Może mata interaktywna z robotem Bebo? Link do recenzji https://www.youtube.com/watch?v=KToKulzF-Cc
U nas gdy synek miał dwa latka świetnie sprawdzał się taki samochód-jeździk na którym odpychał się nóżkami i skręcał kierownicą.
Rowerek biegowy.
Zestaw ciastoliny PLAY-DOH
Klocki Lego DUPLO
Wszelkie auta budowlane i ratunkowe.
Dla fana autek może być jakaś zjeżdżalnia lub garaż dla samochodów (WADER ma bardzo fajne)
Poza lego duplo bardzo polecam również rowerek biegowy, który rozwija wszystkie mięśnie a tak rozwija równowagę
Polecam slonika z pileczkami. Jak się uruchomi to piłeczki zjeżdżają na dół i słonik wypluwa z powrotem na gore zjezdzalni a często piłeczki uciekają i dziecko ma zabawę bo goni piłeczki i z powrotem wrzuca, albo mata z dopasowywaniem numerkow też szybko dzieci takie łapią
Ja zdecydowanie polecam zestawy PlayDoh - mój synek szalał za nimi w tym wieku. Mieliśmy zestaw budowlany, lodziarnię, kino, ciasteczkowego potwora i kilka mniejszych. Najlepsze było w nich to, że wspólnie spędzaliśmy sporo czasu lepiac. Czas nam przyjemnie mijał, a Maluch rozwijał się manualnie. Fajna opcja na niepogodę. Jeśli chodzi o Duplo, to mam wrażenie że jednak nieco później synek zaczął się nim interesować - w wieku 2 lat prym wiodły kloci drewniane. I farby - do malowania dłońmi i zwykłe plakatowe. W wieku 2,5 roku zaczęło się także zainteresowanie dinozaurami z serii Imaginext (bardzo fajne zabawki) i figurkami z ulubionej bajki Toy Story.
U mnie PlayDoh się nie sprawdziło ani trochę bardzo często dziecko zapominał o o schowaniu i wysychało. Z tego typu zabawek dużo bardziej polecam piasek kinetyczny. Moim zdaniem jest lepszy z tego względu, że nawet jeśli dziecko zapomnij go schować to nie wysycha. Choć i tak ze wszystkich zabawek u nas zawsze królował o LEGO
Moja córka ( prawie 2 latka )uwielbia się teraz bawić kulkami magnetycznymi i klockami magnetycznymi oczywiście pod moją opieką. To jest teraz u nas hitem. Potrafi się pobawić nawet z godzinkę.
A może klocki WAFLE, niektórzy twierdzą, że są dla starszych dzieci, a syn mojej siostry dostał je niedawno i cały czas buduje z nich drogi i zaczyna tworzyć różne budowle, a ma dwa lata:)
Polecam robota Bebo jeśli lubi tańczyć i śpiewać
jest wątek zabawkach i tam właśnie jest poruszany temat zabawek dla dwulatków
Witam , moja córcia w grudniu również kończy dwa latka , uwielbia jeździć hulajnoga tak samo jak jeździć malym samochodzikiem
Dwulatki są już zwykle bardzo ruchliwe więc tory przeszkód, tunele, zjeżdżalnie mogą okazać się hitem
U nas teraz dla chłopca hit to warsztat. Dostał taki ze Smoby Bob Budowniczy i ciągle się nim bawi, ponadto lubi sorter garnuszek na klocuszek, autka wszelakie, teraz dostał garaż ze zjeżdżalnią na urodzinki i zobaczymy jak będzie się bawił
Dla dziewczynki kuchnia, lalki, zestaw lekarski.
A takie ogólnie to ciastolina Play Doh, Klocki drewniane
tablica na kredę albo pisaki
2 latek już myślę że kolorowac będzie umiał więc jakieś proste kolorowanki mogą zająć malucha warto wybrać też grubsze kredki które maluchowi będzie łatwiej chwycić np bambino. Fajne też będą np pieczątki albo pisaki z pieczatkami to też na pewno będzie fajna zabawa. No i tablica manipulacyjna dla starszego malucha rozszerzona o zamki guziczki do wciskania wtyczkę i kontakt i np narysowany bucik do sznurowania
O tak, nasz dwulatek, a nawet wcześniej kolorował flamastrami (o ile można nazwać to kolorowaniem, poprostu mazał nimi po kartce).
Ogólnie takie kolorowanie rozwija, uczy kolorów, jest świetną zabawą i można kolorować z dzieckiem.
Co do pieczątek to owszem zabawa super, ale pieczątki są wszędzie
dziewczyny, domino ogrodowe u nas jest hitem (u nas czyli u mojego bratanka ). Gra się jak w zwykłe domino, ale kostki są o wiele większe
Tak jak wyzej, zjezdzalnie, tunele (np. takie jak z IKEA), kuchnie, warsztaty, rowerek biegowy (cora dostala niedawno, jest hit), kolorowanki tez bardzo lubimy. Corka lubi tez tablice magnetyczna, wiecie, taki znikopis. Jest mega na podroze, nie trzeba brac stosu kartek bo sie zmazuje, a i kredka sie nie zgubi bo rysik jest na sznureczku
Kolorowac tez bardzo lubi - pisakow i stempli jej nie daje jeszcze bo obawiam sie ze poplamione bedzie wszystko dookola W przedszkolu podobno tez bardzo chetnie bawi sie ciastolina
Jeszcze wymyśliłam, że kręgle mogą być ciekawym pomysłem - uczą precyzji i cierpliwości
Kręgle tak super zabawka można też samochodzik sterowany kupić dla 2 letniego malucha to już całkiem fajna zabawa o ile pilot jest prosty w obsłudze więc warto po prostu przed zakupem zobaczyć jak działa pilot czy jest dość prosty by maluch był w stanie pilotowac samodzielnie samochodzik. Myślę że zwykle klocki też będą fajna opcja mój syn ostatnio układa wieże z klocków.