Ola Aleksandra ja się boje ale już coraz bardziej się przełamuje przez to że robię sobie sama w domu zastrzyki dużo mi to dało nie powiem że nie :) ale nie jest to nic przyjemnego i potem czekanie na wyniki to dodatkowy stres dla mnie niestety w tym miesiącu na szczęście znaczy w sumie nie tym a poprzednim miałam mało badań a boje się co będzie teraz bo zbliżamy się wielkimi krokami do glukozy której się obawiam bardzo
MamaGratki, myślę, że to stres i duże przeżycie dla dziecka stąd tak zareaogowała, obserwuj dzieciaka, to nie oznacza, że coś się dzieje złego.
Ja sama też zawsze się bałam iść na pobranie krwi, bo nie mam żyły i zawsze był z tym problem niestety;/
oj jk ktoś ma problem z żyłami to pewnie zawsze jest stres, ja mam grube i nigdy nie ma problemu i się nie boję, ale czasem gmyrają w żyle by lepiej leciało i to nie jest już przyjemne :) warto też pamiętać by przed pobraniem krwi wypić sporo wody w tedy lepiej widać żyły , tak samo dzieci kazą dobrze nawodnić by żyły było widać dobrze
Ja tak miałam że byłam bardzo osłabiona po pobraniu krwi i wtedy zazwyczaj miałam słabe wyniki, a raz anemię.
Ja też nie mam problemu z pobieraniem krwi ale jak przed porodem trafiłam do szpitala to przez całą dobę miałam pobieraną krew co kilka godzin bo miałam cukrzycę ciążową i zamiast standardowego kłucia się w palec robili mi zwykle pobieranie, to była masakra bo po całym pobycie w szpitalu miałam sine ręce...
Ja nie lubię pobierania staram się nie patrzeć bo mi słabo
TerazMama ja też miałam ten dobowy pomiar glukozy, bo miałam podejrzenie .
Mazia ja teraz też już piję wodę przed pobraniem i zawsze zostawiam auto daleko by się trochę zmęczyć, wtedy lepiej je widać:D
nie lubię pobierania krwi również
a mi tylko raz cukier badaliprzez kucie w palec ;( zawsze z żyły pobierali;(
jeśli chodzi o żyły i pobór krwi to kiedyś pielegniarka mi powiedziała ze warto przed poborem rano wypić szklanke wody ;)
Chyba nie przed każdym badaniem można pić wodę ale jeśli to zwykle badania krwi to woda na prwno pomoże :)
U mnie w ośrodku właśnie lekarka mówi że badanie z palca jest nie miarodajne że lepiej pobrać z żyły i tak zawsze pobiera :) TerazMamma chyba nie przed każdym dlatego warto jest pytać się przed badaniami bo tez przed niektórymi nie trzeba być na czczo
Terazmama wodę zawsze można pić przed pobraniem krwi, a nawet jest to wskazane jak ktoś ma źle widoczne naczynia
Mi też powiedziały Panie w Laboratorium, że jak mam taki problem z żyłami, to żebym się napiła przegotowanej wody, i że to w niczym nie przeszkodzi.
Mi w diagnostyce mówią że picie wody jest bez znaczenia bo mają specjalne igły samopobierajace coś na zasadzie jakby brały igła do strzykawki krew i to samo ściąga
MamaLaury no własnie bo ja jak miałam jakiś czas temu pobór krwi to też tylko fiolki podmieniali wiec pewnie takie same igły;)
A to zawsze tak się chyba robi jak jest więcej do pobrania 😀 grunt się wbić i by ta krew leciała. Jak nie widać żyły to jest problem
No chyba tak u nas takie mają w ośrodku i innymi nie dysponują po prostu właśnie nie raz pytałam lekarki na czym to polega a ona właśnie mi tłumaczyła że są różni ludzie i różne żyły więc to jest i dla nas i dla nich ułatwienie
To ja jak teraz chodze często krew oddać to leci dobrze się zawsze mówię że staram się pić dużo i one mówią że to dobrze i ważne żeby bo się nawadniać. Nigdy pielęgniarki mi nie powiedziała że to nie ma znaczenia przy pobraniu krwi także jestem w szoku
Ja też pije ale kiedyś poszłam tak z ulicy zrobić badania bo akurat przechodziłam i nie byłam przygotowana i ona mówiła że jest to bez znaczenia bo oni teraz mają swoje sposoby żeby krew poleciała no mi teraz po tych zastrzykach też leci więc nic więcej mi nie potrzeba
To dobrze wiedzieć, że to nie ma znaczenia :)