Zajęcia dodatkowe u dzieci

Zgadzam się! Zajęcia rozwijające pasje są lepsze niż siedzenie przed ekranem :blush:

1 polubienie

To super, że ma tyle pomysłów Dzieciaki potrafią zaskoczyć swoją kreatywnością, gdy tylko trochę się nudzą. Czasem to najlepsze źródło zabawy

1 polubienie

Najlepsze pomysły przychodzą do głowy właśnie podczas nudy :sweat_smile:

Mój syn ma tak samo lubię mu dawać się trochę ponudzić często sam wtedy wymyśla jakieś ciekawe zajęcia ostatnio to własne gry planszowe tworzy :stuck_out_tongue_winking_eye::smiling_face:

3 polubienia

super , bardzo pomysłowy :blush:

Super, że potrafi się sam zajmować, mega kreatywne

super, ważne ze nie ciągnie go do ekranów w tym czasie

Bajki nieraz lubi sobie włączyć , ale szybko go nudzą i wymyśla co chwile co coś kreatywnego

Moim zdaniem dobrze jest by dziecko chodziło na zajęcia dodatkowe i miało jakieś zajęcie niż tv iyp

Zgadzam się, nadmiar zajęć potrafi dzieci szybko zmęczyć. Sala zabaw to super pomysł dziecko bawi się, rozwija motorykę i wyobraźnię, a przy tym ma luz i frajde Czasem zabawa jest najlepszą nauką.

1 polubienie

Uważam, że rodzice po prostu bardzo chcą dać to, czego sami nie mieli, bo albo nie było pieniędzy albo było ciężko z dostępnością. Może też zabrzmi to brutalnie, ale niektórzy też mają podejście, że w czasie kiedy dziecko jest na zajęciach, to jednak nie ten rodzic musi się nim zająć i opiekować. Opieka i wychowanie spada na kogoś innego, panią od gry na pianinie czy pana od basenu.
Żadna ze skrajności nie jest dobra, trzeba to wszystko mocno przemyśleć i wyważyć. Chciałabym, żeby moje dziecko w przyszłości chodziło na naukę jakiegoś języka i jedne zajęcia, które sam sobie wybierze i z przyjemnością będzie tam chodził. I myślę, że to jest max zajęć dodatkowych. No chyba, że naprawdę sam z siebie będzie chciał jeszcze coś dodatkowego, a ja będę widziała, że sprawia mu to ogromną frajdę i nie jest przemęczony/przebodźcowany.

2 polubienia

Dziecko powinno mieć czas na nudę, zabawę i bycie dzieckiem, a nie grafik jak dorosły.

1 polubienie

To super, że ma taką wyobraźnię! Bajki bajkami, ale jak dziecko samo kombinuje i tworzy to złoto. Może mały artysta, konstruktor albo przyszły wynalazca rośnie :blush:

1 polubienie

Ale super! Własne gry planszowe to już wyższy poziom kreatywności :clap: Nuda naprawdę potrafi być najlepszym startem do genialnych pomysłów dobrze, że mu na to pozwalasz :blush:

1 polubienie

Świetnie to ujęłaś! Naprawdę wszystko rozchodzi się o balans między rozwojem a dzieciństwem, między ambicjami rodziców a potrzebami dziecka. Fajnie, że chcesz obserwować swoje dziecko i dać mu wybór. Takie podejście daje najwięcej i wsparcia, i swobody :heart:

3 polubienia