Patrycja po ciąży i kp piersi rzeczywiście najczęściej wracają do rozmiaru sprzed ciąży.
Zachcianki to właśnie nic innego jak odpowiedź naszego organizmu na braki chociażby witaminowe.
Pati wrócisz do diety i waga zacznie spadać zobaczysz. ![]()
Patrycja po ciąży i kp piersi rzeczywiście najczęściej wracają do rozmiaru sprzed ciąży.
Zachcianki to właśnie nic innego jak odpowiedź naszego organizmu na braki chociażby witaminowe.
Pati wrócisz do diety i waga zacznie spadać zobaczysz. ![]()
Kasia ale wiesz jak to jest wygodnie jeść kiedy najdzie nas ochota a jeszcze jak zjemy coś nie zdrowego to już w ogóle. Muszę się wziąć za siebie ale jakoś nie mam chęci wcześniej była motywacja bo cukrzycą ciążowa to trzeba było dbać o siebie i dziecko , a teraz zupełnie inaczej chociaż człowiek powinien dbać bo ma dla kogo żyć
Pati niestety wiem co to znaczy…Mi było bardzo ciężko się zebrać a jak wzięłam się za ćwiczenia okazało się, że jestem w ciąży. ![]()
Pati, a od którego tc byłaś na diecie cukrzycowej?
Ja jestem od około 6tygodni, przy czym mięsa prawie wogóle nie jem od początku ciąży (narazie wyniki badań są w porządku)i tak sobie myślę, że chyba już na tej diecie pozostanę. Przez tak krótki okres czasu zmieniłam nawyki żywieniowe i nie wyobrażam sobie wrócić do poprzedniego trybu.
Dokładnie zachcianki to przeważnie potrzeby organizmu na różne składniki odżywcze witaminy i minerały. Nawet jak się w ciąży nie jest można mieć takie zachcianki bo organizm się domaga A w ciąży częściej takie coś występuje bo wiadomo trzeba dostarczać witamin dla malucha też niekiedy brakuje ich w naszym organizmie.
Kasia i już ćwiczyć nie trzeba hehehe ja do mam tak że jak już zacznę to będę codziennie ćwiczyć z tym że teraz jakby tego czasu mniej .
Megg ja byłam od 25tc też sobie nie wyobrażałam wrócić do starych nawyków a jednak jak się nie ma aż takiej dużej motywacji to jest ciężko ale trzeba się ogarnąć i do przodu bo jak przyjdzie kolejna ciąża to ciężko będzie zgubić kilogramy
Pati A ja powiem Ci że jak mnie odrzucilo tak trzymałam się Że nie jadłam słodyczy do dziś nie slodze herbaty ani kawy jeśli się zdarzy że mam ochotę wypić.
Aisa ja mogę nie jesc ciastek itd ale herbata musi być posłodzoną no i kawa też bo bez jest dla mnie nie do wypicia . Mnie odrzuciło od cukini i nie wiem czy zjem dalej mam obrzydzenie , szkoda że co czegoś niezdrowego nie odzycilo tylko akurat od zdrowej cukini
Pati minie Ci to po jakimś czasie jak hormony się uspokoja ![]()
Mnie od słodkiego odrzucilo i nie mogłam na to patrzeć od mięsa też w ciąży mnie odrzucilo i od kawy te zapachy to tragedia była wszelkie wędliny kiełbasa itd A mnie brało na wymioty nawet jak jeszcze nie smazylo się mięso ani nie gotował to jak przyprawialam to już bylo nie dobrze mi mój sam musiał sobie smażyć kotlety A ja uciekalam do pokoju i zamykalam się i w oknie stałam bo tak mi nie dobrze było jak ten zapach czułam
No to ja aż tak nie miałam że na zapachy . Ja poprostu wymiotowałam jak kot codziennie . Jak widziałam cukinie to mi nie dobrze było . Raz poszliśmy do sklepu i jak weszłam i te wszystkie zapachy mi się zmieszały to zrobiło mi się tak nie dobrze że ledwo do domu dojechaliśmy i musiałam wymiotować . Ale żeby tak od mięsa odrzuciło to musi być straszne ale ze tylko od surowego ?? Jadłaś smażone normalnie ?
Pati to współczuje bo ja cukinie uwielbiam
oby Ci to minęło ![]()
Ja też tak mam, że kawa i herbata muszą być poslodzone.
(Nie)stety słodycze uwielbiam. Staram się jakieś zamienniki robic. Wczoraj robiłam 'raffaello' z kaszy jaglanej
hdzies tak na 4 dni będzie ![]()
Pati nie nie jadłam żadne mięso zapach czy surowego czy smazonego czy gotowanego okrutny był to samo wędliny nie dało się znieść A to swoją drogą zapachy kawa też powodowała że wymiotować się chciało A swoją drogą oprócz tego cała ciążę wymiotowalam dodatkowo więc różowo nie było
Ej mnie też od mięcha odrzuciło…
To było straszne. Ponad miesiąc nie mogłam znieść zapachu mięsa, bo jak tylko czułam to miałam wrażenie jak by ktoś mi podawał gnijące mięso. Śmierdziało potwornie!
Aisa no to rzeczywiście nie ciekawie ja też miałam wymioty ale przynajmniej mogłam jesc wędlinę no i w miarę możliwości przygotować obiad . Także tak jak mówisz kolorowo nie było .
Zmarancza hahahaha to nie wiedziałam ze Ciebie odrzuciło . Ja się cieszę że mimo tego jaką ciąża była nie było aż tak źle jak sobie przypomnę kobiety które poznałam to miały gorzej ale u nas lekko nie było. Mam nadzieję że kolejna będzie mniej skomplikowana
Pati u mnie też nie było lekko A kolejna coz będzie też bacznie obserwowana z powodu moich chorób niestety
Aiisa o jakich chorobach piszesz? kojarzę że u Ciebie problem z zakrzepicą, pojawiło się coś nowego?
Niechęć do mięsa w ciąży jest poniekąd uzasadniona. Już tutaj na forum dziewczyny pisały, że po suplementacji żelaza miały mdłości, a mięso zawiera go przecież bardzo dużo. Ja tez już chyba wspominałam, że nie przygotowuję mięsa, bo sam zapach surowego mnie odrzuca.
Najlepiej przyswajalne żelazo jest to zawarte w czerwonym mięsie. Przez ograniczenie lub całkowite zaprzestanie spożywania przez jakiś czas powinnyśmy suplementować także cynk, witaminę D, witaminy z grupy B. Oczywiście mięso możemy zastąpić innymi produktami bogatymi w powyższe witaminy i tak np:
Megg mam trochę tego okazał zdrowia to ja nie jestem raczej
Aiisa może coś poradzimy, ja też trochę u siebie chorób wykryłam, wiesz…razem raźniej ![]()
Teraz niestety są takie czasy że każdy się z czymś zmaga . Ja mam niedoczynność tarczycy nie długo mam wizytę powinnam miesiąc po porodzie ale w ogóle takie odległe terminy i to jeszcze prywatnie a nie chce myśleć co się dzieje na NFZ
Pati no są takie co miały gorzej, ale Ty też się namiałaś w tej ciąży!
Ja to podziwiam, że to wszystko wytrzymałaś.
Ja mięsa nie jadłam na początku, jeszcze żelaza nie brałam, nie miałam niedoborów, nie wiem czemu tak było. Kiedy później pojawiła sie anemia wcinałam wołowinę, bo ma najwięcej żelaza ze wszystkich produktów spożywczych ;]
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.