Ja zaryzykowałam, kupiłam sukienkę na wesele, była przepiękna, leżała bardzo dobrze, rozmiary standardowe europejskie, jedyne co to krawcowa musiała mi ją skrócić. Kosztowała 119 zł, jakość jak ze sklepów, a cena 3x niższa.
Ja również bardzo długo broniłam się przed zakupem zabawek na temu, teraz nie mam z tym problemu… Kupiłam bardzo drogą drewnianą zabawkę znanej firmy, po pewnym czasie ta sama zabawka pojawiła się w Sinsay tylko w innym opakowaniu (kolory, kształty, waga wszystko 1:1, kropka w kropkę to samo), po czym patrze wyświetla się na temu na głównej stronie tylko bez kartonika, w samym woreczku… Więc dla mnie 99% zabawek zjeżdża z 1 taśmy, są tylko przepakowane… Zwróćcie uwagę, że przewaga zabawek ma na opakowaniu 3+, nawet tych dla niemowląt, to zabezpieczenie, bo dystrybutor zabawki nie musi robić wtedy atestów… Oczywiście unikam z temu gryzakow, przytulanek i innych które są blisko dziecka, ale nie mam nic do drewnianych autek, zabawek do piasku czy jakichs szablonów do rysowania
Ja osobiście nie zamawiam z Temu
Wolę jednak polskie sklepy i platformy, jak Allegro czy polskie butiki internetowe bo mam wtedy pewność co do jakości, łatwiejszych zwrotów i tego, że wspieram lokalny handel
Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie! Dla dzieci na pewno bym tam nic nie kupiła
Mi sie zdarzylo zamowic pare razy z temu , sa to jakies pierdoly nic drogiego, maz nawet zamawial cos na ryby i przyszlo solidne wiec czasami warto ![]()
Niedawno było głośno o tym że kontrola chińskich zabawek wykazały zbyt wysokie stężenie ftalanów, które mogą powodować m.in. zaburzenia rozwoju.
Problemem są też farby używane do malowania tych drewnianych zabawek, nie są to farby dedykowane do użytku dziecięcego. Wiadomo, że chińszczyzna zalewa nas z każdej strony bo niestety dla wielu ludzi liczy się cena a nie jakość. Nadal można znaleźć dobre jakościowo produkty, ale niestety są one szybko kopiowane na rynku chińskim.
Jeżeli mówimy o starszych dzieciach to też nie mam problemu z jakimiś naklejkami czy zabawkami do piasku ale jeśli mówimy o maluchach, które wkładają wszystko do buzi to dla mnie zdecydowane nie
Oczywiscie , ze zamawiam. Ale warto zwrocic wieksza uwage na sklad , czesto jest 100% poliester . I tak samo na opinie ze zdjeciem .
Uwielbiam te drobne rzeczy z temu ![]()
Oj tak jeśli ubrania to mega słabej jakosci
Też staram się zwracać uwagę na to, skąd są zabawki, zwłaszcza dla maluchów. Lepiej mieć mniej, ale pewne jakościowo rzeczy. Teraz niby wszystko wygląda ładnie, ale jak się poczyta o tych składach, to masakra
Ja lubię do domu, jakieś ozdoby , coś do telefonu albo do auta, ale dla córki nie kupuje
Tylko że teraz to większość rzeczy przyjeżdża z chin i jest przepakowywane. Grupa lpp czyli sisnay, Cropp, house, mohito, Reserved to na metce macie Bangladesz.
Więc najpewniejsze są polskie fabryki, ale one mają ciężko utrzymać się na rynku jak zalewa nad fala rzeczy z Chin.
Albo jak na allegro nie raz są jakieś oferty zabawek z temu tylko drożej
Trochę dziwne, że ludzie dają się na to łapać, skoro można kupić taniej bezpośrednio… no ale niektórzy się nie znają
No i dlatego dużo sklepów też upada
Ludzie narzekają, że w Polsce drożej niż z Chin, ale różnica jest taka, że w UE produkty muszą spełniać normy i mieć certyfikaty, a ktoś bierze za nie odpowiedzialność.
Jak kupujesz z Chin to kupujesz „na własne ryzyko” i tak zgadzam się ze często to ten sam towar, ale bez gwarancji, atestów i z fałszywym certygikatem
Co do różnicy w cenie to cena w Polsce to w dużej mierze koszt legalności i bezpieczeństwa,nie tylko marża.
Bezpieczeństwo kosztuje, i to widać w cenie.
Na allegro niestety czasem to idzie prosto z temu, i raczej bez badań i atestów.
Dokładnie na allegro często jest aukcja że idzie to prosto z chin… A cena kilka razy taka.
@Magdallenka0897 upadają, bo jak mają się utrzymać jak Państwo nakłada coraz więcej tych wymagań, które pewnie kosztują nie małe pieniądze, tym bardziej jeżeli chodzi to o dzieci, to jest jeszcze więcej restrykcji.
Szkoda mi jest tych ludzi, co tyle lat miało sklepiki , jakoś się trzymało a teraz upada… a takie sklepiki są najlepsze można szybko coś kupić a nie długie kolejki
A macie jakieś polecajki bibelotów około niemowlęcych? Ostatnio tak grzebałam i te torby organizery do przewijania mi wpadły w oko. Miałam kupować z sinsay ale się wyprzedały a na temu jest tyle różnych. Tak jak @Wesola95 wspomniała o spełnionych normach, nie chce żadnych silikonowych naczyń, zabawek ani ubrań tylko coś co bezpośrednio nie będzie miało kontaktu z dzieckiem ![]()