Zajęcia dodatkowe u dzieci

Mam 7 latka… niestety nie mamy zadnego dnia popoludnij wolnego, a to dopiero zerówka… poniedzialek angielski, wtorek i czwartek treningi piłkarskie, sroda zajecia pilkarskie indywidualne, piatek rehabilitacja… teraz z 3 miesiecznym dzieckiem tragedia… ciagle w aucie…

Zgadzam się, nie wszystkie dzieci muszą chodzić na zajęcia dodatkowe. Ważne, by nie zmuszać i pozwolić im próbować, co im pasuje. Szukanie własnej drogi to podstawa

1 polubienie

Tak ja też zapiszę syna na zajęcia takie jakie będzie chciał . Jeśli będą mu nie odpowiadać to na pewno nie będę go zmuszać do nich

1 polubienie

Dokładnie! Każde dziecko jest inne i nie każde musi chodzić na milion zajęć. Warto dać mu przestrzeń do wyboru i prób, ale bez presji czy spełniania cudzych ambicji.

Zmuszanie często tylko zniechęca, a gdy samo wybierze, chętniej będzie uczestniczyć i czerpać radość z zajęć

1 polubienie

Osobiście uważam, że to powinna być kwestia indywidualna dopasowana do dziecka. Jak wiadomo każde dziecko jest inne więc i jego potrzeby na aktywności też. Jedne dzieci potrzebują ich więcej z uwagi na np. nadpobudliwość, osłabione napięcie mięśniowe wymagające aktywności, adhd i potrzebę stymulacji lub po prostu dziecko samo chce bo chłonie wiedzę jak gąbka. Uczenie dziecka obcego języka myślę, że to piękna sprawa i otwarcie furtki na piękną przyszłość. Jeśli dziecko samo chce wykazuje zainteresowane to dlaczego nie? Nie mówię by pchać dziecko wszędzie gdzie się da ale fajnie jeśli chodzi na zajęcia dodatkowe szczególnie te, które są źródłem zainteresowania. Chyba lepsze zajęcia niż ekran tabletu czy telefonu.

1 polubienie

Bardzo mądry komentarz :slight_smile: popieram :slight_smile:

Po prostu trzeba słuchać dzieci :wink: Dac szanse spróbować, ale jesli sie nie pdoba - pozwolic najzwyczajniej odpuscic. Wiadomo, ze czasem sa zajecia na ktore dziecko musi chodzic dla swojego dobra - typu logopeda itd. Wtedy po prostu trzeba i juz.

1 polubienie

Dokładnie tak, dzieci naprawdę warto słuchać i dawać im możliwość wyboru, bo to buduje ich pewność siebie i pokazuje, że ich zdanie się liczy. Oczywiście, są też takie sytuacje, gdzie trzeba po prostu iść na zajęcia, nawet jeśli dziecko nie jest zachwycone, logopeda czy rehabilitacja to ważne rzeczy, które pomagają w rozwoju.

1 polubienie

Zgadzam się, każde dziecko jest inne i wymaga indywidualnego podejścia. Ważne, by rozwijać pasje i zainteresowania dziecka, a zajęcia dodatkowe, jeśli sprawiają mu radość, są super alternatywą dla ekranów

1 polubienie

Wszystko zależy od dziecka jego potrzeb i zainteresowań. Lepsze zajęcia niż ekran.

1 polubienie

Warto dać dziecku wybór, ale też wiedzieć, kiedy coś jest konieczne. Balans to podstawa :blush:

Masz rację! Ostatnio czytałam świetny wpis psychologa, że dzieci muszą się też nudzić, bo to jest bardzo ważny element ich rozwoju. Oczywiście nie chodzi o to, że ma się nudzić przez cały czas i mamy z nim nic nie robić, ale aby go nie przebodźcowywać, ale pozwolić też się nudzić

1 polubienie

To nudzenie się uczy kreatywności i samodzielnego myślenia

Ojjj rak nuda potrafi zmobilizowac do dużej kreatywności

1 polubienie

Tak Nuda u dzieci to nie problem, a szansa na rozwój kreatywności i samodzielności. Ważne, by znaleźć balans między aktywnością a spokojem.

2 polubienia

Pomoc nuda wyzwala kreatywność :slight_smile: i coś w tym jest bo jak człowiek się nudzi to zaczyna robić różne rzeczy. Czasem właśnie takie , których wcześniej nie robił :slight_smile:

2 polubienia

Tak ja też widzę jak syn się trochę ponudzi to wymyślę sam jakieś różne kreatywne zajęcia aż jestem w szoku skąd bierze te pomysły

1 polubienie

Uff, współczuję Plan jak u dorosłego… A z maluchem to już logistyka level hard :face_with_spiral_eyes:

2 polubienia

I bardzo dobrze! Najważniejsze, żeby to była jego decyzja, a nie spełnianie cudzych ambicji :blush:

1 polubienie