Zastój pokarmu - przyczyny, sposoby na dolegliwość, profilaktyka

Nie spotkałam się z zastojem pokarmu, raczej miałam zanik.

ja przy pierwszym dziecku chciałam jak najszybciej skończyć karmić piersią ,ale ze względu na nacisk rodziny przemęczyłam się 3 miesiące , przy drugim podjęłam decyzję w szpitalu , że idziemy na butlę i koniec , nie interesowały mnie pretensje rodziny , moje ciało , moje dziecko , moja decyzja - i jestem bardzo z tego zadowolona

Nigdy nie mialam tego problemu ale od poczatku mialam malo mleka.

efffciaa i słusznie :slight_smile: nie ma co sluchac innych to jest twoja decyzja czy będziesz karmila

Ja mialam zastoj pimarmy kilka rszy w efekcie czego mialam wysoka goraczke

A niektórzy robią błąd dodatkowo odciągając pokarm.

też nie miałam zastoju,bo od początku po cesarce raczej walczyłam o to żeby mieć trochę mleka i nie dokarmiać.Przez pierwsze 3 dni musiałam małego dokarmiać przez strzykawkę z rurką.Walczyłam jak lwica żeby karmić naturalnie i się udało.Oczywiście nie obeszło się na początku bez łez i nieprzespanych z nerwów nocy. Pomogło mi pozytywne nastawienie,przystawianie dziecka, picie wody i femaltikeru-słodu jęczmiennego z apteki.POLECAM

każdy postępuję jak chce to jest jego życie i ma prawo do wyboru jak karmić

ja nie mogłam za długo karmić bo pokarm mi się skończył

nie miałam zastoju

ja mialam zastoj i skonczylo sie na antybiotyku…

czasem się tak konczy antybiotykiem

Mi się czasem zdarzało, zwłaszcza jak mnie łapało jakieś przeziębienie mimo że nie brałam leków.

bo zastoj przerodzil sie w zapalenie piersi…

trzeba masowac często piersi i pozbywać się dużej ilości mleka

To raczej takiego problemu nie będziemy miec :slight_smile:

dobrze, że są takie porady

Oj nawet nie wiesz kiedy i może Cię to spotkać, ja w nocy jak piłam np wodę bo mnie suszyło to rano już wstawała z bólem piersi i już miałam tak twardy że musiałam szybko działac.

ja tez musiałam pilnować piersi bo chwila i były pelne az za bardzo , mogłabym pare dzieci nakarmić :slight_smile:

A jaki ból, gdy dużo mleka się zastaję. Trzeba jak najczęściej opróżniać piersi.