Zabieranie dzieci na imprezy okolicznościowe -tak czy nie?

Ja jeszcze z moją mamą tak ale z teściową to sie też boję

To współczuję, nasz proboszcz jak tak miły. Ale jak jestem w kościele, no a często nie chodzę :crazy_face:, to za kazdym razem jest mniej ludzi. A ślubów to na palcach jednej ręki można policzyć ile było w roku. Więc nam mówił że kiedy będziemy chcieli, że już nie ma że w którąś niedzielę miesiąca, tylko żeby ochrzcić :crazy_face:

No ja słyszałam, że niektórzy zachęcają i nawet za darmo chrzczą, ale u nas ksiądz obliczony :smiley:

A jak się pytacie księdza ile trzeba zaplacic za chrzest ? Mąż kiedyś zapytał o cennik jak chciał zaświadczenie że może być chrzestnym :joy: no ale tak dziwnie mi zapytać o cennik jeśli chodzi o chrzest. Przy ślubie dostaliśmy informację od naszego organizatora (ślub zagraniczny) ile trzeba zapłacić księdzu

1 polubienie

Mój mąż pytał ile za „wynajęcie” kościoła na godzinę bo chrztu miał udzielić kuzyn męża który jest księdzem to dowiedział się że co laska :face_with_peeking_eye:

U nas mówi co łaska ale zawsze na koniec i tak konkretnie powie ile chce. A ile razy on był na wycieczce w Chinach

Ja też bym nigdy z teściową nie zostawiła nawet starszego , moja to ma dzikie pomysły nieraz

Moja to by zaraz pełno słodyczy dawała

Ja się tego objawiam właśnie przy mojej mamie a nie teściowej :sweat_smile:

Mój mąż wprost zapytał jaką ofiarę ksiądz za chrzest przewiduje, ale w sumie jeszcze ksiądz nie powiedział, bo za wcześnie, a ciekawe czy nie odejdzie i może dlatego zwleka z braniem kasy

1 polubienie

A ile sie daje? Ja pytałam chata GPT ale ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce

Jedynie co się dowiedzieliśmy to organista bierze 70, kościelny 70, a chyba ksiądz 150 albo 200zl. Z tym, że u nas jest na mszy w niedzielę.

Aaaa no to tak, trochę inaczej. U nas kościelny 100zl dostał

1 polubienie

A robicie msze czy tylko chrzest?

No mieliśmy mszę i na niej chrzest. Ale my mamy kuzyna od strony męża i on nam indywidualnie zrobił mszę i udzielił chrztu

U nas też jest co laska ale w poprzedniej parafii jest oficjalny cennik :grinning: a my na ślubie nie daliśmy nic kościelnego. Ksiądz nam tylko powiedział ile bierze organista a ja sama i tym nie pomyślałam :see_no_evil:
@Mama.kacperka jakie to są dziwne pomysły :crazy_face:

A moja za to rozumie a teściowa nie :joy::see_no_evil:

U nas od 200 zł w górę powiedziała nam “jakaś pani sekretarka księdza” w kancelarii jak byliśmy pytać :stuck_out_tongue_winking_eye::joy:

Jesli chodzi o chrzest to jak szlismy z bratem załatwiać(ja chrzcilam corke , brat syna) a ze sytuacja jest specyficzna , bo brat ma rozwod , a mial slub koscielny chrzesna malej zyje bez koscielnego i my tez nie mamy koscielnego to byl problem :see_no_evil: najpierw kazal mi wybrac innych chrzesnych , ale udalo mi sie go przekonac , wiex w ramach podziekowania dalismy na “ofiare” .
Za to oficjalnie za chrzest nie placilismy nic . Nawet do glowy mi nie przyszlo , ze trzeba :rofl: zreszta ksiadz tez nic nie mowil :rofl:

No na moje to sakramenty powinny być darmowe, ale co zrobić :wink:
No u znajomych też ksiądz nie chciał się zgodzić na bycie chrzestną, bo miała dziecko poza małżeństwem i się rozeszła, ale go „przekonali” xd