Zaczerwienia pieluszkowe

Doskonale spostrzeżenie Karcia. Naszą kiedyś cos uczulilo, mieliśmy wiele myśli, ze moze pokarm, cokolwiek. Okazalo sie ze spiąc w naszej pościeli miała odczyn po kapsułkach do prania

1 polubienie

Bardzo możliwe. Mój mały miał na buzi takie jakby podrażnienia. Prałam sobie później koszulki w jego płynie do prania i podrażnienia zniknęły

1 polubienie

Oj to prawda, wszystko może uczulić, mój siostrzeniec najstarszy jak był mały miał takie plany na policzkach od 8 miesiąca życia, swedziało go to i lekarz uznał że trzeba po kolei wszystko wykluczać więc tak jak jadł wszystko tak nagle znów było przez tydzień marchewka sama potem ziemniak burak itd. Okazało się ostatecznie że chrupki kukurydziane go uczulały a dokładnie ta mączka z której są.

Znajoma za to mi opowiadała że jej syn dostał uczulenia na ciele i też nie wiedziała co to karmiła go piersią więc to nie mogło być jej mleko, chodzili po lekarzach aż mu to samoistnie ustąpiło. Okazało się że uczula go wełna a oni oczywiście uznając że to najlepszy materiał na chłodne dni mieli i swojej płaszcze i jego kombinezon i sweterki i kocyki. Do tej pory nie może mieć nic z wełny

O to mi rozjaśnilo sytuację znajomych. Ich córka ma niemal od urodzenia wypieki na policzkach. Teraz ma dwa lata. Doszedł suchy kaszel. Prawdopodobnie będą ją odczulać. Nie wiadomo na co. Nie nasila się w jakimś miesiącu. Znajomy mial astme za dzieciaka, byc może i córka przejęła

Ja w ogóle gdzieś ostatnio czytałam, że te chrupki kukurydziane wcale nie są takim dobrym i zdrowym przysmakiem/przekąską dla niemowląt i małych dzieci

1 polubienie

Nie są, wiadomo nie można popadać w skrajności i w małych ilościach nie zaszkodzą ale nie powinny być codzienną przekąską

2 polubienia

U Nas Maky teź mial/ ma na policzkach czesto czerwone wypieki ktire ribią sie suche. Dorażnie pomamgalo nawilżanie. Jak zaczeły sie pojawiac plamy na zagieciach nóg i lokci - To w koncu pediatra zasugrowala AZS. Dexeryl obecnie daje rade :slight_smile: jak sie cos pojawia gdzies to mamy masc.

1 polubienie

O widzisz to jednak płyn wazne ze znikło

1 polubienie

U nas to samo było bylysmy u dermatologa i powiedział nam zeby nawilzac i dal jakas masc ale nie pomogla
Wiec zmienilismy krem na mustele i zeszlo odrazu
Na ciałku tez miala plamy ale to prawdopodbnie alergia na marchewke i mmay specjalna maść i wszytko odrazu zeszło

2 polubienia

Nam wlasnie pediatra zalecił nam mleko i chrubki kukurydziane bo mielismy 3 dniowa chorobe i mała nie chciala nic jesć . Ale na szczescie juz wrocil jej apetyt😁

1 polubienie

I też takie chrupki kukurydziane strasznie do zębów się przyklejają. Osobiście jak zjem takiego to muszę umyć zęby bo to jest mega irytujące

2 polubienia

Tak, ale pediatra to zlecił w konkretnym przypadku, a ja mówię o przekąsce takiej na codzień, że nie są polecane :sweat_smile:

1 polubienie

Tak, mam podobne odczucia :rofl: zdecydowanie bardziej wolę np wafle ryżowe :smiley::sweat_smile:

2 polubienia

Ja nie pisałam o wodzie tylko o emulsji.