Żółtaczka u noworodka - poznaj objawy żółtaczki u dzieci

Na żółtaczkę fizjologiczną, po urodzeniu choruje średnio 60-80% wszystkich dzieci. Dowiedz się o przyczynach tej choroby, zagrożeniach, a także jak ją leczyć.

Na szczęście nasza Martynka nie miała żółtaczki;-)

Córka nie miała żółtaczki. Wyszłyśmy bardzo szybko ze szpitala mimo, że Ania była wcześniakiem. Miała taki brzoskwiniowy kolor skóry, ale na szczęście nie była przekroczona norma…W ciągu 2 tygodni zbladał:) i zrobiła sie jak normalny biały człowieczek…i tak juz zostało.
Ja nie miałam problemów po urodzeniu, ale mój brat miał bardzo silna żółtaczkę i moja mama musiała z nim zostac w szpitalu. Siostry ciotecznej córka też z tego powodu została dłużej w szpitalu. Miała bardzo silna żółtaczkę. też ją naświetlali. Miała taka specjalna maskę na oczy jak do spania. Było tam bardzo gorąco. Bidula sie strasznie pociła.Miała problemy z jedzniem, karmili ją przez sondę i była taka spokojna, aż za bardzo. Ciagle tylko spała. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze.

moja mal na wpisane w ksiazedce sladowe ilosci zoltaczki ale nie wieli pod uwage tego ze mala juz po urodzeniu miala i ma bardzo ciemna karnacje

Nela również nie miała żółtaczki, dzięki temu mogłyśmy w miarę szybko wyjść ze szpitala do domku (dziewczyna która leżała ze mną na sali, urodziła w tym samym dniu co ja - musiała jeszcze zostać właśnie ze względu na żółtaczkę jej córci).
Kulcio, kolor skóry jest tylko objawem, natomiast lekarze oceniają żółtaczkę za pomocą badań krwi, nie koloru skóry:)

moja córcia miała tylko ślady żółtaczki, ale poziom birbuliny we krwi był w porządku i wyszłyśmy w trzeciej dobie

u nas też była tylko fizjologiczna żółtaczka po urodzeniu:)

U malutkiego żółtaczka wystąpila po 12 godz od urodzenia… na drugi dzien zbadali poziom…i wtedy wyszła tez bakteria we krwi…mały na początku 2 doby został mi odebrany na odzdiał patologii noworodka leczony na bakterie…ale i cały tydzien lezał w solarium…naświetlany na żółtaczke.

Porada bardzo przydatna. Moja Kinga miala minimalne slady zoltaczki. Byla naswietlana 4 godziny. A z tego co lekarz mowil bo dziewczynka, ktora byla na sali miala bardzo zoltaczke to lepiej zostac w szpitalu 1 dziej dluzej. Tak dla bezpieczenstwa. Takrze mamy nie spieszcie sie az tak do domu.

lady badania krwi byly w normie a moja kolerzanka mi tez taki przypadek opowiadal ze po porodzie lezala ponad tydzien w szpialu bo stwierdzili ze dziecko ma zoltaczke a okazalo sie ojciec jest arabem czy kims tam tak ze skora tez niedoswiadczonym lekarzom cos mowi

ze nami na sali po porodzie też dzieciaczki były naświetlane…

Kulcio no właśnie mówię, że to chyba jakaś pomyłka nie lekarz skoro po skórze ocenia żółtaczkę zamiast po wynikach badań

z tą oceną po kolorze skóry to faktycznie tak jakoś nie profesjonalnie…nie spodziewał się lekarz pewnie tego,ze rodzic ma taki kolor skóry…

dziewczyny a w waszych szpitalach jak leczono maluszki, tez na solarium?

u nas solarium, a i ocena też wzrokowa, po odcieniu skóry

u nas żółtaczka pojawiła się w drugiej dobie urodzenia jednak lekarka nie miała przeciwskazań do wypisu, mały po trzech dniach był żółciutki jak kurczaczek, nawet położna pospieszyła pediatrę na wizytę domową bo wyglądało to dość wyraźnie, jednak po dokładnym zbadaniu i obejrzeniu pediatra nie widziała potrzeby uwięzienia małego w szpitalu, fakt zażółcenie było jeszcze ok 2 tygodni ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło:)

Tez na solarium. Kinga miała byc 3 godziny ale jej sie tak podobalo i tak spała, że byla 4 godziny. a dziewczynka co była z nami na sali to jednego dnia 8 godzin i nastepngo 7 godzin. i została dłużej w szpitalu.

u nas tez solarium:)
ale szkoda mi było małego jak on biedny z ta opaską na oczkach tam leżął po 12 godzin dziennie:(:frowning:

u mnie na sali dwoje maluszków było naświetlanych…tylko ciężko było,bo nie chciały leżeć spokojnie…

Nas na całe szczęście ominęła żółtaczka :slight_smile:
Jak był obchód to lekarze i nawet sam ordynator się zachwycał nad niunią,że taką ładną skórkę ma:)
a jak przyszedł fotograf to też się nie mógł niuni nachwalić bo nawet nie drgnęła jak jej fotkę robił :wink: