowy, bardzo dobre są też z pianki wysokoelastycznej. Dobrze jest pomyśleć również o dobrym ochraniaczu na materac, który przepuszcza powietrze. Co do wózków to zdania są na prawdę podzielone, my kupiliśmy 2w1 i oddzielnie fotelik samochodowy. Na pewno nie kupuj tych 3w1.
Ubranka dla maluszka kupuj tylko z naturalnych tkanin jak bawełna. Bakaliowa wspomniała o bodziakach kopertowych, które na początek rewelacyjnie się sprawdzają. Tak na prawdę dla maluszka liczy się wygoda. Najlepiej kupić po parę sztuk bodziaków z krótkim i długim rękawem, pajacykow, rampersów. Można kupić rękawiczki niedrapki czy czapeczki bawełniane. Jeśli na zimę urodzisz to na pewno kombinezon. Oczywiście trzeba kupić też czapkę na wyjścia. Na pewno przydadzą Ci się pieluszki tetrowe oraz kilka flanelowych. U mnie sprawdziły się muślinowe, które były bardzo delikatne. Niektórzy kupują otulacze czy śpiworki, ale nie jest to konieczność.
Pielęgnacja: sól fizjologiczna, kompresy jałowe i niejałowe, zestaw do obcinania paznokci, szczotka do włosów, Octenisept, wanienka ze stelażem lub bez, krem na odparzenia np Sudocrem- kup ten najmniejszy, krem do codziennej pielęgnacji pupy, płyn do kąpieli, termometr do kąpieli i do mierzenia temperatury ciała, aspirator do nosa- tutaj dużo rodzajów, przewijak, krem ochronny do twarzy w zależności od danej pory roku, spray do nosa- u nas sprawdził się Marimer baby, okrycie kąpielowe, podkłady, pieluszki jednorazowe- polecam małą paczuszkę na początek aby sprawdzić jak dziecko zareaguje.
Można kupić jedną butelkę do karmienia w razie czego, ale można również i po porodzie, smoczek uspokajający, laktator- tutaj zdania są podzielone i warto poczytać o nich w innych wątkach.
Zabawki: na sam początek to na pewno coś w rodzaju kart kontrastowych stymulujących wzrok maluszka. Na pewno dużo dostaniesz od rodziny czy znajomych, więc nie kupuj przed porodem. Fajne są karuzele czy przytulanki z pozytywką. Matę edukacyjną możecie później kupić. W późniejszym czasie jakieś gryzaki i grzechotki.
Co do różnych gadżetów to osobiście bym przed porodem nie kupowała w stylu elektroniczna niania, podgrzewacz do butelek, Miś Szumiś.
Jak coś mi się przypomni to jeszcze coś dopiszę:)
Silver_90 to się rozpisałaś
co do wózka to na pewno będzie to 2w1 fotelik odkupię od koleżanki bez wypadkowy z atestem. Chce kupić wózek gdzie będę mogła dokupić adaptery. Maść bepanthen i sudocrem znam bardzo dobrze więc na pewno też się znajdą w wyprawce
Maskotek nie będę kupować ewentualnie jakąś jedna kontrastową
co do prześcieradełek poszewek muszę się bardziej zaznajomić z tematem. Dziękuję Ci za rady na pewno z większości skorzystam
U mnie przydatne bylo: lozeczko z szuflladka i tylko takie,poniewaz mieszkam w bylo malo miejsca jest na cokolwiekba do szuflladki spokojnie pomiescilam pieluszki chusteczki ,kosmetyk i piluszki tetrowe:-) takze przydatne:-),wozek mialam 2w1i osobno fotelik ale i tak wozek uzywalam tylko jako gondole, bo na spacerowke byl za ciezki i wolalam wozek spacerowy w stylu spacerowki. Wanienka+ gabka na z niej bym sie bala kapac synka, bujaczek -gdzie synka moglam miec kolo siebie a synek sie bujal i byl spokojny:-):a z ubraniek najbardziej przydatne byly to: spioszki,body, kaftaniki, spodenki z z stopkami , z zabawek to karuzela, lub zawieszka do lozeczka jaknz canpol- kolorowy ocean jest super i karuzela piraci:-),oraz mata
z kosmetykow, bephanten, oliwka, z apteczki to sol fizjologiczna,aspirator do noska, gaziki, espumisan, wit.K i wit.D. mysle ze to wszystko:-)
Pati starałam się, aby wszystko było w jednym poście i coś tam jeszcze dopisywałam:)
O pościeli jest całkiem nowy wątek, ogólnie mogę Ci napisać że kupiliśmy wypełnienie i pościel do wózka i tak na prawdę mało co były używane. Lepiej kupić poduszkę antywstrząsową motylka i do tego najwyżej kocyk i prześcieradło na gumce na materacyk. Kupuj pościel przewiewną z naturalnych tkanin jak bawełna.
