Przypomniało mi się ostatnio dostaliśmy bujaczek i rozkładam żeby zobaczyć jak wygląda i zaczęłam bujać , a moja mama i siostra nie buja się pustego tak samo jak się nie wozi pustych wózków , ja w szoku pytam dlaczego , a moja mama nie bo nie tak słyszałam. Może wy coś podobnego słyszałyście ?
Też nie znam tego zabobonu. A co z wożeniem - testowaniem wózka przed narodzinami? No i oczywiście nie mierzy się welonu ![]()
Pati słyszałam to przy pierwszej ciąży od swojej mamy:) mówiła, aby nie kołysać pustego wózka bo dziecko będzie bolała głowa:) Przed porodem nie wolno było mi nic wcześniej kupić bo dziecko może się nie narodzić.
W niektóre przesądy wierzę i ich przestrzegam, ale przestrzeganie niektórych np tego z zakazem robienia zakupów przed narodzinami jest abstrakcyjny i niemożliwy do spełnienia
Mama_Gratki powiem Ci szczerze , że nie które przesądy są takie że się ich przestrzega , a inne są tak głupie że aż się śmiać chce i się nie zwraca na nie uwagi : )
Silver haha no moja właśnie nie powiedziała mi dlaczego się nie robi tak może sama do końca nie wiedziała o co w tym przesądzie chodzi hhaa
Na nudnosci pisalam juz gdzies, ze mnie osobiscie pomaga gryzienie migdalow (i nie wiem czy migdaly czy wlasnie to ich zucie), moja kolezanka ktora w 1. ciazy caly czas walczyla z mdlosciami i wymiotami z kolei zula nac pietruszki. Calkiem dobra sprawa, bo nie dosc ze podobno troche pomagalo, to taka natka odswieza oddech i zawiera calkiem sporo zelaza. ![]()
A to o tym bujaniu faktycznie, obilo mi sie o uszy. Ale tez nie znam przyczyn, dlaczego to niby ma byc zabronione ![]()
Michuni o pietruszce nie słyszałam , ale dobrze że mdłości i wymioty mi przeszły i mam nadzieję że nigdy już nie będę miała ![]()
A mnie dzis znowu bylo niedobrze…
Myslalam, ze to juz za mna!
Ale Wy się dziewczyny macie z tymi zdłościami, a mawiają, ze drugi trymestr to taki miodowy…
Oby Was już nic nie męczyło więcej.
Pati, też już spotkałam się z tym, że ktoś coś komuś poleca, powołując się na to, że kiedyś tak robiono. Powielany różne teorię i zachowania bez sprawdzenia dlaczego tak było kiedyś itd. Powinnismy zachować jednak choć trochę zdrowego rozsądku
To wczoraj to chyba byl jakis wypadek przy pracy bo ostatnio jesli o nudnosci chodzi juz bylo bardzo dobrze i dzis tez jest spoczko… dzis to mam wrecz napady wilczego apetytu, poslalam Klarecdo przedszkola i ciagle szukam po szafkach co by tu wciagnac…
Chyba nadchodzi w mojej ciazy etap przybierania na wadze ![]()
Trzeba nabrać masy ![]()
Zjadaj, bo witaminy same się nie nabiorą dla dziecka ;]
Ciagle tylko masa i masa… ciekawe kiedy przyjdzie czas na rzezbe ![]()
Ale kurcze dogodzilam sobie bo zapodalam w pobliskim sklepie ciasto francuskie i upieklam sobie rogaliki, a na obiad pizze z warzywami do ktorej dolozylam camembert i szynke ![]()
Ciasta jeszcze mi zostalo to sobie wieczorem z Klara moze cynamonowe rogaliki machniemy.
Nie wiem po co to pisze… ale komus sie musze pochwalic! Tak sie ciesze ze wreszcie moge jesc a nie tylko siedziec i wachac ![]()
Michuni znam to ja teraz jak już nie mam wymiotów to jem ile wlezie nie mam jakiś oporów a waga też nie wzrasta jakoś bardzo także się nie przejmuje ![]()
Ja jutro mam urodziny i szaleje w kuchni piekę ciasta i oczywiście później będzie degustacja ![]()
Mama_Gratki tak to prawda trzeba słuchać zdrowego rozsądku ![]()
MichuNi to narobiłaś tylko na smaku:) Super, że masz takie chęci na pichcenie w kuchni. Masz rację, po co tylko wąchać i wąchać, trzeba działać i jeść:)
Pati wszystkiego najlepszego:)
Silver dziękuję :*
Pati, jeszcze raz spoznione najlepsze zyczenia! ![]()
Serio od kiedy mi lepiej i nie mam mdlosci to moglabym bez przerwy jesc, male porcje ale co chwile. Maz sie troche smieje ale ja w sumie zawsze tak jadam, nie umiem sie raz najesc i byc syta pol dnia. Fakt, ze tez bardzo lubie jesc, sprawia mi to przyjemnosc ![]()
W kazdym razie mialam taki napad apetytu no i sobie dogodzilam, a co. A Klarze rogaliki bardzo smakowaly, tylko ona nie umie powiedziec “z cynamonem”, za kazdym razem kombinuje i zwykle wychodzi “scymamonen” ![]()
Michuni dziękuję
powiem Ci że jak mdłości mijają to, jedzenie inaczej smakuje jakieś takie lepsze się wydaje
Ja właśnie mam podobnie że często jem nie potrafię np zjeść 3 posiłków jak nie którzy dosyć często podjadam nie koniecznie coś kalorycznego ale jakieś owoce żeby tylko mieć uczucie pełnego brzuszka
Wiadomo o co Klarze chodzi
Mnie zawsze rozbawiało to jak dzieci przekształcają słowa ![]()
No pewnie, jak nie jest mi niedobrze to wszystko jest nagle pyszne a wtedy to wciskalam w siebie cokolwiek na sile zeby bylo, ze jem…
Dobrze ze to juz przeszlosc!
O tak, jakis owoc typu banan czy twarde kwasne jabluszko
Najlepsze!
Klara akurat mowi naprawde bardzo ladnie, ale jak czasem juz cos wykombinuje to nie sposob sie nie smiac
Moj kuzyn jak byl maly mowil zamiast kielbasa “kilabasa” - jak ta choroba weneryczna, kila…
Malo apetyczne, ale zabawne
MichuNi widzisz w końcu i u Ciebie minęły:) Teraz rzeczywiście możesz rozkoszować się jedzeniem a jak masz apetyt to korzystaj, bo taka chudzinka jesteś:) U mnie jest trochę inaczej po obiedzie potrafię być nasycona i zjeść dopiero lekką kolację. Do obiadu jestem mega głodna, szczególnie rano:) Klara super, że tak ładnie Ci mówi. Wiadomo przy tym wieku ciężko wszystko wypowiedzieć poprawnie, fajnie też nagrać dziecko i kiedyś mu pokazać:)