Zabawki logiczne / gry planszowe polećcie ! 🎲

Corka kiedys dostala pod choinke i tez jest super :wink:
Tylko sie czasami zdarzaja trudne pytania jak dla dziecka :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

A co to wgl jest? O co w tym chodzi?

1 polubienie

@Maja.zielonka Wiem co jeszcze może być fajne! Jest taka gra wygląda tak :

I losuje się kategorie np. owoce i gracze po kolei podają nazwę owoca na daną literę i jak już dana litera zostanie wykorzystana to zaznacza to na tej planszy i inni już nie mogą jej użyć :grinning: na podanie hasła jest ograniczony czas i jak ktoś nie zdąży to przegrywa :grinning: ja mam wlasnie w planach ją kupić bo ta wersja polska to dopiero od nie tak dawna jest dostępna :hugs:

2 polubienia

Ta gra z dzwoneczkiem to chyba boom boom, też fajna. Uno, dobble też klasyk. Jeszcze taka na spostrzegawczość i refleks to " buła kot, koza, ser, pizza" , to ja miałam problem ogarnąć a siostrzenica śmigała.

1 polubienie

Losuje kategorie i jest np . Podaj miasto na litere K
I kto pierwszy sie zglosi to odpowiada im szybciej tym więcej punktow zdobywasz :wink:

1 polubienie

To w sumie coś podobnego do państwa i miasta ?

1 polubienie

Troche tak, jak odpowiesz to inni albo zatwierdzaja twoja odpowiedz albo nie :wink:

2 polubienia

To dla dziecka fajne do nauki, bardzo rozwijające :slight_smile:

2 polubienia

Ja zamawiałam dla 8latki grę Pitagoras, ale to jej mama mi taką wskazała :smile:

1 polubienie

Ubongo, super gra, coś w stylu tetris oraz Osadnicy z Catanu, gwarantuję, że nawet dorosłych porwie :blush: Jest też wersja dla dzieci

@Wesola95 gra “Na okrągło” jest hitem, widziałam, że jest dość wysoko w różnych rankingach, nawet jakąś nagrodę zdobyła w konkursie na “zabawkę roku 2025”.

1 polubienie

Ja ją pierwszy raz zobaczyłam na tik toku, ale właśnie zawsze była w wersji angielskiej i jak tylko weszła na rynek Polski to chciałam ją kupić bo jak dla mnie świetna gra, problem taki że ja dużo rzeczy chce kupić :sweat_smile: i gdzieś mam ją na liście i jak pewnego dnia nie będzie innych wydatków to ja kupię, Oo może synkowi jak skończy 7 lat :sweat_smile::sweat_smile:

1 polubienie

Ooo właśnie! :grin: Boom boom! I są wersje z różnymi postaciami z bajek, więc jest duży wybór i można coś znaleźć dla konkretnego dziecka :grin:

1 polubienie

U starszych dzieciaków fajnie nam się sprawdzają gry SmartGames - mają przeróżne opcje i jest w czym wybierać!

I bez względu na wiek, trochę łatwiejsza ale przyjemna gra to Farmer :sheep::pig:

1 polubienie

@Mamaprzygod @Mika1 Pisałam o tym Boom Boom na początku, ja też jestem wielką fanką tej gry :grinning:
@Maja.zielonka a jeszcze takie typowe, strategiczne gry to chyba klasa - szachy :slight_smile: pytanie, czy syn będzie miał towarzysza do gry, albo chociaż osobę która wytłumaczy mu zasady?
U mnie w domu, trochę hazardowo, ale od dzieciaka ciśniemy w “Tysiąca”, ale ja to późno załapałam, moje rodzeństwo wcześniej. Po prostu jak starsi grali, to się przyglądało i uczyło :grinning:

Jejku ale dużo polecanej! Na pewno z jakiejś skorzystam, bo córka lubi takie gry.
U babci gra w tradycyjnego chińczyka :joy:

1 polubienie

U nas też tysiąc leci. Jak znajoma przylatuje do nas to zawsze ma talię kart. Ja nie mogłam załapać o co chodzi ale jak załapałam to zawsze wygrywam :grin::grin::grin: próbujemy sąsiada nauczyć żeby z nami grał ale on jest zainteresowany tylko tym kiedy może rzucić bombę :rofl::rofl:

3 polubienia

Myślę, że z tyłu propozycji łatwo będzie coś wybrać i też widzę, że propozycje są w różnych cenach, więc pod budżet coś się dobierze :grin:

1 polubienie

Mam syna w wieku 7 lat. Tez lubi takie rzeczy. Ostanio bardzo czesto gramy w rumikub. Myślałam ze za mały i sobie nie poradzi ale ograł mnie i męża :grin:

1 polubienie

Mój siostrzeniec bardzo dobrze gra w szachy, zawsze wszystkich ogra

2 polubienia

Ja mogę Ci polecić klocki konstrukcyjne, do których są specjalne śruby, nakładki i w zależności od zestawu może być wkrętarka na baterie lub śrubokręt. Dziecko może tworzyć przestrzenne figury lub korzystać z podstawki z zestawu i przykręcać wszystko do niej. Klocki są kolorowe i stosunkowo duże, ułatwia to budowanie, dobierasz wszystko do wieku i umiejętności dziecka.

1 polubienie