Zgadzam się! Zajęcia rozwijające pasje są lepsze niż siedzenie przed ekranem
To super, że ma tyle pomysłów Dzieciaki potrafią zaskoczyć swoją kreatywnością, gdy tylko trochę się nudzą. Czasem to najlepsze źródło zabawy
Najlepsze pomysły przychodzą do głowy właśnie podczas nudy
Mój syn ma tak samo lubię mu dawać się trochę ponudzić często sam wtedy wymyśla jakieś ciekawe zajęcia ostatnio to własne gry planszowe tworzy
super , bardzo pomysłowy
Super, że potrafi się sam zajmować, mega kreatywne
super, ważne ze nie ciągnie go do ekranów w tym czasie
Bajki nieraz lubi sobie włączyć , ale szybko go nudzą i wymyśla co chwile co coś kreatywnego
Moim zdaniem dobrze jest by dziecko chodziło na zajęcia dodatkowe i miało jakieś zajęcie niż tv iyp
Zgadzam się, nadmiar zajęć potrafi dzieci szybko zmęczyć. Sala zabaw to super pomysł dziecko bawi się, rozwija motorykę i wyobraźnię, a przy tym ma luz i frajde Czasem zabawa jest najlepszą nauką.
Uważam, że rodzice po prostu bardzo chcą dać to, czego sami nie mieli, bo albo nie było pieniędzy albo było ciężko z dostępnością. Może też zabrzmi to brutalnie, ale niektórzy też mają podejście, że w czasie kiedy dziecko jest na zajęciach, to jednak nie ten rodzic musi się nim zająć i opiekować. Opieka i wychowanie spada na kogoś innego, panią od gry na pianinie czy pana od basenu.
Żadna ze skrajności nie jest dobra, trzeba to wszystko mocno przemyśleć i wyważyć. Chciałabym, żeby moje dziecko w przyszłości chodziło na naukę jakiegoś języka i jedne zajęcia, które sam sobie wybierze i z przyjemnością będzie tam chodził. I myślę, że to jest max zajęć dodatkowych. No chyba, że naprawdę sam z siebie będzie chciał jeszcze coś dodatkowego, a ja będę widziała, że sprawia mu to ogromną frajdę i nie jest przemęczony/przebodźcowany.
Dziecko powinno mieć czas na nudę, zabawę i bycie dzieckiem, a nie grafik jak dorosły.
To super, że ma taką wyobraźnię! Bajki bajkami, ale jak dziecko samo kombinuje i tworzy to złoto. Może mały artysta, konstruktor albo przyszły wynalazca rośnie
Ale super! Własne gry planszowe to już wyższy poziom kreatywności Nuda naprawdę potrafi być najlepszym startem do genialnych pomysłów dobrze, że mu na to pozwalasz
Świetnie to ujęłaś! Naprawdę wszystko rozchodzi się o balans między rozwojem a dzieciństwem, między ambicjami rodziców a potrzebami dziecka. Fajnie, że chcesz obserwować swoje dziecko i dać mu wybór. Takie podejście daje najwięcej i wsparcia, i swobody