To dobrze, że wózek 2w1 i oddzielnie fotelik- na tym nie ma co oszczędzać.
Z zabawkami racja kup na razie tylko jedną a i tak dużo dostaniesz w trakcie odwiedzin do maluszka:)
Będę musiała sobie Twoje rady spisać na kartce , żeby mi nic nie umknęło , za jakiś czas może i ja będę innym doradzać jak już się dowiem sporo ![]()
Pati ja miałam tak samo przed pierwszą ciążą:) Cały czas na forum pytałam się tych doświadczonych mam co by się przydało, co kupić na pewno a czego unikać. Na pewno i Ty wkrótce będziesz mogła reszcie doradzać opierając się na własnym doświadczeniu:)
Fajnie, że mogłam jakoś pomóc:)
silver jeszcze raz bardzo dziękuję:)
Silver, co do wózków 3w1 to ja taki miałam i sobie chwalę. Gondola i spacerówka wiadomo, standard. A fotelik/nosidełko do 9 kg z wkładkami dla niemowląt i własną bazą isofix do jazdy tyłem, a że w aucie mieliśmy isofixa to można było korzystać i się sprawdził.
a ja nie polecam octaniseptu więcej na zdjęciu znajdziecie informacji ![]()
Pati jeśli mam z doświadczenia powiedzieć to o wiele lepiej kupić wózek głęboki a osobno później spacerówke a dlaczego już tłumaczę a no sama kupiłam wózek 2 w 1 i wg mnie fatalny wybór siedzisko nie jest pod kątem prostym mówię o wersji spacerowej do tego jest cięższy niż spacerówka i ogólnie w wersji spacerowej mniej stabilny niż typowa spacerowka do tego kosztuje więcej niż jakbyś kupiła pierw wózek z gondola sama a później kupiła typowo spacerówke taka jaka chcesz jeśli mieszkasz w bloku i masz schody to polecam serio kupić wózek z samą gondola a później spacerówke lekka ja mam ten 2 w 1 i do dziś klne że kupiłam taki bo i tak spacerówke muszę kupić bo mój kręgosłup wola o pomstę do nieba przez to że w górę i w dół noszę 12 kg i tak to jesten z lżejszych wózków 2 w 1 ale są spacerówki co mają 6 kg i się składają tak że można pod pacjentów sobie wziąć złożona pod druga dziecko i później rozłożyć jedna ręką i dzi3cko wsadzić wg mnie o wiele wygodniej.
co do body osobiście wolę te przez głowę i osobiście wolę te z napami przy szyi tzn na początku to nie ma znaczenia ale później jak już dziecko bardziej się rusza może rozciągac sobie ten dekolt osobiście dlatego wolę te z napami z kolei kopertowe te rozpinane po całości są fajne o ile dziecko nie jest na brzuchu bo wtedy te napy się wbijaja a że ja kladlam często na brzuch i w sumie później moje dziecko na brzuchu spało to te body jak dla mnie były katastrofa.
warto też wybrać chusteczki i kosmetyki sugerując się składem możesz ogarnąć które chcesz z pomocą blogu srokao ona ma analizę składów kosmetyków i chusteczek dla dzieci pod względem dobrodziejstwa składników więc polecam wybrać takie które i sroka poleca ![]()
Bakaliowa nie każdy wózek 3w1 jest zły, po prostu trzeba zwrócić uwagę na dołączony do zestawu fotelik. Sama osobiście wolałam wybrać oddzielnie fotelik samochodowy.
Aiisa racja z tymi wózkami 2w1 czy 3w1, są one po prostu cięższe. Trzeba sobie po prostu wcześniej na spokojnie popatrzeć i zdecydować.
Co do składu octeniseptu rzeczywiście nie powala, fenoksyetanol występuje w wielu popularnych kosmetykach dla dzieci ale również w szczepionkach.
Aiisa co do octaniseptu to nie powielałabym niesprawdzonych informacji żeby straszyć matki, które używają. Nie został zakazany, co najwyżej w Japonii zakazano stosowania Fenoksyetanolu. A skoro sroka jest dla Ciebie wyznacznikiem bezpieczeństwa, to pozwolę ją sobie zacytować, bo o tej substancji pisała na blogu: “… jeżeli jakiś jeden kosmetyk zawiera ten składnik, to spokojnie bez napinki możecie go używać bez wyrzutów sumienia ważne, żeby inne kosmetyki ich nie zawierały.”
Takimi podstawowymi elementami, od których trzeba zacząć kompletowanie wyprawki jest łóżeczko, fotelik do samochodu i wózek. My kupiliśmy wózek cybex priam 3kiwi.pl® baby concept store – salony Wrocław & Świdnica - to mój wymarzony model i świetnie się sprawdził. Jeżeli chodzi o łóżeczko to największą uwagę trzeba zwrócić na dobór materaca, żeby maluchowi było wygodnie.
matkatoja wózek piękny , ale nie na moją kieszeń
Już mam wybrany ![]()