Zajęcia z gliny

Dziewczyny mam pytanie , czy miałyście okazję robić naczynia z gliny wypalane w piecu ?

Próbuje na ceramice zrobić talerz i non stop mi się wywija i pęka . Pani która prowadzi te zajęcia nie jest zbyt pomocna . Może tutaj ktoś mi porzuci jakiś patent jak to zrobić żeby się udało

Ja nie należę do osób manualnych, ale skoro Pani która prowadzi zajęcia nie jest pomocona to może coś wartościowego znajdzie się na tutorialach na YT lub IG?

Przejrzałam już tyle i niby robię tak jak mówią ale jednak nie wychodzi

Nie mam do tego totalnie talentu, ale lubię próbować różnych rzeczy w życiu i raz byłam na takich zajęciach a oto dowód mojej ciężkiej pracy ;

:sweat_smile::sweat_smile:jaka ocenka w skali od 1-10?:sweat_smile: bo jak dla mnie mocne 4 :grinning:

nie zdążyłam ich oszkliwić, bo musiały wyschnąć, a że te zajęcia były daleko od domu to juz tam nie wróciłam🤷‍♀️
Więc niestety nie jestem ekspertem, ale prowadząca powinna Ci jednak pomóc, bo od tego tam przecież jest…

2 polubienia

Mi się talerz wygina już w procesie schnięcia . A ten na zdjęciu jest taki obiadowy czy bardziej deserowy ? Może mój jest poprostu za duży , sama nie wiem

Ten był typowo deserowy, taki pod filiżankę/szklanke ale tam mi z tym lepieniem szło średnio i wtedy ta babeczka która prowadziła te zajęcia podchodziła do mnie i mi swoimi rękami pomagała, ale wiesz co mi sie wydaje że to nie powinno mieć znaczenia czy duży czy mały talerz bo przecież ludzie robią różne rzeczy i większe czy mniejsze z tej gliny lepią i wychodzą :confused: może za cienkie robisz?

Nie mam pojęcia, ale szkoda że pani która prowadzi zajęcia nie jest zbyt pomocna i nie doradzi…

Nie miałam cienkiego , kubki miseczki figurki wsuztsko mi wychodzi tylko ten talerz przeklęty :sweat_smile:

Jakbym wam ją nagrała jaką z niej maruda …

Dzisiaj chyba nie jest wasz dzień „

„ no to się na pewno nie uda „

Dramat :rofl:ale moje dziecko tak lubi grzebać w tej glinie więc chodzę

1 polubienie

O masakra chyba Pani za karę :face_with_peeking_eye:

Hej byłam na spotkaniu firmowym i właśnie zajęcia z ceramiki były główną atrakcją . O ile panowie się nudzili o tyle dla mnie zajęcia by ekstra :slight_smile: każdy mógł zrobić talerz czy kubek itp . Super odstresowanie

1 polubienie

Mega urocze mi się osobiście podoba :slight_smile:

1 polubienie

U nas w okolicy nie ma takich zajęć

Powiem ci że mi się tam podoba twoja praca​:smile: nawet ladnie ci wyszło. Możesz szukać w przyszłości pracy w ceramice np. U nas w Bolesławcu :smile:

1 polubienie

Ja robiłam jakieś naczynia na wycieczce w podstawówce. Ale bardzo mi się podobają takie ręcznie robione. Lubię oglądać rolki jak ktoś maluje i wypala i jakie cuda wychodzą

Dzisiaj idziemy na zajęcia więc jak się wypał udal to wam pokaże nasze nieidealne kubeczki robione z 4 latkiem

Koniecznie! :hugs:

Pozdrów Panią prowadzącą i przekaż, że dziewczyny z forum przyznały jej nagrodę marudy roku :sweat_smile::grinning:

1 polubienie

Ja niestety nigdy nie miałam doczynienia z rękodzielnictwem w gminie :blush: Ale podziwiam, że się podjęłaś, bo podobno dużo cierpliwości do tego potrzeba! :sweat_smile:

Matko nie mam w ogóle pojęcia jak to się robi ale może jakis filmik na YouTube tam jest dużo pomocnych rzeczy albo na Pinterest

1 polubienie