Wielowodzie w 24 tygodniu – czy ktoś miał?

Dziewczyny, czy któraś z Was miała wielowodzie w ciąży?

Jestem obecnie w 24 tygodniu i podczas badania USG okazało się, że mam za dużo wód płodowych . Lekarz kazał zrobić dodatkowe badania i kontrolę za kilka tygodni, ale trochę się martwię i chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia.
Czy u Was ilość wód się zmniejszyła z czasem?
Czy trzeba było być w szpitalu albo wcześniej rodzić?
Jak przebiegała dalej ciąża?

Wydaje mi się już ten temat był poruszany na forum. Tu znalazła post. Może znajdziecie odpowiedzi na swoje pytania

3 polubienia

Ale tam jest o 34 tygodniu i inne objawy jeszcze.

1 polubienie

A masz cukrzyce ciazowa ?

Ja nie miałam tego problemu

Właśnie nie, wyniki wyszły dobrze ale nogi mi puchną

Wiem ze wielowodzie moze byc skutkiem cukrzycy ciazowej …
Jesli jestes pod kontrola lekarza to nie martw sie na zapas , moja kolezanka miala i urodziła miesiac szybciej ale synek byl zdrowy i wazyl 3 kg :slight_smile:

2 polubienia

A czujesz jakies inne dolegliwości jak duszność bóle czy skorcze ?

1 polubienie

Też ten wątek kojarzę przez @Lea dodany

Indukcja przez wielowodzie
Można by to było w sumie kontynowac

2 polubienia

Tylko tam jest38 tc a @Magdallenka0897 jest 24 wiec to troche roznica :slight_smile:

1 polubienie

No właśnie mam skurcze w łydce , ale duszności nie mam . @ewelka8990 no ja też myślałam , że to przez cukrzycę a wyniki wszystkie mam dobre no i w miesiąc przytyłam 3,5 kg

A co lekarz ci mówił bardziej łagodne czy umiarkowane?

1 polubienie

Można mimo wszystko odświeżyć wątek swoim komentarzem. O ząbkach też rozmawiamy w jednym wątku, niezależnie od tego, czy to pierwszy ząbek, czy dziesiąty :sweat_smile:

Niemnie jednak @Magdallenka0897 wspolczuje sytuacji, bo to zawsze jednak stres dla kobiety. Nawet jak wszystko przebiega pod okiem lekarza, to kobieta nie dość, że martwi się już samą ciążą, żeby przebiegała prawidłowo, to jeszcze właśnie czymś po drodze :frowning: trzymam kciuki i zdrówka życzę! :heart_hands:

3 polubienia

Nie mam doświadczenia w tym temacie, ale najważniejsze że jesteś pod kontrolą lekarza, wysyła Cię na dodatkowe badania, natomiast to, że się martwisz to zupełnie zrozumiałe, ale nie ma co się na zapas nakręcać i stresować :hugs:

1 polubienie

U mnie od drugich połówkowych ilość wód była tak przy górnej granicy albo ja przekraczała. Na każdej wizycie ta ilość wychodziła podobna więc moja dr mówiła, że się nie martwimy tym. Od któregoś tygodnia ta ilosc ma się zmniejszać i u mnie tak było, a potem znowu wzrosła. Ale nic z tego nie wynikło. I brzuch to rzeczywiście duży miałam

Mówiła , że mam ograniczyć słodycze i owoce . Ja właśnie też mam duży @Mamamiski Dziękuję , no jak się dowiedziałam to odrazu był płacz i ciężko było się nie stresować i przestać o tym myśleć , tylko cały dzień o tym czytałam . @Mamii teraz najgorzej czekać do kolejnej wizyty , ale chce się umówić do kogoś prywatnie i zobaczyć co inny lekarz powie . @daga1271 a też miałaś ograniczyć owoce ? I czy dużo przybierałaś ?

1 polubienie

Nie, ja nic nie miałam robić. W drugiej ciąży przytylam 15 kg, doktor nigdy nie komentowała, że dużo.
Ja też jak padło takie hasło “za dużo wód płodowych” to czytałam cały dzień. W ciąży to każdy by chciał żeby wyniki wychodziły idealnie. Artykule u mamy ginekolog piszą, że w większości przypadków tak jest i tyle, i nie udaje się znaleźć przyczyny

1 polubienie

Ale może warto odświeżyć stary wątek robiąc komentarz a nie powielać wątki

1 polubienie

Ja miałam ilosc wód od połowy ciąży w gornej granicy tak jak @daga1271. Miałam mierzyc sobie cukier ale nic nie wyszło, ograniczyłam słodkie do porodu i było dobrze :grin:

1 polubienie

@daga1271 @Magdallenka0897 A w którym tygodniu urodziliście ?