Myślę że każda z nas wchodzi tu tylko jak maluszki śpią, albow placówkach bo inaczej się nie da z dziećmi… u nas teraz jest etap mamozy : mama mama mama …córka trzyma się nogi i chodzi za mną krok w krok🤣
To u nas jak czytam książki to mowi "mama odłoży telefonik " i nie da sie oszukać że zerkam kątem oka , od razu mi go wyrywa zebym czytała ciągiem ![]()
Dzieci nie lubią jak się przerywa bajki a szczególnie te czytane , bo podczas czytania rozwija się wyobraźnia dziecka i kiedy sobie coś wyobraża kiedy czytamy i nagle przerywamy to ich wyobrażanie się również zatrzymuje . I wtedy się irytują ![]()
No pewnie czytanie to najlepsze co można robić dla dziecka !
U nas miały być schabowe, ale skończyła się bułka tarta więc pojechałam szybko do najbliższego sklepu i kupiłam z nieplanowanym białkiem… Tak szybko jak ją wyspałam na talerzyk, tak ekspresowo przesypałam do szczelnego worka i zutylizowałam:nauseated_face:![]()
![]()
![]()
![]()
Od jakiego wieku zaczelas czytac baje ?
@Mimilili haha dodatkowe białko
takie eko ![]()
O matko jedyna serio ??? Współczuję ![]()
U nas obiad w miarę dzieci zjadły , ale liczyli na te naleśniki. Mam nadzieję , że jutro rano będę pamiętała i tej mące bo mi nie odpuszczą ![]()
Najstarszej córce od 2i pół latek chociaż była bardziej zainteresowana w wieku 3 lat . Próbowałam mojej 1,5 rocznej teraz coś poczytać to mi książkę zamykała to ją bardziej interesowało
także młodsza nie jest jeszcze gotowa .
To mojego chłopaka siostry synek ma 3,5 roku to on dopiero zaczął mówić , żadnych puzzli nie ułoży , nie interesują go nawet żadne kolorowanki i książki ![]()
ale to taki brojek
A my czytamy od początku
teraz Mały ma pół roczku to leży na brzuszku otwieramy książeczkę ogląda sobie obrazki a my czytamy krótka, prosta historyjkę
wiadomo że w międzyczasie często chce zjeść książkę
ale ogólnie wpatruje się zaciekawiony i widać że słucha jak się czyta ![]()
Jejku kolorowanki
ja nie moge sie doczekac tego etapu. Pamietam jak jezdzilam z babcia dobjej siostry na wieś i tam z kuzynkami kolorowalysmy przez cale dnie ![]()
@Mamii haha moja mała tez chce wszystko zjadać i dlatego wlasnie sie zastanawiam kiedy zaczac
U nas dzieciaki mają dwie szuflady kolorowanek:see_no_evil: każda zaczęta. Zawsze jak ktoś przyjedzie z prezentami jakaś kolorowanka jest w torbie
a jak chce córka jakąś w sklepie jak zobaczy to mówię jwj że niech najpierw wykoloruje te kolorowanki które ma ![]()
![]()
Zaczynajcie śmiało czytać!
Zalecają czytać od narodzin, więc każdy moment żeby zacząć będzie dobry
zawsze posłucha w inny sposób Twojego głosu, pokażesz obrazki, nawet jeśli to nie będzie takie typowe czytanie bo właśnie zaraz by się zjadło książkę
to na pewno zaprocentuje Wam w przyszłości ![]()
My np. mamy taką książeczkę o lesie, tam są tylko obrazki i takie krótkie zdania, to jak po nią sięgam to mój Mały aż się trzęsie z radości ze obejrzy te obrazki tak mu się podobają ![]()
Podeslesz foteczke tej ksiazeczki ? A moze macie inne do polecenia dla takich malutkich bejbikow w obrazkami ?
Napewno beda zjedzone
mamy takie kontrastowe , szmaciane i gumowe to male ja lubi to moze faktycznie zaczniemy juz teraz
A on jak widzi kolorowanki to wrzuca w kosz albo całe zamazuje żeby nie było widać co to
a książki chowa gdzieś albo też wyrzuca
To fajny etap faktycznie zajmuje dziecko na jakiś czas , lecz moje syn z początku wgl nie był zainteresowany
Z kolorowankami to jeszcze jestesmy daleko w lesie bo mala jeszcze nawet nie siedzi
ale ja lubie sobie tak powyobrażać przyszlsoc z takimi aktywnosciami ![]()
Ja swoim dzieciom czytałam już do brzuszka
jak się urodzili to właśnie najpierw te kontrastowe , często były jakieś rymowanki w powiedzmy dwóch zdaniach. Bo tak naprawdę kilkumiesięczny maluch jeszcze nie rozumie co się czyta
bardziej zależało mi na tej naszej bliskości , wspólnie spędzonym czasie. Jak czytałam to robiłam różne miny , gestykulowałam itp. Taka forma zabawy. Później bardzo fajny jest np. Pucio . Moje dzieci bardzo lubiły każdą część ![]()
Na teraz możesz popatrzeć na serię książeczek
„OnoMaTo”. Są to książki dźwiękonaśladowcze z obrazkami
Proszę bardzo, to są nasze top
Ta kontrastowa ma takie krótkie zdania przy obrazkach, takie z dźwiękonaśladowczymi zwrotami, też fajna
O Biedronce ma więcej tekstu, ale ładną grafikę, Mały chętnie się w nią wpatruje
I ta o Lesie jest właśnie jego ulubiona, tam też albo podpisane są zwierzątka, albo takie krótkie zdania o nich opisane i obrazki wyglądają jakby ulepione te figurki były z plasteliny
Hip hip hura ze szpitala
mija starsza na pamięć to recytuje ![]()
Sama lubię te książeczkę ![]()